Hirdetés

Az Age of Empires II: Definitive Edition az RTS műfaj megmentője?

|

A már 21 éves Age of Empires II felújított változata a bizonyíték rá, hogy még korántsem halottak a valósidejű stratégiai játékok.

Hirdetés

Tetszik, vagy sem, az a nagy helyzet, hogy a lecsupaszított, áramvonalasított, e-sportnak tervezett MOBA műfaj szinte teljes egészében elszívta a levegőt a valósidejű stratégiai játékok elől. Ugyanakkor van még spiritusz abban a típusú játékmenetben is, amelynek része az építkezés, az erőforrás-menedzsment, és az utánpótlás gyártása, valamint megismertette velünk a tank rush (később pedig a zerg rush) fogalmát.

Hirdetés

Persze korai lenne még második aranykorról beszélni, de a tavaly elrajtolt Age of Empires II: Definitive Edition számai kimondottan biztatóak. Saját kategóriáján belül már át is vette a vezetést a Steamen a Company of Heroes 2-től, sőt magával vonszolta a dobogó második fokára 2013-as HD Editiont is. E két változattal nagyjából 50 ezer felhasználót csábított a középkori harcmezőkre április minden napján, a csúcsot 12-én érték el 59 995 játékossal.

Ez az eredmény befért a Steam top 150-es listájába, már ami a mindenkori rekordokat illeti. A két Age of Empires II együtt közel tudott kerülni a Terraria és a Civilization VI számaihoz, egy szinten helyezkedik el Path of Exile-lal, és lenyomja a Stardew Valley-t valamint a War Thundert is. A Definitive Edition konkrétan a Steam 25. legnépszerűbb játéka, de ha hozzávesszük a HD Edition bázisát is, akkor már a 15. pozíciót is megcsípik, ami egy, az Egyesült Államokban is nagykorúnak számító játéktól igencsak elismerésre méltó teljesítmény. Az persze eddig sem volt titok, hogy az Age of Empires rajongótábora méretes, tagjai még mindig szívesen játszanak fiatalkori kedvencükkel, de jó látni, hogy az érdeklődés továbbra sem csappant meg a második rész iránt, sőt ellenkezőleg. Jó ómen ez így az Age of Empires III: Definitive Edition és az Age of Empires IV megjelenése előtt. Mindazonáltal a műfaj másodvirágzása felett érzett örömünkben csakis akkor bonthatunk pezsgőt, ha az új IP-k is számottevő közönségre találnak majd, és nem csupán a bejáratott sorozatok folytatásai, valamint klasszikus címek felújított kiadásai körül képes kialakulni szabad szemmel is látható felhasználói bázis.

Ti játszotok az Age of Empires II valamelyik kiadásával?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)