Hirdetés

Konzolcowboyok, pixelindiánok - a legjobb westernjátékok a múltból

|

A Red Dead Redemption előtt és után is voltak a vadnyugaton játszódó, kiváló játékok, ezekből válogattunk össze tizet.

Hirdetés

Hasra esett a gamersajtó és a közönség is a Red Dead Redemption 2-től. De mivel játsszon, aki kivégezte a Rockstar legújabb csodáját, és persze korábban már az előzménnyel is végzett? Adunk néhány ötletet a játékipar westernmúltjából, vagyis jöjjön időrendben a tíz legjobb vadnyugati játék, amely nem Red Dead Redemption!

Hirdetés

Gold Rush! (1988)

A Sierra leginkább a nyolcvanas-kilencvenes évekbeli kalandjátékairól ismert, de szinte csak nagy sorozatai (Larry, Space Quest, King's Quest, Gabriel Knight) élnek a köztudatban. Pedig az amerikai kiadó sorozathoz nem kötődő kalandjátékokat is publikált szép számmal és igen változatos témákban. Közülük a Gold Rush! a kaliforniai aranyláz idején játszódik, és szinte az összes probléma és betegség megjelenik benne, amivel a XIX. század közepén szívhatott az egyszeri aranyásó. Kalandjátékhoz képest elég sokszor meg lehetett benne halni, és közben sokat tanulhattunk a vadnyugatról. Aki bírja a nagy pixeleket és a szöveges irányítást, ma is tehet vele egy próbát.


Lost Dutchman Mine (1989)

Amigán és DOS-on is elég nagy sikere volt ennek a játéknak, amely gyakorlatilag egy aranyásó-szimulátor. Főhőse ugyanis egy 1860-as években élő kalandor, aki szerencsét próbál Kaliforniában - illetve a véletlenszerűen generált Kaliforniában, mert a játék minden indításkor más világot kínált, ami 1989-ben még elég nagy szám volt. A játékmenet valós időben zajlik, emberünknek aranyásó-felszerelést kell vásárolnia és szereznie, ércteléreket keresnie és bányásznia bennük, étkeznie és pihennie, meg persze megküzdenie mindenféle veszéllyel. Szabad játék, különösebb cselekmény nélkül - ma már ennek Gold Farming Simulator 2018 lenne a címe.

 

Freddy Pharkas: Frontier Pharmacist (1993)

És még egy Sierra-kalandjáték, ez a vicces irányzatból, ami nem meglepő, hiszen egyik tervezője a Larry játékok atyja, Al Lowe volt. Farkas Frédi egy egykori párbajhős, aki valami békésebb melót keres a vadnyugaton, és patikusnak áll - de persze a múltja nem hagyja békén. Pisztolyforgatása mellett minden gyógyszerésztudását is össze kell szednie, hogy leszámoljon a Kenny a Kölyök néven ismert - és amúgy a Sierra főnökéről mintázott - banditával. Nagyjából a Lucky Luke humora kíséri mindezt, és szerencsére már a Gold Rush! utáni, point-n-click játékmotor prezentálja, szóval ma is egész jól játszható.

 

Wild Arms (1996)

Mihez kezd Japán a vadnyugattal? Természetesen eposzi JRPG-t csinál belőle, amelyben középkori várak és démonok, folytatásaiban pedig már akár sci-fi-elemek is megjelennek. A Media.Vision szerepjáték-sorozata öt részt élt meg PlayStation platformokon, és igazából nem a Földön játszódott, hanem Filgala kitalált világán, de mind a hősök, mind a környezet elsősorban a vadnyugati toposzokból merített. Az utolsó rész 2006-ban jelent meg, a széria rajongói azóta is remélik, hogy egyszer újra előássa a Sony mint rebootra érdemes címet.

 

Outlaws (1997)

Ahhoz képest, hogy mennyit lövöldöznek a vadnyugaton, meglepően kevés FPS választja ezt a környezetet. A LucasArts műve a ritka próbálkozók egyike, és bár az Outlaws már a saját korában sem volt egy szépségdíjas alkotás a Dark Forces motorjával, gyors és hangulatos játékélményt nyújtott. A játék sztoriját rajzfilmbetétek mesélték el, és a zenével együtt nagyon jól megteremtették a cowboyos-indiános atmoszférát, elfeledtetve a grafika szögletességeit. Multiban különösen erős volt.

 

Desperados: Wanted Dead or Alive (2001)

1998-ban a Commandos nevű real-time stratégia azzal köpte szembe a hagyományos RTS-eket, hogy több száz lénnyel megvívott háborúk helyett csak néhány hőst szerepeltetett, azokra viszont nagyon kellett vigyázni. Erre a lopakodós-taktikai játékmenetre épített a német Spellbound Entertainment vadnyugati játéka, a Desperados is, amelyben egy fejvadászcsapattal kellett bűnözőket elkapni, és közben nagyon sokszor el lehetett halálozni. Az első rész bája ma is hat, a folytatásokkal már nem érdemes bíbelődni.

 

Gun (2005)

A Tony Hawkokról és Guitar Herókról ismert Neversoft 2005-ben megelégelte a békés játékokat, és készített egy véres vadnyugati sandbox címet - kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy egy Red Dead Redemptionök előtti Red Dead Redemptiont. A GTA 3-mal népszerűvé tett nyílt, mindenféle vállalható küldetésekkel és extrákkal teli világ koncepciója a Gunnal a vonatrablások és aranyásók korában köszönt vissza, és ez nagyon frissnek hatott akkor. Aztán persze jött az RDR, amely még jobb volt, de a Gun mutatta meg neki a helyes utat (a Red Dead Revolver meg a helytelent).

 

Oddworld: Stranger's Wrath (2005)

A bizarr lényekkel teli Oddworld világ fejlesztőinek utolsó eredeti játéka (a készítők azóta is a korábbi címekből élnek). A program egy új főhőssel, továbbá sok új helyszínnel és lénnyel gazdagította az Oddworld-univerzumot, ezen túl pedig egy nagyon pöpec külső nézetes akció-kalandjáték volt, igen erős vadnyugati felhangokkal. A címszereplő Stranger például fejvadász volt, és pisztolyokkal osztotta az igazságot, de a kaland több kulcseleme is a XIX. századi Nyugat-Amerikát idézte. Pár évvel később HD-verzió is készült belőle, szóval ma is bátran kipróbálható.

 

Call of Juarez: Bound in Blood (2009)

Igazából a Cartel kivételével mindegyik Call of Juarez játékot lehetne ajánlani, de a többség egyetért abban, hogy a második, a Bound in Blood alcímű volt a legjobb. Egyszerűen azért, mert ebben voltak a legjobb karakterek, a legjobb történet, és a lovonüldözéses-pisztolypárbajos játékmechanikák is jól működtek. Olyan volt, mint egy jobban sikerült Ubisoft játék - már csak azért is, mert a Ubisoft adta ki. A fejlesztő Techland azóta már nem a francia kiadónak dolgozik, és ráálltak a zombikra (Dying Light és folytatása), szóval sajnos nem mostanában várható újabb Call of Juarez.

 

West of Loathing (2017)

Fekete-fehér, pálcikaemberkés grafika és teljesen elborult poénok - ez az elmúlt évek egyik indie sikere, a West of Loathing. A fejlesztő Asymmetric Publications a Kingdom of Loathing nevű korábbi szerepjáték-paródiája nyomában járva cikizte ki a vadnyugatot, hol részletesen leírva, mennyire undorító a krimóban található csulavödör, amibe minden vendég beleköpködi a bagót, hol pedig rodeóbohócokat megtéve ellenfélnek. Ne dőljetek be a gyermeteg grafikának - ez egy nagyon vicces játék, csak egy kicsit tudni kell hozzá angolul.

Kihagytunk esetleg valamit? Mondjátok el kommentben!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)