Hirdetés

Most akkor ki találta fel a multiplayer mapokat?

|

A Quake egykori fejlesztői vitáztak egy kicsit arról, hogy honnan származik a kifejezetten online játékra szabott map ötlete.

Hirdetés

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a Quake és a Doom milyen történelmi jelentőségű szerepet játszanak a modern multiplayer játékok kialakulásában. Habár az eredeti Doomban a deathmatch játékok is a single player pályákon zajlottak, a Quake-ben már voltak kifejezetten erre a játékmódra tervezett pályák, viszont nem teljes az egyetértés abban, hogy akkor ezek honnan is erednek.

Tim Willits egy interjúban nemrég azt állította, hogy a multiplayer mapok ötlete tőle származik, de csak miután Romero és Carmack kijelentették, hogy szerintük ez egy marhaság:

"Mindketten azt mondták, hogy ez a leghülyébb ötlet, amit valaha hallottak. Miért tervezne valaki egy multiplayer térképet, amikor a single player pályákat is lehet használni? Mondtam nekik, hogy hadd tegyek egy próbát."

Érdekes történet, viszont nem sokkal később Carmack, Romero és American McGee mind cáfolták, hogy valaha ilyesmi történt volna. Romero egy hosszadalmas blogbejegyzésben fejtette ki, hogy hogyan emlékszik vissza erre az egészre, ő pedig leginkább a közösséghez fűzi a korszakalkotó ötletet:

"Ez sosem történt meg. Évek óta játszottunk a Doomban kizárólag multiplayeres pályákat, amiket a közösség készített. Emellett még McGee is csinált egy deathmatch pályát a Quake-hez még 1994-ben. A multis pályák ötletével a Doom rajongói álltak elő, így őket illeti minden dícséret. Rengeteget köszönhet nekik a játék."

Romero emellett azt is megjegyezte, hogy más játékokban (mint pl. a Rise of the Triad) már a Quake megjelenése előtt megtalálhatóak voltak olyan pályák, amelyek kifejezetten többjátékos módhoz készültek. Mindig érdekes belelátni az ilyen klasszikus játékok hátterébe, ha szeretnétek még többet megtudni, akkor mindenképpen olvassátok el Romero bejegyzését!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)