Hirdetés

2023 legfontosabb videojátékos évfordulói, amiket érdemes megünnepelni

|

Harminc éves lesz a Doom, huszonöt a StarCraft, de már azóta is eltelt tíz év, hogy az utolsó BioShock játék megjelent. Ma még nem érezted magad öregnek? Segítünk!

Hirdetés

Nagyjából ötven évvel ezelőtt kezdte szárnyait bontogatni a videojáték-ipar, ahogy arról tavalyi visszaemlékezős cikkünkben is megemlékeztünk: 1972-ben debütált ugyanis az első otthoni játékkonzol, a Magnavox Odyssey, valamint a legendás Pong is. Olvasóink legtöbbje még nem élt akkor, de sokaknak a szülei is csak babáztak és csattogós lepkét tologattak a videojátékok hajnalán.

Azt mindenki rögtön tudja és érti, ötven év mennyire sok idő, de akkor érezzük igazán, hogy tíz esztendő is milyen gyorsan elrohan, ha szembesülünk vele, hogy a BioShock Infinite, a Far Cry 3: Blood Dragon és a The Last of Us is ennyi idős már - és akkor a Half-Life-ról, a Wrath of the Lich Kingről és a Doomról ne is beszéljünk. Alább összeszedtük a legfontosabb évfordulókat, ezúttal 1993-tól haladva előre.

Hirdetés

30 év - Doom, Aladdin, X-szárnyúk és csápok

Valamikor 1993 februárjában került a boltok polcaira a Totally Games és a LucasArts első Star Wars űrszimulátora, az X-Wing, amiben egyebek mellett egy X-szárnyút irányítva küzdhettünk az első Csillagok háborúja film eseményeit megelőző, valamint azzal párhuzamos időkben. Ez volt egyben az egyik első olyan játék, ami 3D polygonos technológiát használt az űrhajók megjelenítéséhez, illetve az első nem-kalandjáték, amiben az iMUSE zenei rendszert használták. Anyagi és kritikai siker lett, számos folytatása jelent meg a későbbiekben. 

Még ma is élvezet elővenni a Disney's Aladdint, aminek több változata is készült 1993-ban: a SNES-esen a Capcom, míg a Sega Mega Drive-oson a Virgin Games dolgozott, és a kettő egyebek mellett például abban is különbözött, hogy az egyikben volt kardja a címszereplőnek, a másikban meg nem. A capcomosat az a Shinji Mikami tervezte, aki aztán a Resident Evil szériával vált ismertté.

A nyár elején mutatkozott be a LucasArts egyik legismertebb kalandjátéka, a Day of the Tentacle, ami az 1987-es Maniac Mansion folytatása volt. Hőseinek a világuralomra törő lila csápot kellett megállítaniuk. 2016-ban készült egy remastere, azt érdemes elővenni, ha ma pótolnátok.

Az ünnepeket pedig nem más, mint a Doom tette boldoggá, amit a Wolfenstein 3D sikerén felbuzdulva készített az id Software. Mint azt bizonyára mindenki tudja, az FPS-műfaj alapjait lefektető alkotásban démonok hadaira kellett lövöldöznünk vadul, 3D-s térben, de játszhattunk akár egymással kooperatívan vagy egymás ellen is.

25 év - StarCraft, Baldur's Gate, lopakodás és akció kifulladásig

Shinji Mikami két évvel azután, hogy 1996-ban a Resident Evillel megmutatta, kiválóan ért a horrorhoz is, nem csak a Disney-adaptációkhoz, leszállította a Resident Evil 2-t, amiben Chris és Jill helyett új főszereplők próbáltak Raccoon City egy másik fontos helyszínéről kijutni, miközben élőholtak között kavarogtak. Még nagyobb sikert aratott, mint elődje.

Nem sokkal azután, hogy a Blizzard kiadta a Warcraft 2-t, úgy érezték, más körítéssel is érdemes megmutatniuk, milyen egy jó stratégiai játék, így 1998-ban megjelent a StarCraft, ami új szintre emelte az RTS-ek élményét, és Dél-Koreában annyira népszerűvé vált, hogy szervesen beépült a popkultúrába, annyira, mint nálunk a sakk.

Bizonyára sokaknak okozott kellemes emlékeket a Jazz Jackrabbit 2 is, az Epic oldalnézetes akciójátéka, amiben Jazz mellett már Spazt is irányíthattuk. Sajnos nem lett annyira sikeres, hogy még egy folytatása megszülethessen. Mi azért örömmel vesszük elő újra és újra.

Ugyancsak 1998-ban érkezett egy másik Epic-játék, az erősen modolható Unreal, ami önmagában is sikeres volt, de szerepe amiatt még ennél is fontosabb, hogy lefektette a multis Unreal Tournament alapjait, ami aztán tényleg hasított.

És ha már lövöldözés és a műfaj forradalmasítása: 1998 november 19-én jelent meg a Valve első játéka, a Half-Life, amiben a kor más játékaival ellentétben a történetmesélés scriptelt jelenetek segítségével zajlott, nem átvezetőkben. Talán nem kell részleteznünk, ez milyen hatással volt az iparra és más alkotókra.

Ez az év a lopakodós, taktikázós játékok műfajának kedvelőit is elhalmozta: ekkor jelent meg a Commandos: Behind Enemy Lines, Kojima első igazán sikeres agymenése, a Metal Gear Solid, valamint a Thief: The Dark Project, ami számos későbbi játékra nagy hatással volt, és elsőként használta a fényt és a hangot mint játékmechanikát. Lopakodni ugyan nem kellett, de taktikázni annál inkább szükséges volt a műfajteremtő Tom Clancy's Rainbow Sixben.

Jutott még 1998-ra egy Grim Fandango és egy Star Wars: Rogue Squadron a LucasArtstól, és a Forgotten Realms világában játszódó Baldur's Gate, a BioWare egyik legfontosabb játéka, melynek motorjára aztán még több fantasy-RPG épült.

20 év - a Call of Duty születése, Star Wars a csúcson és a Steam hajnala

Lehetne az az első gondolatunk, hogy "Úristen, már 20 éves a CoD?", de ha megpróbáljuk felsorolni az összes részt, még kevésnek is tűnik ennyi idő. Az Infinity Ward 2003-ban vezényelt ki minket a második világháború különböző hadszíntereire, egy olyan FPS-ben, aminek egyjátékos kampánya legalább annyira élvezetes volt, mint az általa kínált többjátékos élmény. A legtöbb fejlesztő az egy évvel korábban megjelent Medal of Honor: Allied Assault csapatából igazolt át, ott is kiváló munkát végeztek, így itt valamivel könnyebb dolguk volt.

Aktivizálta magát a Ubisoft is, ami összesen három játékkal szolgált nekünk, ráadásul ezeket mind az év végére hagyta. Novemberben jelent meg a Prince of Persia sorozatnak új életet adó The Sands of Time, minden idők egyik legjobb, leghangulatosabb akciójátéka; a Beyond Good and Evil, ami, bár jó pontszámokat kapott, eleinte elhasalt a kasszáknál, de később számos rajongója lett, valamint a XIII, egy képregényes FPS, amit inkább a hangulata vitt el, ez sem a kritikusoknál, sem a játékosoknál nem talált be elsőre.

Star Wars-fronton két klasszikus született: egyrészt ott volt a Jedi Knight: Jedi Academy (lehet vitatkozni, hogy ez volt-e jobb, vagy elődje, a Jedi Outcast), ami rendkívüli szabadságot adott már a fénykard kiválasztásánál is, és multiban sem volt rossz móka, másrészt pedig megkaptuk a BioWare-től a Knights of the Old Republic-ot, egy fantasztikus akció-szerepjátékot, amit sokan máig a legjobb Star Wars játéknak tartanak.

Említést érdemel még, hogy kilépett béta állapotából és megkezdte hódítását a Steam, tömegeket sokkolt a Postal 2, szívünkbe lopta magát a The Simpsons: Hit and Run, és a Mátrix: Újratöltve filmmel együtt debütált a nem túl jó Enter the Matrix.

15 év - Az utolsó Burnout, az új GTA-korszak kezdete, és bátor kísérletezések

2008 januárjában megérkezett a Burnout sorozat máig utolsó része, a Paradise, amiben már nyílt világban száguldhattunk, és örökre megutálhattuk a Guns & Roses Paradise Cityjét, ami menüzeneként szolgált. Kiváló versenyjáték volt rengeteg tartalommal, ma is jó benne elmerülni. Hasonlóan élveztük a Race Driver: GRID-et, az első GRID játékot, amiben kötött pályákon autózhattunk kicsit szimulátoros, kicsit árkádos körítés mellett.

Az év egyik legfontosabb videojátékos eseménye volt a Grand Theft Auto IV áprilisi megjelenése, ugyanis ezzel új érába lépett a sorozat. Míg 3D-s korszak játékai gazdagon merítettek filmekből, itt teljesen a nulláról építették fel a Liberty Citybe érkező háborús veterán Niko Bellic történetét. Egy a San Andreasénál kisebb területen mászkálhattunk, kevesebb tennivalóval, de ez sem akadályozta meg, hogy az év, sőt az Xbox 360- és PS3-generáció egyik legélvezetesebb játéka legyen.

A Battlefield-sorozat kipróbált valami újat a Bad Companyvel, de még ennél is érdekesebb volt (ha jobb nem is) a DICE egy másik projektje, a parkourozást előtérbe helyező, egyedi hangulatú Mirror's Edge. A kooperatív lövöldözés élményét a Left 4 Dead emelte új szintre, magányosan pedig a Dead Space-ben és a Fallout 3-ban pufogtathattunk. 

Erre az évre is jutott Star Wars játék (The Force Unleashed), javában dübörgött már a WoW-láz, amit a Wrath of the Lich King fokozott, aki pedig valami tényleg egészen újra vágyott, annak a Spore-ral, a The Simsről ismert Will Wright újdonságával volt érdemes próbálkoznia, mely többszöri halasztás után érkezett meg, és nem volt olyan jó, amilyen lehetett volna.

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

10 év - Nagy újrakezdések, új kalandok, új konzolok

Tizedik születésnapját ünnepli majd novemberben a PlayStation 4 és az Xbox One, de a 2013-as év elsősorban az előző generáció búcsújáról szólt. Márciusban jelent meg a Tomb Raider fantasztikus rebootja, valamint a BioShock széria harmadik része, az Infinite is. Ezeket áprilisban a NetherRealm szuperhősös verekedős játéka, az Injustice: Gods Among Us, valamint a Far Cry 3 spin-offja, a Blood Dragon követte.

A nyár első hónapja az élőholtaké lett: a Microsoft a State of Decay-jel, a Sony pedig a The Last of Us-szal mutatta meg, milyennek képzeli el a fertőzöttekkel teli világot - az egyik egy picivel nagyobb sikert aratott, mint a másik. Utóbbi méltó módon búcsúztatta a PS3-at, kihajtva belőle, amit még lehetett, de azért az új, PS5-ös verzió ad igazán teljes élményt.

Júliusban elstartolt a Valve saját MOBA-ja, a Dota 2, ami azóta is felfoghatatlanul népszerű, augusztust pedig az indie-k vitték el: a Brothers: A Tale of Two Sons, a Papers, Please és a Gone Home.

Szeptemberben mutatkozott be az Outlast, az utóbbi évek egyik legizgalmasabb, legparáztatósabb horrorjátéka, amire nem vetett árnyékot a Grand Theft Auto V Xbox 360-as és PlayStation 3-as változata - bár utóbbi minden elképzelést felülmúlóan sikeres lett, azért nem csak erre költöttek a játékosok: nagyot ment azért a Beyond: Two Souls és a The Stanley Parable is.

Az új generáció indulásakor két játék aratott igazán nagy sikert: az Assassin's Creed IV: Black Flag, amiben gyönyörűen fodrozódó hullámokon hajózhattunk, valamint a Battlefield 4, melynek indulása ugyan nem volt egészen gördülékeny, de idővel azért egész szórakoztató tudott lenni. Az exkluzívok közül jóformán semmi nem maradt emlékezetes sem az Xbox, sem a PlayStation oldalán, várni kellett még az igazán nagy dobásokra.

5 év - Kalózok, harcosok, cowboyok, szuperhősök

Ritkán van annyira kiváló éve a játékiparnak, mint amilyen 2018 volt: szinte minden hónapra jutott valami izgalmas. Kezdődött az év rögtön egy Monster Hunter Worlddel, majd jött a Kingdom Come: Deliverance, az idővel egészen óriásivá növő Sea of Thieves, az egyedi kooperatív élményt kínáló A Way Out, és a tavaszt a God of War tette igazán izgalmassá. 

Némi pihenő után szeptemberben egy másik PlayStation-exkluzív, a Marvel's Spider-Man nyűgözött le minket, amiből több millió elkelt, mielőtt még az év legkelendőbb játéka, a Red Dead Redemption 2 megjelent volna.

Csak hogy ne legyen teljes az örömünk, novemberre beesett még az értelmezhetetlen Fallout 76, illetve hosszú korai hozzáféréses időszak után teljes verziósnak nyilvánították a DayZ-t.

Ti mely játékokra emlékeztek vissza szívesen ezekből az évekből?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)