Hirdetés

Mi is volt a Half-Life sztorija?

|

Honnan jöttek az idegenek? Ki az az Alyx Vance? Egyáltalán miért darabol zombikat egy az MIT-n végzett tudós? Összefoglaljuk, mi történt eddig a Half-Life világában.

Hirdetés

Az 1998-ban megjelent első Half-Life nem csak hogy kiváló volt, de egyenesen korszakalkotó is. Míg a kor legtöbb játékában átvezetők során ismerhettük meg a sztori alakulását, itt a játékmenet összefonódott a történetmeséléssel, pályák helyett fejezeteken haladtunk végig, és nem kellett nagyon figyelni, hogy ne maradjunk le a fontos eseményekről. Mivel mindegyik rész kiváló, bármikor érdemes újrajátszani őket, de ha nem fordítottatok erre időt az elmúlt hetekben, segítünk felfrissíteni emlékezeteteket. A Half-Life: Alyx eseményei az első és második játék között játszódnak, az újonnan megismert sztorirészleteket majd egy külön cikkben foglaljuk össze.

Hirdetés

A portálokkal csak a baj van

Most, a Doom Eternal után különösen nehéz nem portálokra gondolni (vagy portálokkal gondolkodni, ugye), de hogy, hogy nem, a Half-Life-ban is az okoz kisebb fennakadást, hogy tudósok portált nyitnak egy másik világba. Az MIT-n végzett néma professzor, Gordon Freeman egy nap látogatást tesz a Black Mesa kutatóintézetben, és már akkor sejtheti, hogy nem ez lesz élete legvidámabb napja, amikor késve érkezik meg munkahelyére. Az épületben zajló egyéb események sem adnak sok okot a bizakodásra, a létesítmény nem egy biztonságos, rendezett intézet képét festi. Ezt később tetézi, hogy a rejtélyes anyag, amit tesztel, felrobbantja az általa használt antianyag spektrométert, és átrepíti pár pillanatra egy másik világba, majd visszalöki az akkor már romokban álló laborba. A rövid kalandot követően nincs kedve maradni, menekülőre fogja, de egyre világosabbá válik számára, hogy az űrlények átszöktek. Részben a barátságos Eli Vance (egész véletlenül ő Alyx Vance apja, de erről később) biztatására elindul a felszínre, mivel a kommunikáció a külvilággal megszakadt, közben pedig felmarkolja ikonikus eszközét, a földön hanyagul heverő feszítővasat. A Xen földönkívülijei mellett olykor egy rejtélyes, öltönyös alak is felbukkan, de mindig csak a távolból figyeli őt.

Időközben megérkezik a katonaság, amit a biztonságba vonult dolgozók örömhírként tálalnak, de hamar kiderül, valójában azért jöttek, hogy ne derüljön fény az eseményekre, és a szemtanúk likvidálása az igazi feladatuk. Egy alien invázió sose tesz jót egy cég megbecsülésének, ugye, de ha váratlanul eltűnik egy rakás értékes tudós, azt könnyebb megmagyarázni... vagy valami ilyesmi.

Rúgjuk ki az ajtótámaszt!

A Hazardous Environment Combat Unit, avagy a HECU nem bízza a véletlenre, bombázni kívánja az épületet. Gordon kénytelen visszavonulni és elindulni a Lambda Complexbe, ahol a Lambda csapat ügyködik, akik elvileg képesek lennének bezárni a portált és megfékezni a kéretlen idegenek áradását. Sajnos útja egy veszélyes hulladékok lerakására szolgáló részlegen vezet át, de legalább katonák itt nincsenek, szóval csak a méreg és a földönkívüliek állhatják útját. Meg pár nagy csáp. Hősünk minden tudását elővéve ezzel a problémával is megbirkózik, és megpróbál ismét a felszínre jutni, ami az E-szektor beindítása és egy a többieknél erősebb ocsmányság elintézése után majdnem sikerül. A Lambda csapatnak szüksége van egy fellőtt műholdra, amivel elvileg bezárhatják a portált, és szerencsére épp található egy a közelben, kilövésre készen, így Gordon a HECU keményebb egységeivel megküzdve az égbe küldi a rakétát. Miután a katonák még egy szemétzúzóval sem tudják megállítani (és azok sem bírnak vele, akik már a HECU embereivel is végeznének), rájön, hogy a Black Mesa tudósai már egy ideje vizsgálgatják a lényeket. Kint zajlik a harc, a kormány emberei egyre elkeseredettebbek és kezdik feladni, a lambdások meg rossz hírt közölnek Gordonnal: valami a Xen dimenzióból nyitva tartja a hasadékot, úgyhogy át kellene menni megnézni, mi az. A tudósnak itt bizonyára már nagyon elege van mindenből, de mivel néma, ezt magában tartja.

A Xen nem egy kellemes hely, ráadásul új szörnyek várnak ott a Professzor Úrra. Végül találkozik az óriás csecsemőnek kinéző Nihilanthtel, aki részben a Half-Life Hodorja, ő felel portál nyitva tartásáért. Elpusztítása kiüti Gordont, ám amikor felébred, az öltönyös úriemberrel találja szemben magát (aki a népnyelvben G-Manként jelenik meg, de egyébként a játékban nem kapott nevet). Látva a tudós kivételes tehetségét, az aktatáskás fickó tesz neki egy ajánlatot: vagy nekik dolgozik a továbbiakban, vagy a vesztébe rohan.

Ki az ágyból, Mr. Freeman!

Nagyjából 20 éven át fekszik altatásban Gordon, miután elfogadta G-Man visszautasíthatatlan ajánlatát - ezt az űrt kell majd betöltenie az Alyxnek. Időközben az interdimenzionális szervezet, a Combine megrohamozta a Földet, és hét óra alatt (az emiatt hétórás háborúnak nevezett csatában) uralma alá hajtotta egyebek mellett a Kelet-Európában található City 17 városát, így az álmából felébresztett, idegen fenyegetések elhárításában mindenki másnál több tapasztalattal rendelkező úriember oda utazik. Nincs ideje fogat mosni, hamar összefut a helyi védelmi erőkkel, köztük a Half-Life: Blue Shift főszereplőjével, Barney Calhounnal, aki sikeresen elmenekült annak idején a Black Mesa kutatólaborjából, és most az ellenállást segíti titokban. Hamar kiderül az is, hogy a korábban a Nihilanth uralma alatt álló vortigauntok átálltak az emberek oldalára, ők a sztori több pontján is támogatják hősünket. Gordon egykori mentora, Dr. Isaac Kleiner laborja felé veszi az irányt, azonban nem várt problémába ütközik; szerencsére mielőtt elfoghatnák őt a rendfenntartók, Alyx Vance színre lép, megmenti, és segít neki eljutni a laborba. A Black Mesa East bázisra kellene innen teleportálniuk, de míg Alyx sikerrel eljut oda, Gordon utazásába bekavar Dr. Kleiner házi arctámadója, így ő az egykor a Black Mesa kutatóintézetét vezető, most a Combine bábjaként, a Föld vezetőjeként tevékenykedő Dr. Breen irodájában is megjelenik, aki ezt jelenti az illetékeseknek. Breennek köszönhető egyébként, hogy a Combine pusztítása véget ért, ő jelezte, hogy az emberiség megadja magát.

Miután több, ostrom alatt álló bázist is meglátogat, végül egy mocsárjáróval eljut a Black Mesa Eastig, ahol az ellenállók már várják őt. Itt találkozik Dr. Judith Mossmannel, valamint Alyx apjával, Elijal, és háziállatával, a hatalmas robot Doggal. Itt kapja meg a tárgyak mozgatásához használható Gravity Gunt is, ami a játék védjegyévé vált. Sajnos a békés pillanatokat megtöri a Combine ostroma, így mindenki menekülőre fogja, de Gordon és Dog elszakadnak Alyxtől, Ravenholm felé kell venniük az irányt. Sajnos a kedvesnek tűnő kisvárost elözönlötték az arctámadók, így az mostanra lakhatatlanná vált - persze a zombik jól elvannak a rákokkal a fejükön. Grigori atya azért tartotta a frontot, csapdákat állított, de ő sem akar maradni, így Gordon segítségével eljutnak egy temetőn át a bányáig, de mivel a pap egy kicsit beszámíthatatlan, úgy dönt, feltartja a zombikat, amíg Gordon továbbmegy. A sorsa máig nem ismert, de valószínűleg nem a tengerparton koktélozott az események után.

Miénk a pálya, az autópálya

Dr. Freeman eljut egy újabb ellenálló bázisig, Shorepointig, ahol már autóba is pattanhat, hogy ne fáradjon el a lába (bár talán ebben is segít neki a HEV Suit). Kiderül, hogy Eli Vance-t elvitték a Nova Prospekt börtönbe, így máris megvan az új úti cél. Odaérve Alyx és Gordon rájönnek, hogy Dr. Mossman a Combine-nak kémkedett, és mikor megtalálják, Elijal együtt a Citadelbe teleportál. A páros hasonló módját választja a menekülésnek, azonban egy hétig egy loopba kerülnek, és ennek következtében felrobban a Nova Prospekt, minek hatására a lázadók akcióba lendülnek, megindul a csata a vortigauntokkal megtámogatott emberek és a Combine között. Gordon segíteni indul, míg Alyx Kleinert próbálja kimenekíteni, azonban elfogják és a Citadelbe viszik. Mondjuk ezzel legalább spóroltak neki egy buszjegyet.

Gordon fegyverek nélkül, egyetlen árva Gravity Gunnal felszerelve kénytelen a Citadelben felmászni Dr. Breen irodájáig. Itt találkozik Mossmannel is, aki közben rájött, hogy nem a jó oldalon állt, cserébe viszont segít megmenekülni a jó fiúknak. Sajnos Breen még életben marad, de Gordon felrobbant egy reaktort, veszélybe sodorva mindhármuk életét. Szerencsére tökéletes időzítéssel megjelenik G-Man, aki ismét altatásba helyezi Gordont.

A baj még nem múlt el

Egészen a Half-Life: Episode One-ig nem tudtuk, Alyx él-e még, de hamar kiderül, hogy pár szorgos vortigaunt megmentette, sőt, Gordont is elteleportálták. A Citadel reaktora elpusztult, de nincs még minden rendben. A tudós, miután Dog kihúzza őt a romok alól, újra találkozik Alyxszel, aki felveszi a kapcsolatot a City 17-ből sikeresen elmenekült apjával és Dr. Kleinerrel, ők viszont rossz hírt közölnek: ha a Citadel magja is felrobban, az magával viszi az egész várost. A Combine ezt történetesen pont nem bánná, hiszen a Citadel felrobbanásával határozott üzenetet juttathatnának el szülőföldjükre, de a páros sikeresen megakadályozza a tragédiát - látszólag. Alyxék ezután vonattal akarják elhagyni a helyszínt, azonban az kisiklik, és City 17 alatt kell boldogulniuk, immáron gyalog. Végül eljutnak a felszínre, találkoznak Barneyval és néhány további túlélővel, majd egy omladozó kórházba csalják a támadókat. A lakosokat sikerül kijuttatni, viszont a Citadel végül felrobban, a Combine földön kívül tartózkodó pajtásai megkapják az üzenetet, és senki nem lélegezhet fel. Bár Alyx és Gordon kifelé tartottak a városból, nem jutottak messzire.

Az Episode Two-ban a Combine földi seregei épp azon ügyködnek, hogy erősítést hívjanak egy portálon keresztül. Az Alyxék által még korábban megszerzett, értékes infók most még többet érnek, ezért igyekeznek azt eljuttatni a White Forest bázisra, melyet egy bizonyos Arne Magnusson vezet. Alyx súlyos sérülést szenved, de egy vortigaunt, legyen áldott, sikerrel stabilizálja a leányt, és elszállítja egy rejtekhelyre, ahova később Gordon is eljut. Miközben néhány lény megpróbálja rendbe hozni Ms. Vance-t, Gordon egy vortigaunttal elindul egy anyagért, ami határozottan segítheti a gyógyulást. Visszatérésüket követően megjelenik G-Man, aki a helyrejött Alyxnek azt tanácsolja, mondja meg apjának, hogy

készüljön váratlan következményekre.

Ki az erdőből, be az erdőbe

Még néhány legyőzött zombival és rákkal később Gordon szerez egy kocsit, amivel gyorsan odaérhetnek a White Forestbe. Közben megállnak egy rádiótoronynál, hogy figyelmeztessék az ottaniakat egy közelgő támadásra - részben sikertelenül, mivel az adást Advisorok blokkolják. Egy Advisorral való majdnem végzetes találkozás után egy helikopter is az életükre tör, és még a kocsi is lerohad, de természetesen ez sem akadályozza meg őket a haladásban. Egy bázis legénységének segítségével elindulnak, találkoznak Doggal, majd eljutnak a White Forestig, ahol leadják az infókat. Megtudják, hogy a helyiek a korábban fellőtt műholdat egy rakétával megtámogatva akarják bezárni a portált, valamint hogy a Dr. Mossman által emlegetett "projekt" az Aperture Science hajója, a Borealis, amin értékes technológia található. Kleiner és Eli nem értenek egyet abban, hogy használják-e ezt a Combine ellen. Eli megkapja G-Man korábbi üzenetét is, ami sokkolja őt, mivel már hallotta tőle ezt a Black Mesa labornál is. 

A csapat némi küzdelem után sikerrel fellövi a rakétát, a portál bezárul. Eli megsúgja Gordonnak, hogy szerinte el kellene pusztítani a Borealist, Alyx pedig közli, hogy kipofozott egy régi helikoptert, amivel eljuthatnak a hajóhoz. Mielőtt a páros elindulhatna, hogy megkeresse Dr. Mossmant és a Borealist, Advisorok jelennek meg, megölik Elit, de Dog megmenti a főhősöket. A történet azzal ér véget, hogy Alyx apja élettelen testét tartja.

Mi lett volna...

Az Episode Three-t hiába jelentették be 2007-ben, sajnos soha nem készült el, más projektek vonták el a Valve figyelmét. 2017-ben a csapattól időközben távozó Marc Laidlaw közzétett egy posztot Epistle 3 néven, melyben nagyon röviden összefoglalta Gertrude Fremont történetét. Nem kell MIT-s diplomásnak lenni ahhoz, hogy az ember összerakja, ez igazából az Episode 3 vázlata, ami nem jelenti, hogy az elkészült játék is ezt a cselekményt követte volna, de legalább egy lehetséges, félhivatalos befejezést ad a félbehagyott sztorinak. Ez alapján Fremont és társa, Alex Vaunt az Antarktiszra utaztak, ahol a rejtélyes Hyperborea hajóra bukkantak. Természetesen a Disparate (Combine) seregeivel, Dr. Wanda Bree-vel (az újraélesztett Dr. Wallace Breennel) és Mrs. X-szel (G-Man) is találkoztak. Innentől inkább nem teszünk úgy, mintha nem tudnánk, ki kicsoda.

A Combine egy bázist húzott fel a Borealis köré. Próbálják vizsgálni, de a dolgukat nehezíti, hogy a hajó hol megjelenik, hol eltűnik. Dr. Breen tudatát egy hatalmas, meztelen csigához hasonlító lénybe ültették át, aminek ő annyira nem örül, és arra kéri Gordonékat, hogy végezzenek vele. Miután kimenekítik Dr. Mossmant, felszállnak a Borealisra, és együtt utazgatnak vele térben és időben, a hétórás háborúból idegen világokba, majd vissza. Mossman szeretné, hogy az ellenállók tanulmányozhassák, Alyx viszont inkább elpusztítaná, ahogy apja, Eli kívánta. Végül Mossman megölése után Alyx akarata érvényesül, önmegsemmisítésbe kapcsolja a Borealist, azonban G-Man megint megjelenik (nyilván megint a végén, ez az ő stílusa), és magával viszi a lányt egy másik valóságba. A vortigauntok megmentik Gordont, aki látja, hogy a Combine-ok világát egy hatalmas védelmi burok veszi körül.

Szóval itt tartunk most, vagy hát itt sem, hanem az Episode Two végén. A Half-Life: Alyx elárul majd ezt-azt azokról az évekről, amiket Gordon altatásban töltött, de nem valószínű, hogy a második epizód utáni eseményekről is mesél. Mindenesetre alig várjuk, hogy a végére érjünk; ha ti is, és van kompatibilis, PC-s VR eszközötök, vágjatok bele bátran ma este 7-től.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)