Hirdetés

Boldog 30. születésnapot, Game Boy!

|

A kevésbé használt néven Dot Matrix Game-ként is ismert legendás kézikonzol 30 éve jelent meg Japánban. Jött vele a Tetris is, ami hozzánk egészen más formában gyűrűzött be.

Hirdetés

Aki gyerek vagy kamasz volt a kilencvenes években, az nyilván emlékszik a hordozható Tetris gépekre, amelyek megreformálták a kelet-európai lakosság mellékhelyiségben töltött idejének lényegét, hosszát, élvezeti faktorát. Ekkor már a Nintendo javában megszedte magát a Game Boy konzollal, és az eredeti Tetris játékkal, amely vicces módon pont Japánban, az eredeti indulásnál (ami éppen 30 éve, 1989. április 21-én történt) nem volt a launch címek között (később Amerikában és Európában igen, hazánkban is be lehetett idővel szerezni, de mi inkább a klónokkal nyomultunk).

Hirdetés

Európában csak '90-ben, egészen pontosan szeptember 28-án jelent meg a világ egyik legsikeresebb kézikonzolja, mi évekig csak álmodtunk róla, de a mai napig meghatározó emlék az első találkozás. Nem véletlen, hogy a versenytársak (NEC TurboExpress, Sega Game Gear, vagy éppen az Atari Lynx) nem rúgtak labdába mellette. Képzeljetek el egy olyan gépet, ami 160 × 144 pixeles felbontású STN LCD-s képernyővel, 4 ceruzaelemmel működve képes volt akár 15-30 órás üzemidőt (erre azért nehezen emlékszem vissza, de komplett buszos kirándulásokat bírt ki a cucc) biztosítani, és persze olyan címeket hozott el nekünk, mint a Super Mario Land, a Tetris, vagy később a Pokémon, aminek sikerét nem nagyon kell elmagyarázni senkinek sem. Ráadásul a világítás nélküli képernyő modelljével sokkal olcsóbb is volt, mint a pályatársak. És persze a reklámja is megér egy pillanatot:

Csak a japán piacon az első időszakban sikerült 300 ezer darabot elpattintani belőle, és sokáig élt még velünk. Lett belőle Play It Loud!, Game Boy Pocket, Game Boy Light, sőt tavaly még egy Hyperkin által prezentált Ultra Game Boy is bemutatkozott, sajnos abból nem lett semmi. Aztán ugye jött a színes Color, meg az Advance, Super NES-en és GameCube-on is volt tévére köthető megoldás, számtalan kiegészítő (nagyító, képernyőfény, extra adapter) született hozzá, és persze frankó játékfelhozatal, amelynek nagy része ma is édes nosztalgiával tölt el minket.

Nektek mi volt az első Game Boy emlék? Melyik játékra emlékeztek vissza a legszívesebben?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)