Hirdetés

Witcher történelem 9. - ez történik a The Witcher játékban

|

Ríviai Geralt egy erdő közepén nyeri vissza eszméletét, nem messze Kaer Morhentől, ahol a többi witcher rátalál. Az amnéziás Fehér Farkas hamar visszacsöppen az Északi Királyságok életébe, ahol ismét politikai játszmák, intrikák és puccsok szemtanúja lesz, miközben megpróbál felszámolni egy rejtélyes bűnszervezetet.

Hirdetés

Felsőbb körökben

Triss vizimai lakásán tér magához, mely a város gazdag kereskedőnegyedében található. Most, hogy a megfelelő közegben vannak, megkérdezi a varázslónőtől, nem tudná-e visszaállítani az emlékeit. Triss szerint azok maguktól térnek majd vissza, ahogy Geralt elkezd kialakítani egy önálló személyiséget. Ebben hátráltatná, ha elárulná neki, mi történt vele a múltban. 

Emellett egy meghívást is tolmácsol a férfi felé, mely egy kereskedő, Declan Leuvaarden puccos fogadására szól, akivel Geralt szintén találkozott már a külvárosban és a templomnegyedben is. A fogadáson hemzsegnek a nemesek, közülük fontos kiemelni Adda hercegnőt, Foltest király lányát - róla vette le Geralt a striga átkot évekkel korábban. Az ő kíséretét többek között de Wett gróf alkotja, egy Nilfgaardi lovag, aki meglehetősen ellenszenves módon bánik a a witcherrel. 

A fogadás remek alkalom lehet, hogy kipuhatolja, vannak-e kapcsolatai a Szalamandrának a felsőbb körökben, ehhez a temeriai hírszerzés fejét, Velerad udvarnagyot és sok egyéb fontos személyt interjúvol meg, míg végül a hercegnőnél köt ki. Őt opcionálisan elcsábíthatjuk, de sok információt így sem árul el. A "privát audiencia" után Geraltot magához hívatja a házigazda Leuvaarden, aki szintén szeretne leszámolni a Szalamandrával. 

Informátorai révén kiderítette, hogy a mocsárban található a bűnszervezet laboratóriuma, ahol kábítószert állítanak elő, illetve a templomnegyedben raktározzák el a készterméket. A fogadás után ismét több fontos teendő vár a witcherre. Egyrészt segít Trissnek, aki egy mágikus anomáliát észlelt a városban, egy gyors kutatás után pedig kiderül, hogy nem másról van szó, mint Alvinról. 

Az árva fiú egy nagyon erős Forrás, aki nem tudja uralni a képességeit (ismerős ez a motívum valahonnan?), ezért Triss szeretné, ha Geralt elvinné hozzá. Azonban a gyermeket Shani is nagyon megkedvelte a külvárosi események óta, így ő is magához venné. Meglepő módon a Szalamandrák is érdeklődnek az árva után, sőt el is rabolják őt. 

Erről Geraltnak egy másik régi barátja, Dandelion (a könyvekben Kökörcsin), a híres trubadúr számol be, akivel a szörnyvadász szintén a jómódú városrészben fut össze. Miután megmentik Alvint az elrablóitól, el kell dönteni, hogy melyik nőhöz kerüljön a gyerek. A játékban található rengeteg alkalmi légyott mellett ezzel a két hölgyeménnyel komolyabb kapcsolata lehet a witchernek. Az itt meghozott döntéstől függ, hogy melyikkel - a másik a továbbiakban meglehetősen hűvösen viselkedik majd.

A szerelmi ügyek rendezésén túl persze a Szalamandrákat is móresre kell tanítani, tehát a Leuvaardentől kapott infók alapján Geralt kissé megritkítja a bűnszervezet tagállományát. A mocsárban és a templomnegyedben is talál leveleket, amelyekből a kereskedő kódfejtői kiderítik, hogy pontosan merre található újabb bázisuk.

A nyomozás közben Velerad udvarnagy küldet a witcherért, mert a segítségére van szükség, ugyanis a város legnagyobb bankját éppen kirabolják. Az intézmény Golan Vivaldi törp kezében volt, azonban azt az emberek mondvacsinált indokokkal lefoglalták a másfajúak elleni gyűlölethullám során. Most azért tört be a Scoia'tael a bankba, hogy visszaszerezzék annak tulajdonosi papírjait a törpnek, eközben azonban túszul ejtettek rengeteg ártatlan civilt. 

Itt jutunk el az első fontos döntéshez, ugyanis választanunk kell, hogy az ostromot vezető Siegfrieddel tartunk a terroristák kiiktatásában, vagy a segítünk a Mókusokat vezető Yaevinnek a papírok visszaszerzésében és a szökésben. A tünde vezér mindenképpen kereket old, de ezután a Rend és a Mókusok emberei egészen máshogy viszonyulnak Geralthoz. 

Végül nem marad más hátra, mint behatolni a szalamandrák bázisára, ahonnan ugyan továbbra sem kerülnek elő játék elején meglovasított titkok, de néhány bandita kiiktatását követően a Fehér Farkas talál egy kommunikációs berendezést, amelyen keresztül egy Radovid nevű férfival beszél. Tőle megtudja, hogy ugyan korábban fel akarta használni a bűnözőket terveihez, de végül letett erről.

Geralt elteszi a berendezés egy darabját, ami alapján Triss kinyomozza, hogy a férfi egy vizimai házból beszélt. Mikor Radovid és Geralt élőben is találkoznak, a witcher ráeszmél, hogy a szomszédos királyság, Redania uralkodója áll előtte. Ő ugyan a szalamandrákról nem tud tájékoztatást adni, de mesél a Varázslónők Szövetségéről (a Filippa Eilhart által alapított páholy), melynek Triss is a tagja. Emellett arról is beszámol, hogy a Vizimában uralkodó káosz furcsa királyi rendeleteknek köszönhető, melyeket biztosan nem Foltest hozott meg, tehát valaki a temeriai király nevében cselekszik.

Ezután a kis kitérő után Geralt találkozik Trissel és Leuvaardennel, akik kiderítették, hogy a Szalamandrák vizimai központja a város alatti barlangrendszerben található. Ennek megrohamozásához segítségre van szükség, és attól függően, hogy kit támogattunk a banknál, Sigfried és a Rend vagy Yaevinn és a Mókusok tartanak velünk. Trissnek épp az utolsó pillanatban sikerül elteleportálnia a csapatot a bázisra, mielőtt az állítólag Foltest nevében cselekvő de Wett gróf és emberei rájuk törnék az ajtót.

A Szalamandra központban gyorsan belefutnak Azar Javedbe és a Professzorba. A varázsló megpróbálja átállítani a szörnyvadászt, mondván hogy a szervezet nem gonosz, csak egy új rendet szeretnének létrehozni a hataloméhes királyok és varázslónők ármánykodása helyett. Geralt persze nem kíván csatlakozni a gyilkos kompániához, ezután Javed elteleportál, de otthagyja a Professzort, hogy végezzen a witcherrel. 

Az persze nem jár sikerrel, így utolsó elkeseredésében a bűnöző egy robbanást idéz elő, minek következtében beomlik alattuk a barlang talaja, és egy tárnába zuhannak. Ez sajnálatos módon egyben pók-szerű lények, a kikimórok fészke is, melyek királynője gyorsan pontot tesz a Professzor pályafutásának végére, és Geralt is jobbnak látja menekülőre fogni. 

A barlangrendszerből kiérve Adda és a Lángoló Rózsa Rend lovagjai várnak rá. Ők álltak ugyanis a hamis királyi rendeletek mögött, amikkel a lány szeretett volna hatalomhoz jutni. A hercegnő ott helyben elrendeli a férfi kivégzését, azonban Triss még a végrehajtás előtt elteleportálja egy Vizimától messze eső helyre. 

Családban marad

A férfi egy kis tóparti falucska, Homályvíz határán landol az affér után, ami meglehetősen nyugodt hely benyomását kelt a korábbiakhoz képest. A varázslónő utánaküldi Dandeliont is egy üzenettel, miszerint valahol a környéken kötött ki Alvin is egy saját, bizonytalan teleporttal, miután a banditák ismét megpróbálták elrabolni. A bárd egy amulettet is hoz, amelytől azt remélik, hogy eltompítja a fiú mágikus adottságait. Geralt Homályvízbe érve ünnepi előkészületekre lesz figyelmes, ugyanis a falu polgármesterének lánya, Alina hozzámegy egy módos koviri kereskedőhöz, Julianhez. 

Alina otthonában akad rá Geralt a fiúra, aki mindinkább apafiguraként tekint a szörnyvadászra, és rengeteg helyre elkíséri, miközben mesél neki a rémálmairól, a Fehér Fagyról, az emberiség pusztulásáról. Ezeket a látomásokat még a Triss küldte amulett sem tudja távol tartani.

Közben egy családi dráma is kialakul a vaják szeme előtt, ugyanis Alina testvére, Celina rettentően féltékeny nővérére, mivel ő szeretne Julian hitvese lenni. Féltékenységét csak súlyosbítja, hogy tudja, Alina nem szerelmes jövendőbelijébe, hiszen az egyik falusival, Adammel találkozgat titokban. 

Geralt hamar rájön, hogy egy másik konfliktust is meg kell oldania, mivel a falusiak harcban állnak a tóban lakó lényekkel, a vodiánokkal, akik legyilkolták néhány halászukat. A halszerű nép egyik békés papja elmondja, hogy az agresszív vodiánok egy gonosz vezetőt követnek, Dagont. A probléma megoldásához ki kell iktatnia őt, ekkor marad csak abba a vérontás.

Julian tárgyal az emberek nevében, ő pedig megkéri a witchert, hogy keresse meg elveszett jövendőbelijét, Alinát, akinek már rég vissza kellett volna térnie a közeli rétről. Geralt rátalál a lányra, pontosabban, a lidércre, aki egykor Alina volt, és akinek fogalma sincs arról, hogy halott, emiatt az élők világában ragadt. Ezután a szörnyvadász szemtanúja lesz, amint Adam felbőszülten kergeti Celinát, amiért az féltékenységből megölte saját testvérét. Az Alinába szerelmes férfi bosszúból végez Celinával. 

Homályvízben Geralt találkozik a rég nem látott Abigaillel, aki gyógyítóként telepedett le itt, miután megszökött Vizima külvárosából (ha a külvárosban meghalt, akkor egy falusi gyógyítóval ismerkedünk össze helyette). Valamelyikük segítségével rájön a megoldásra: muszáj rávennie Alinát, hogy elfogadja saját halálát. Ezt végül Dandelion egyik balladájával sikerül elérni, így a testvérek lelke örök nyugodalmat lel.

Persze a Dagon probléma végére is pontot kell tenni, ezért Geralt elutazik annak szentélyéhez a Szirtes-szigetre. Itt találkozik a Tó Úrnőjével is, aki segítségére van tanácsokkal, hogy miként győzheti le a gonosz teremtményt. Miután sikerül előcsalogatnia a pikkelyes gonosztevőt, a witcher megküzd vele és legyőzi. Hálája jeléül a Tó Úrnője megajándékozza egy kivételes erejű ezüstkarddal.

Visszatérve Dandelion fogadja a hírrel, hogy távollétében megjelentel a Lángoló Rózsa Rendjének lovagjai a környéken, akik Mókusok után kutatnak. Geralt már korábban összefutott a Scoia'tael kommandóval, akiket Toruviel, egy régi ismerőse vezet - vele még a Virágok Völgyében találkozott, a legelső könyvben.

A Scoia'tael a Rend érkezésére reagálva bevonul a faluba és túszul ejti annak lakóit, köztük Alvint is. A Rend katonáinak vezetője, Fehér Rayla a régi ismeretségre való tekintettel a witchert bízza meg, hogy tárgyaljon a túszejtőkkel, addig ő visszatartja a katonáit. Most érkezik el az a pont, amikor  végérvényesen választanunk kell a Rend, a Mókusok vagy a semlegesség között. Ez a döntésünk nagyban befolyásolja a játék további menetét. A lovagok Rayla parancsára fittyet hányva megtámadják a falut és mészárlás bontakozik ki. Amennyiben a Mókusoknak segítünk, a lovagokat kell leöldösnünk, ha inkább a Renddel tartunk, akkor a másfajú kommandót kell szétvernünk. Maradhatunk semlegesek is, ám akkor mindkét fél ellenségnek tekint.

A kavarodásban Alvin ismét portált nyit, és eltűnik. Triss az egyetlen, aki a fiú nyomára bukkanhat, ezért Dandelionnal csónakon indulnak vissza Vizimába.

A káosz közepén 

Már a tavon érzik, hogy valami nincs rendben, és ahogy közelebb érnek, a füstbe borult főváros képe bontakozik ki szemeik előtt. A dokkon Zoltan beszámol arról, hogy a Rend elkezdte lemészárolni az ártatlan másfajú nőket és gyerekeket, mire a város össze tündéje és törpje fellázadt. A háborús állapotok közepette Shani felállított egy hadikórházat Ó-Vizimában, így Geralt megpróbál ide eljutni.

Amint belép lángokban álló városrészbe, szemtanúja lesz, ahogy a külföldről hazaérkező Foltest királyra tündék támadnak, de végül a Lángoló Rózsa Rendjének Nagymestere, Jacques de Aldersberg menti meg. A Nagymester azt akarja, hogy a király adjon neki és a Rendnek szabad kezet a helyzet kezelésében, de az uralkodó ezt megtagadja.

Foltest a palotába rendeli a witchert, ahol két feladatot bíz rá: törje meg az Addát sújtó átkot, ami a jelek szerint valahogyan visszatért, valamint számolja fel a Szalamandrát, mely egyre nagyobb szálka az király szemében. Geralt útnak is indul a régi udvarház felé, ahol Adda szarkofágja van, de ehhez át kell verekedni magát Ó-Vizimán, ahol nem csupán lovagok és Mókusok állják útját, de furcsa mutáns lények is. Itt attól függően, hogy Homályvízben kinek segített, Zoltan vagy Rayla csatlakozik hozzá (ha semleges volt egyedül kell boldogulnia).

Az elmocsarasodott udvarháznál Velerad vár rá, aki azonnal bezárja Geraltot a kriptába. Itt vagy megöli a strigát, vagy leveszi az átkot, mindenesetre az udvarnagy ezután elárulja, hogy a Szalamandra egy közeli kúriába vette be magát. Útközben még belefut de Wett grófba is, aki véletlenül kiböki, hogy ő változtatta újra strigává Addát, így gyengítve a királyságot, mivel ez a Szalamandra érdeke. Tehát a Rend és a bűnszervezet között kapcsolat van. 

A kúriában szembetalálja magát Azar Javeddel és azt is meglátja, hogy mire kellettek a varázslónak a witcherek titkai. Egy seregnyi mutáns gyilkológépet hozott létre, ehhez rabolták el a gyerekeket kísérleti alanyként. A segítség ekkor fut be: vagy a Yaevinn vezette Mókusok, vagy a Siegfriedet követő lovagok jelennek meg, illetve a semleges vajákot támogatandó, Triss érkezik meg királyi lovagok kíséretében, hogy szétcsapjanak a mutánsok közt. 

Geralt behatol az épületbe és átvágja magát Javed torz teremtményein, végül pedig magával a varázslóval is összecsap. Azonban a laboratóriumban hiába keresi meg a mutagéneket, ellenben rábukkan egy kommunikációs tükörre, melyben nem más próbálja meg felvenni Javeddel a kapcsolatot, mint Jacques de Aldersberg Nagymester. Geralt számára összeáll tehát a kép, a Rend és a Szalamandra vezetői egy követ fújnak, ezért visszasiet Vizimába.

A Fehér Fagy

A fővárosba érve pont Foltestbe és Radovidba botlik, akik épp szövetséget kötnek, hogy rendet tegyenek Vizimában. Geralt leleplezi a Nagymester árulását, mire a király busás összeget ígér, ha végez vele. A Rend székhelye felé ismét lángba borult utcákon át vezet az út, ahol továbbra is a mocsárban csatlakozott szövetségesek vannak segítségünkre. 

A Lángoló Rózsa épületébe a Nagymester rengeteg, a pusztítás elől menekülő embert fogadott be, hogy szimpátiát ébresszen a lakosságban. Amikor a witcher megérkezik, Jacques de Aldersberg közli vele, hogy tetteinek egyetlen célja van csupán: megmenteni az emberiséget a közeledő Fehér Fagytól. Az ő vezetésével délre kellene vonulniuk, ahol van esélyük a túlélésre, a witcher mutagének segítségével kifejlesztett mutáns katonák védelme alatt. 

Miután Geralt nem hisz neki, a Nagymester kiterjeszti a látomását rá is, így a Fehér Farkas a jégbe fagyott Vizimában találja magát. Az illúziókon áthatolva egyre közelebb ér de Aldersberghez, akivel végül összecsap és legyőzi. Halála után kiderül, hogy nála van az az amulett, amelyet Triss Alvinnak készített.

Ezzel az illúzió megszűnik, és Geralt a vizimai várban tér magához. Ha a Rend oldalán harcoltunk, akkor Siegfried lesz a Rend új vezetője, aki Foltest szövetségeseként segít a helyreállításban a zavargások után. Amennyiben a Mókusokkal tartottunk, akkor Yaevinn hőssé válik, hatására pedig még többen csatlakoznak a Scoia'taelhez, miután Foltest nem tartja be a másfajúaknak kialkudott egyezményeket. Ha semlegesek maradtunk, akkor Triss lesz a király legfőbb tanácsadója, és a varázslónők nagyobb befolyást szereznek Temeria fölött. 

A játék végül ezzel a képsorral zárul, melyben ízelítőt kaphatunk abból, hogy mire számíthatunk a második részben:

Hogy miért akarta egy witcher meggyilkolni Foltestet, az kiderül a cikksorozatunk következő részéből, melyben a The Witcher 2: Assassins of Kings történetét foglaljuk össze számotokra. 

Oldalak: 1 2

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)