Hirdetés

Legendás klasszikus játékok, amelyeket mobilon is játszhatsz már

|

Az évek egész sok "nagy" játék kapott telefonos portot, így nem muszáj felhőalapú szolgáltatásokra és emulátorokra hagyatkoznunk.

Hirdetés

Internetszerte mémek hada árulkodik arról, hogy gamer körökben divat lenézni a mobilos játékokat, s lássuk be, sajnos sok esetben nem alaptalanul. Kétségtelen, hogy a kezdeti lelkesedés után a telefonos fejlesztők hamar keblükre ölelték a rendkívül jövedelmező F2P modellt és a gacha-mechanizmusokat, így a korrekt AAA és indie címek felől nézve az Android és az iOS natív játékkínálata valóban elkeserítőnek tűnhet.

Ez azonban nem jelenti, hogy ne akadnának minőségi opciók, melyek közül kiemelkednek azok az alkotások, amikkel eredetileg más platformokon ismerkedtünk meg. A továbbiakban igyekszünk sorra venni, hogy milyen klasszikusokkal találkozhatunk a Play Áruházban és az App Store-on.

Hirdetés

Final Fantasy

A Square Enix élénk mobilos jelenlétének hála a Final Fantasy-sorozat első 9 fő epizódja telefonokon is rendelkezésre áll. Az áruk sajnos elég borsos, de legalább bárhol, bármikor előkaphatjuk őket, ami a tekintélyes játékidő miatt kifejezetten jól jöhet.

Sonic the Hedgehog

A SEGA legnagyobb sztárját senkinek sem kell bemutatni, a Sonic-széria 1991-es debütáló epizódja 2013 tavaszán érkezett meg Androidra és iOS-re. A SEGA rajongóinak azonban érdemes másra is rákeresniük, mivel a cég több klasszikusát is portolta, melyek közül itt még a Golden Axe-t emelnénk ki (Android, iOS).

Doom I-II

Ahhoz képest, hogy Doomot szinte már mindenen futtatták a nyomtatótól a zongoráig, telefonokról évekig hiányzott, amíg a Bethesda 2019-ben újra elérhetővé nem tette Androidon és iOS-en egyaránt. A portokat nem fogadta egyöntetű lelkesedéssel a közönség, mivel sokan hiányolták a korábbi verzió irányítását. Azóta viszont több nagy update-et is kaptak a játékok 16:9 és 120 Hz támogatással, valamint egy rakás bónuszpályával.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Sid Meier's Colonization

Sid Meier 1991-es Civilizationjét három évvel később követte a Colonization, ami ugyan sokban hasonlított az elődre, mégis rengeteg újdonságot hozott. Ezek közül a legfontosabb, hogy nemzetépítés helyet itt az Újvilág gyarmatosítása volt a cél. A játék 2016-ban kapott iOS-es portot, ami az amerikai App Store-on 147 értékelés után csak 2.3 csillagon áll, s így talán nem is hiányzik annyira az androidos változat.  

Carmageddon

A Stainless Games autós tombolása a maga korában hírhedt volt arról, hogy egyes országokban cenzúrázták, vagy be is tiltották (pl. Brazília, Ausztrália) az elüthető emberek miatt. A széria a 2016-os Max Damage óta nem hallat magáról, időközben pedig az eredeti játék iOS-es portja is felszívódott az iPhone-ok 64 bites átállásánál. Mobilon így csak az 1997-es Carmageddon androidos változata maradt, amit ingyen tölthetünk le.

Baldur's Gate I-II

A Baldur's Gate spin-off Dark Alliance 2 újrakiadására várva Androidon és iOS-en akár a széria klasszikus epizódjait is végig tolhatjuk. A Dungeons & Dragons világát megelevenítő kaland első és második része évek óta elérhető telefonokon, réadásként pedig a 2016-os kiegészítőt, a Siege of Dragonspeart is megvásárolhatjuk. Jó hír, hogy maga a portolás sem sikerült rosszul, az apró feliratok miatt viszont leginkább nagyobb képernyőkön ajánlott a nosztalgia.

Planescape: Torment

Az 1999-es Planescape: Torment első ránézésre nagyon hasonlíthat a Baldur's Gate-re, hiszen ugyanazt az izometrikus Infinity motort használja, szintén a D&D világban játszódik, s ugyanúgy az Interplay adta ki. Ez viszont nem a BioWare, hanem a Fallout-szériát megalkotó Black Isle Studios munkája, s játékmenetében jóval nagyobb hangsúlyt kaptak a dialógusok és a lopakodás. A Planescape ugyan nem szólt akkorát, mint a Baldur's Gate, de a kritikusok hasonlóan jó értékelésekkel jutalmazták, ezért nagy öröm, hogy akár Androidon és iOS-en is élvezhetjük.

Icewind Dale

A 2000 nyarán megjelent Icewind Dale az Interplay-kiadású D&D játékok harmadik közismert darabja, amit szintén a Black Isle Studiosnak köszönhetünk. A csapat második fantasy témájú próbálkozását már nem csak a tesztelők dicsérték, de a pénztáraknál is remekül teljesített. A játékban egy 6 fős csapatot irányíthatunk erős fókusszal a harcon, az emlékezetes sztori pedig a dialógusokon keresztül bontakozik ki. Androidra és iOS-re már az Overhaul Games 2014-ben kiadott ráncfelvarrását, a számos újítást hozó Enhanced Editiont vásárolhatjuk meg.

Tropico

A hatodik epizódnál tartó Tropico-széria a 2001-es indulásakor üdítő színfoltként lépett színre, hiszen a stratégiai játékok kliséitől elszakadva itt saját banánköztársaságunkat menedzselhettük egy trópusi paradicsomban. A sorozat 3. részére egészen 2009-ig kellett várni, 10 évvel később pedig ezt portolta mobilra a kiváló telefonos átiratok sorát elkövető Feral Interactive. Az alkalmazás címadása viszont kissé megtévesztő, mivel mindkét nagyobb áruházban (Android, iOS) csak simán Tropicóként fut.

Max Payne

Az ezredforduló környékén kevés menőbb dolog volt a lassított akciójeleneteknél, amire a 2001-ben megjelent Max Payne is mesterien épített. A Remedy játéka ráadásul egy örökzöld bosszúálló sztoriba csomagolta a mátrixos vetődéseket, így a siker szinte garantált volt. Az androidos és iOS-es változat 2012-ben jelent meg, s potom 1090 forintért ma is megvásárolható.

A cikk még nem ért véget, lapozz a második oldalra!

Oldalak: 1 2 3

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)