Hirdetés

Witcher történelem 10. - ez történik a The Witcher 2: Assassins of Kings játékban

|

Geralt gyorsan az északi királyságok legkeresettebb bűnözőjévé válik, miután egy uralkodó megölésével gyanúsítják. Míg ő a valódi gyilkosok és az elveszett emlékei után kutat, csatlakoznak hozzá régi barátai, és néhány meglehetősen furcsa szövetséges, sőt még egy sárkány is felbukkan a színen.

Hirdetés

Roche-csal Henselt táborában

Ha Flotsamban Roche-nak segítünk, akkor Geralt az ő hajóján hagyja el várost, és kel útra Vergen felé. A béketárgyalások meglehetősen hasonlóan alakulnak, és a köd ugyanúgy megjelenik, viszont megérkezve a witcher és a temeriai parancsnok Henselt királynak segít kikeveredni a kísértetek közül. Ebben az uralkodó mágusa, Dethmold is részt vesz, aki védőaurát bocsát a menekülők köré. 

A szökés után Geralt a kaedweni ostromlók táborában találja magát, ahol számos feladat vár rá. A király először is megbízza őt és Dethmoldot, hogy tüntessék el a mágikus ködöt, hogy megindulhasson az ostrom Vergen ellen. Másodsorban arra is felbérli a witchert, hogy távolítson el róla egy vérátkot, melyet korábbi tanácsadója, Sabrina Glevissig szórt rá, amikor három évvel korábban, az itt lefolytatott csata után megégettette árulásért. A varázslónő, egy hatalmas erejű tűzesőt zúdított a csatatérre, amiben nem csak az aedirni haderő, de a kaedweni lovagság színe-java is szörnyű kínhalált halt.

Sabrina átkának feloldásához Geralt meglátogatja a varázslónő máglyáját, majd a nőt bálványozó szektások vezetőjével beszélve rájön, hogy szükség lesz a lándzsa hegyére, amivel az egyik katona ledöfte a lángok közt szenvedő Glevissiget. Ez viszont Vergenben található, tehát Dethmold segítségével átkel a ködön. Zoltan is csatalakozik hozzá, mivel nem érezi jól magát az emberek táborában, inkább a törpök társaságában lenne a másik oldalon.

A városban Geralt összegyűjti a lándzsahegyet, valamint azokat a katonai ereklyéket, melyek a köd megszüntetéséhez kellenek; az egyiket maga Saskia adja át neki Zoltan kérésére. Ezután visszaindul a táborba, ahol Roche fogadja azzal, hogy nilfgaardiak támadtak rájuk, és valószínűleg náluk van Triss is, akit magukkal vittek Loc Muinne-ba. Henselt azonban nem engedi, hogy a Fehér Farkas üldözni kezdje őket, amíg el nem végzi a rábízott feladatokat.

A lándzsa segítségével leveszi Henseltről Sabrina vérátkát, amiért a király meginvitálja egy lakomára. Ezen azonban gyilkosok támadnak a királyra, de Geraltnak sikerül megvédelmeznie; a harc során az egyik merénylő meghal, a másik megszökik. Mint kiderül ezek szintén witcherek, tehát Letho társai lehetnek. Dethmold nekromanciát alkalmaz a halott támadón, így Geralt annak múltjába nyer betekintést, ahol újra látja Lethót, a banda vezetőjét, aki Loc Muinne-ba készül, mert valami nagyobb tervet akar végrehajtani. 

A látomás alapján Geralt felkeresi a gyilkosok búvóhelyét, ahol megtalálja a másik vajákot, akit megsebesített Henselt védelme közben. A férfitől megtudja, hogy Tansarville-i Síle rendelte meg a királygyilkosságok egy részét, de sejthető, hogy a férfiak valaki másnak is dolgoztak, amikor koronás főkre kezdtek vadászni. Mivel már biztos, hogy Loc Muinne-ba kell mennie, Geralt az előző fejezetben leírthoz hasonló módon megtöri a köd átkát, azonban azt is megtudja, hogy Sabrinát a Varázslónők Szövetsége utasította a nagy erejű tűzvarázslat megidézésére, hogy mindkét oldalt meggyengítse és egyik király se nyerhessen túl nagy befolyást Észak fölött. 

A witcher a csatatér mellett tér magához, ahol Dandelion beszámol neki a Henselt ellen szőtt összeesküvésről, melynek oka, hogy senkinek sem tetszik a nilfgaardiakkal kötött szövetsége. Roche is az összeesküvők között van, de mire visszaérnek a táborba, kiderül, hogy Henselt és Dethmold mindenkit megelőzött. A király felakasztatta az összes Kékszalagost, Roche embereit és barátait. Az egyetlen túlélő Ves, aki a kémfőnök jobbkeze; őt a király megerőszakolta mielőtt távozott, hogy bevegye Vergent. 

A bosszúszomjas Roche kíséretében Geralt elindul a törp varosba, hogy megtalálja Sílét, és kérdőre vonja a királygyilkosságokról. Ugyan az ostromlott városban már nincsenek ott a varázslónők, akik Saskiával együtt Loc Muinne-ba teleportáltak, viszont Henselt áttöri a falakat. A király élete a játékos döntésén múlik. Hagyhatjuk Roche-nak, hogy bosszút álljon, vagy visszatarthatjuk, megelőzve ezzel egy újabb királygyilkosságot. Mindenesetre Geralt Roche oldalán indul tovább Loc Muinne-ba.

A világ újrafelosztása

Ha Iorveth-tel megyünk Loc Muinne-ba, akkor kiderül, hogy Philippát a városba érkezésekor elfogták a redaniai király, Radovid emberei. Mivel a varázslónő egy bűbájjal tartja hatása alatt Saskiát, Iorveth szorgalmazza a kiszabadítását. Geralt szemtanúja lesz, amint Radovid kivájja Philippa, egykori tanítója szemeit az árulásáért, a procedúránál jelenlévő nilfgaardi nagykövettől pedig azt is megtudja, hogy Triss az ő táborukban van.

Ha Roche-csal érkezünk, akkor beszélünk Radovid királlyal, aki közli, hogy Dethmold kezében van a La Valette várból kimentett temeriai trónörökös, Anais, a néhai Foltest lánya. Roche értelemszerűen érte indulna, azonban Redania királya azt is elárulja, hogy Triss Merigoldot a nilfgaardiak tartják fogva.

Itt újfent rengeteg lehetőség áll Geralt előtt: ha Iorveth-tel tart, akkor kiszabadítja Philippát, és a varázslónőtől megszerzi a tőrt, amellyel feloldható a Saskiát irányítása alatt tartó bűbáj. Amennyiben Roche útját választja, akkor megölik Dethmoldot, kiszabadítják a trónörököst, ezzel lehetőséget adva arra, hogy Temeria egységes maradhasson.

Triss megmentése mindkét esetben ugyanúgy néz ki: átverekszi magát egy rakás nilfgaardin, hogy végül kiszabadítsa a megkínzott és összevert nőt, aki cserébe elárulja, hogy valóban Síle és Philippa álltak a Demavend elleni merénylet mögött, mivel a Varázslónők Szövetségének tervét - miszerint egy önálló államot vonnak irányításuk alá - Saskián keresztül akarták elérni a Felső-Aedirn területén létrejövő királyságban. Ezekhez az összeesküvésekhez neki már nem sok köze volt, mivel a Szövetség fölött Síle és Philippa vette át a hatalmat, akik Geralttal való kapcsolata miatt nem bíztak meg tovább Trissben.

Ezután Geralt Iorveth, Roche vagy Triss kíséretében jelenik meg a béketárgyaláson, ahol jelen van Henselt (amennyiben még életben maradt), Radovid, Saskia, John Nathalis (a temeriai hadsereg parancsnoka), valamint Síle és néhány varázsló. Itt eldöntik, hogy hol húzódnak majd az Északi Királyságok új határai, amelyek nagyban függenek Geralt korábban meghozott döntéseitől is. Ezt követően a varázslók előhozakodnak az új konklávé létrehozásának tervével, azonban ekkor vagy Triss vagy a nilfgaardi nagykövet leleplezi a Varázslónők Szövetségét - utóbbi Lethót vezeti be, aki beismeri, hogy a Szövetség megrendelésére ölte meg a királyokat. 

Ezután elszabadul a pokol, Radovid emberei elkezdik lemészárolni a varázslókat és varázslónőket, viszont megjelenik a színen a sárkánnyá változott Saskia, és magával viszi Sílét. Jól láthatóan a varázslónő irányítja a fenséges teremtményt, ezért Geraltnak nincs könnyű dolga, amikor üldözőbe veszi. Végül sikerül beérnie a nőt, akitől megtudja, hogy Letho mindenkivel a bolondját járatta: ugyan valóban az ő megbízásukra ölte végzett Demavenddel, de Foltest halálához már semmi közük nem volt. A viperamedalionos witcher végig Nilfgaard javáért dolgozott, a császári csapatok pedig a gyűlés pillanatában átkeltek a Yarugán, hogy újabb offenzívát indítsanak, az immáron teljesen káoszba sodródott északiak ellen.

Végül Geralt a sárkánnyal is megküzd, akit vagy megöl, vagy sorsára hagy, miután egy fa felnyársalta. Ha korábban Iorveth segítségével megszerezte a tőrt, akkor megmenti és visszaváltoztatja - ez utóbbi esetben Saskia elárulja, hogy ő Villentretenmerth, az aranysárkány lánya, akit Geralt sok-sok évvel korábban megmentett (a Vaják - A végzet kardja kötetben olvasható). Ezután egyetlen dolog marad csak hátra: megkeresni a királygyilkos Lethót.

A múlt árnyai

Az izomkolosszus egyáltalán nem rejtőzik el a Fehér Farkas elől, sőt kifejezetten vár rá. Közli vele, hogy továbbra sem tekinti Geraltot ellenségének, ezért nem akarja megölni, de nem kíván előle bujkálni sem. Geralt eddigre visszanyeri utolsó emlékfoszlányait is, így pontosan tudja, hogy kicsoda Letho.

Miután a Vadak magukkal hurcolták Yennefert a közös szigetükről, Geralt visszatért az élők sorába, de pusztán azért, hogy kövesse az emberrablókat. Egy éven keresztül járt a nyomukban, mígnem egy erdőben összefutott egy másik witcherrel. Letho meghalt volna egy szörny elleni harc során, azonban a ríviai megmentette az életét, és hogy ezt viszonozza ő és a vipera iskolából származó társai (a többi királygyilkos), csatlakoztak a fehér hajú folytatta hajszához.

A viperák rengeteg tudást halmoztak fel a Vadakról, így megtalálták azt a helyet, ahol azok minden évben összegyűlnek a téli napforduló alkalmával. Sokáig harcoltak velük, ezalatt kiderült, hogy ezek nem is szellemek, hanem egy másik világból származó tünde faj, amely hódítani, gyilkolni és rabolni jár Geralték világába. Erre általában szellemi kivetülésüket használják, azonban különleges alkalmakkor ők maguk is megjelennek. Ilyen volt a napéjegyenlőség is, amikor minden elrabolt embert egybetereltek, köztük Yennefert is. Ekkor ütöttek rajtuk a vajákok, de nem bírtak a túlerővel, ezért Geralt egyezséget ajánlott a Vadak vezérének: a saját lelkét Yenneferéért cserébe. A Vadászkirály azonnal belement az alkuba.

Yenneferre ezután a Lethóék vigyáztak egy darabig, akinek ugyanolyan amnéziája volt, mint Geraltnak, azonban elfogta őket a nilfgaardi titkosszolgálat; ekkor látták utoljára a varázslónőt. A vajákok pedig kaptak egy megbízást magától a császártól: öljék meg az északi királyokat és ugrasszák össze a varázslókat, hogy ezzel megteremtsék egy újabb offenzíva feltételeit. Cserébe Emhyr var Emreis megígérte, hogy újra engedélyezi a witcher iskolák működését a császárság területén, köztük a viperát is. Ezek ugyanis tiltottak Nilfgaardban, a vajákok pedig törvényen kívülinek számítanak, Lethóék tehát egy új élet reményében vágtak bele küldetésükbe.

Ezután Geralt eldöntheti, hogy megkíméli Lethót, vagy megöli a tetteiért. Mindenesetre most már elhagyhatja Loc Muine-t és Yennefer keresésére indulhat, aki valahol a császárság területén tartózkodik. Viszont akárhogy is döntött a witcher a játék során, egy dolog biztos: a világ, amelyben eddig éltek, teljesen átalakul. 

Hogy mi a következménye Nilfgaard hódító háborújának és hova veti Geraltot a sors, azt cikksorozatunk következő részében regéljük el nektek, melyben a The Witcher 3: Wild Hunt történetét foglaljuk össze.

Oldalak: 1 2

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)