Hirdetés

Oculus-per: John Carmack állítja, hogy nem törölt bizonyítékokat

|

Az ítélet megszületett, de a Zenimax és az Oculus között zajló vita még közel sem ért a végéhez.

Hirdetés

A napokban ítélet született a ZeniMax és az Oculus VR közötti évek óta tartó jogi vitában (erről a PC World írt egy hosszabb cikket), melynek középpontjában az állt, hogy a ZeniMax szerint az Oculus nem csak ellopta az általuk fejlesztett technológiát, de egyes alkalmazottak (köztük John Carmack) még bizonyítékokat is töröltek, hogy ez ne derülhessen ki.

Carmack most egy publikus Facebook bejegyzés keretén belül hosszasan reagált a vádakra, ami azért is érdekes, mert eddig az ő szemszögéből még nem igazán ismerhettük meg a történetet, csak mások beszámolói alapján. Carmack természetesen azt állítja, hogy ő nem törölt semmiféle bizonyítékot és minden egyéb állítás csak rágalom a Zenimax részéről, viszont a bejegyzésben nem csak erről van szó.

Ugye a nyomozás során bevontak egy szakértőt is, aki leellenőrizte, hogy valóban lemásolták-e a forráskódot az Oculus fejlesztői, Carmacknak viszont komoly fenntartásai vannak azzal kapcsolatban, ahogy ez az egész lezajlott:

"A szakértő azzal a hasonlattal élt, hogy ha valaki megír egy könyvet, ami gyakorlatilag ugyanaz, mint a Harry Potter, de kicseréli a szereplők neveit, akkor az még ugyanaz a történet. Ebben egyetértünk, mert ez ugyanaz, mint amikor az összes változó nevét kicseréljük a kódban. Viszont ha a Harry Potterben egy-két absztrakciós szinttel magasabbra megyünk, akkor már a Campbell-féle Hős Útját kapjuk, ami ugyanúgy ráilleszthető a Star Wars-ra és még ezer másik történetre. Ez már nem jogsértés."

A programozó szerint ha közzétennék a példaként felhozott kódrészletekre, akkor valószínűleg az emberek nevetségesnek találnák az analízist, ami szerinte egyszeűren szakszerűtlen és pontatlan volt. A Zenimax időközben reagált Carmack írására, ők pedig azt állítják, hogy több Oculus fejlesztő is beismerte, hogy használták a Zenimax jogvédelem alatt álló kódrészleteit, valamint a bizonyítékok eltörlésében sem értenek egyet:

"A bíróság független szakértője állapította meg, hogy Carmack merevlemezének a 92%-át véglegesen letörölték, pont azután, hogy tudomást szerzett az általunk indított perről. Ezek tények."

Ehhez érdemes hozzátenni, hogy a bíróság a pénzbüntetést egy titoktartási szerződés megszegése miatt szabta ki, de elvetették a Zenimaxnak azon vádait, mely szerint az Oculus ellopta volna az ő általuk fejlesztett technológiát, szóval ezen a ponton már inkább a reputáció forog kockán, mint a jogi győzelem. Persze az is teljesen biztos, hogy az Oculus és a Facebook fellebezni fognak az ügyben, szóval számíthatunk rá, hogy a jövőben hallani fogunk még erről az ügyről.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)