Hirdetés

35 éves a Donkey Kong - öt dolog, amit lehet, hogy nem tudtál róla

|

Egy hete ünnepelte 35. születésnapját a Nintendo mostanra ikonikussá vált karaktere, Donkey Kong. Ezen apropóból összegyűjtöttünk öt olyan érdekességet, amiket lehet, hogy még a legnagyobb fanok sem tudnak a népszerű figuráról.

Hirdetés

1981-ben a Nintendónál egyáltalán nem számítottak arra, hogy Donkey Kong a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb videojáték karakterévé válik. A figura első árkádgépes megjelenését azonban számos folytatás, crossover, illetve spin-off követte - például a Super Mario univerzum is ebből nőtte ki magát. És bár az első tesztek, benyomások alapján elég sokan temették, az amerikai közönség mégis vevő volt rá. Olyannyira, hogy szinte az összes akkori platformra készült egy verzió, köztük Amiga 500-ra, Atari 2600-ra, valamint Commodore 64-re is. A Donkey Kong projekttel megbízott Shigeru Miyamotónak pedig beindult a karrierje, és a Nintendónál a későbbiek során olyan játékok fejlesztését bízták rá, mint a Super Mario Bros, a Legend of Zelda, a Pikmin, vagy éppen a Luigi's Mansion.

A rövid történelmi áttekintőnk után most jöjjön néhány érdekesség Miyamoto első remekművéről:

1. Korábban sokan úgy vélték, hogy a "Donkey Kong" elnevezés egy szójáték eredményeképp jött létre a "Monkey Kongból" vagy a "Monkey Kingből". A karakter ötletgazdája, Shigeru Miyamoto valójában azért "Donkey"-nak keresztelte el a figurát, mert a makacsságára akart utalni vele.

2. A Donkey Kong elsőként 1981-ben játéktermi gépekre jelent meg, majd 1982-ben bemutatkozott Game & Watch-on és egy esztendővel később a Nintendo Famicom megjelenési címe lett. A furcsa játék, valamint az akkor még szokatlannak tűnő játékstílus miatt voltak, akik kételkedtek a sikerben, ám Miyamoto majma két év alatt összesen 300 millió dollár hasznot hajtott az amerikai piacon.

3. Az első játék szereplője volt Donkey Kong gazdája, Mario (akkori nevén Jumpman), akinek feladata volt megmenteni szerelmét, Pauline-t. Később saját játékot kapott, és népszerűbbé vált, mint Donkey.

4. A Donkey Kong sztoriját a Popeye című rajzfilm ihlette. Donkey-t pedig a sorozat "rosszfiújáról", Blutóról mintázták, aki a spenótból erőt merítő fickó barátnőjére, Olive-ra pályázik. Mivel a Nintendo abban az időben nem tudta megszerezni a Popeye jogait, ezért Miyamotóék a karaktereket teljesen átformálták.

5. Természetesen easter egget is elrejtettek a játékban, méghozzá az Atari 400-as verziójában. Ha bizonyos feltételek mellett halunk meg, és várunk, hogy a nyitóképernyő magától feljöjjön, akkor Landon Dyer programozó nevének kezdőbetűi is megjelennek. Azt viszont, hogy pontosan miként lehet ezt előhozni még maga Dyer sem tudja, vagyis már nem emlékszik rá.

Érdemes egyébként a Polygon összefoglaló videóját is megnézni alább:

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)