Hirdetés

Yakuza 5 Remastered teszt - helyére került az utolsó kirakósdarab

|

Teljessé vált PlayStation 4 konzolokon a nagy Yakuza gyűjtemény. A remaster játékok ugyan nem érhetnek a teljesen újrakevert Kiwami kiadások nyomába, de így is hiánypótlónak tekinthetőek.

Hirdetés

Végre teljessé vált a Yakuza Remastered Collection, azaz megjelent az ötödik epizód minimálisan újrakevert (1080p és 60fps párosítással ellátott) kiadása, így a PlayStation 4 tulajdonosok a teljes szériát végigjátszhatják, sőt immár lemezes formában is megvásárolhatják a harmadik, negyedik és ötödik részt összefogó pakkot. Mindenképp pénztárcabarát megoldásnak mondható ez a gyűjteményes kiadás, viszont így is szomorú szamurájnak érezheti magát az ember, hiszen mennyivel jobb lett volna, ha ezek a Yakuza játékok is olyan törődést kapnak, mint az első és második felvonás, amelyek esetében a Kiwami verziók jóval túlmutatnak egy sima remasteren. Persze ne legyünk telhetetlenek, pár éve még ezért a csomagért is gond nélkül odaadtuk volna a kisujjunkat. 

Hirdetés

A taxis és a haverok

A Yakuza 5 kétségtelenül a legmarkánsabb és leglátványosabb fejlődést produkálta annak idején az egész sorozatban. Annyian és annyiszor csapkodták meg képzeletbeli csalánlevelekkel a Sega fenekét, hogy végre nem szorították be gigászi meséjüket aprócska keretek közé. Az ötödik részben így összesen öt játszható karaktert, és ami talán még ennél is fontosabb és lényegesebb, öt teljesen eltérő, szabadon bejárható helyszínt kapunk: Tokiót, Fukuokát, Oszakát, Nagoját, valamint Szapporót.

Nyilván a fókusz még mindig a széria feddhetetlen főhősén, Kazuma Kiryu ex-jakuzán van, aki megpróbált hátat fordítani a szervezett bűnözésnek, és hétköznapi taxisként tengeti mindennapjait. Persze, ahogy a művelt angol mondaná, a kaki nekicsapódik a ventilátornak, a bonyodalmakat pedig csak úgy oldhatja meg a jó öreg Kiryu, ha megint Dojima Sárkányává válik, és kioszt pár arclecsavaró pofont.

Történetből négyes alá

A sztorit nem igazán szeretném bővebben kibontani, mivel egyrészt tele van olyan fordulatokkal, amelyeket mindenkinek magának kell megismernie, másfelől pedig olyan hosszú, hogy sem elég hely, sem elég idő nincs itt a részletes taglalására. A Yakuza széria védjegyének számít a kompromisszumot nem ismerő, masszív narratíva, ami akár megterhelő is lehet egy hétköznapi játékosnak, temérdek név és információ zúdul ránk, az egész történet felgöngyölítésérre pedig 100 óra sem lesz elegendő. Nagy kár azonban, hogy bár sok szempontból a Yakuza 5 a sorozat egyik legjobb része, maga a sztori nem tartozik az erősségei közé, sokszor ellaposodik a cselekmény, és könnyedén elveszíthetjük a fonalat. Erre rásegítenek a remek mellékküldetések és hobbitevékenységek, amelyek bizony ezúttal sokkal jobban sikerültek, mint a fősodor.

Ahogy említettem, öt teljesen különböző irányítható karaktert kínál nekünk a Yakuza 5. Kiryu mellett itt van régi ismerősünk, a jól megtermett Taiga Saejima (őt ugyebár a negyedik részben is terelgethettük már), akivel gyönyörű havas tájakon kóborolhatunk és vadászhatunk. Ugyancsak régi ismerős lesz az üzletember Shun Akiyama, de akadnak itt új versenyzők is. Haruka Sawamura, Kiryu fogadott lánya például már nem az a csöppség, akinek megismertük. Gyönyörű fiatal hölggyé cseperedett, vele pedig értelemszerűen teljesen más feladatokat kell teljesítenünk, mint a kemény legényekkel: Haruka popsztárrá akar válni, ennek érdekében egy tehetségkutatót kell megnyernie. A győzelemig vezető út sok táncolással és nótázással lesz tele, ami remek felüdülést jelent a bunyós szegmensek mellett. Ne feledkezzünk el az ötödik karakterről sem: utolsó, teljesen új szereplőnk nem más, mint az egykor híres baseballjátékosnak számító Tatsuo Shinada, aki úgyszintén egy remekül megírt csibész.

Tennivalók végeláthatatlan sora

A nem túl acélos fő sztorivonalért bőven kárpótolnak bennünket a főszereplők személyes történetszálai, egyéni kihívásai és mellékküldetései. Nem is gondolnánk, mennyire szórakoztató Kiryuval taxizni, szállítani az utasokat és illegális versenyeken részt venni, vagy épp Harukát irányítva egyengetni a kisasszony popikoni pályafutását, netán Saejimával baktatni a gyönyörű hófödte vidéken. A korábban megismert, és jó pár új lehetőséggel kibővített hobbik széles repertoárja, a még mindig gyorsan tanulható, látványos és letisztult harcrendszer mind-mind a Yakuza 5 erényeinek sorát toldják meg egy-egy újabb bejegyzéssel, és bármennyire is furcsán hangzik ez a gyengébb központi történet fényében, számomra a Yakuza 6 után bizony épp az ötödik rész a sorozat legjobbja. Lehet, hogy nem mesél el egy akkora ívet bejáró kalandot, mint néhány más epizód, de annyi kemény munka, törődés és szeretet van benne, illetve oly mértékben megtömték szórakoztató tartalommal, hogy mindenkinek érdemes tennie vele egy próbát, aki csak kicsit is érdeklődik a sorozat, vagy épp a zsáner iránt. Arra viszont készüljetek fel, hogy minimum 100, de simán lehetséges, hogy kétszer ennyi órát is elrabol majd az életetekből. Ezért egyébként nem is kell mélyen a zsebetekbe nyúlnotok: a Yakuza 5 Remastered önmagában 7490 forintba kerül (ugyanennyit kérnek el a harmadik és negyedik részért is), a három epizódot magában foglaló The Yakuza Remastered Collection pedig 17990 forintért vásárolható meg a PS Store-ban.

Yakuza 3 Remastered és a Yakuza 4 Remastered tesztjeinket a linkekre kattintva éritek el.

Yakuza 5 Remastered
Mostantól az összes Yakuza játék elérhető PS4 konzolokon, ami remek hír, de a The Yakuza Remastered Collection is megérdemelte volna azt a törődést, amit az első két epizód megkapott.
Ami tetszett
  • öt eltérő helyszín és öt érdekes karakter
  • remek mellékküldetések
  • több mint száz óra játékidő
  • baráti árazás
Ami nem tetszett
  • a fő történetszál nem olyan erős, mint ahogy megszoktuk
  • 1080p és a 60fps kombójánál nem nyújt több extrát
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)