Hirdetés

Legendás retro játékok, amelyekben imádtuk a havat

|

Gamerként bizony nem csak az igazi hóban játszadozhatunk, néhány virtuális bevetés pedig kimondottan emlékezetesre sikerült az évek során.

Hirdetés

Semmi szégyellnivaló nincs abban, ha az ünnepi időszakhoz közeledve elkapott a téli hangulat, hiszen mi magunk sem vagyunk ezzel másként, ennek apropóján pedig nemrég ajánlottunk is tíz kiváló játékot, amelyekben akkor is nyakig gázolhatsz a hóban, ha a valóság esetleg ismét megfosztana minket a fehér karácsony örömeitől.

Ezen a szálon továbbhaladva úgy döntöttünk, hogy akad még puskapor a hordóban, s most újabb tíz címet gyűjtöttünk össze, ám ezúttal kifejezetten a békebeli klasszikusokra koncentrálva, melyekkel bizonyára rengeteg olvasónk szerzett gyönyörű gyermekkori emlékeket.

Hirdetés

Ski or Die

Kezdésként egészen 1990-ig tekerjük vissza az idő kerekét, amikor még nem létezett EA Sports, ezért az Electronic Arts a saját neve alatt adta ki a téli sportágakra koncentráló játékát, a Ski or Die-t. Az MS DOS mellett Commodore 64-en, NES-en és Amigán is elérhető alkotás összesen 5 sportágat kínált, köztük a snowboarddal, a síakrobatikával és a lesiklással, valamint a felfújható matracokon való csúszkálással és a hógolyózással.

A repertoár egyértelműen elárulja, hogy az akár 6-fős hot seat meccseket is támogató Ski or Die nem vette halálosan komolyan magát, cserébe viszont kifejezetten szórakoztató volt. A játékot kipróbálóknak nemcsak a visító zenei téma lehet emlékezetes, de a menüként szolgáló, szabadon bejárható síparadicsom is, ahol a Rodney Dangerfield arcáról mintázott, kissé ijesztő boltost is meglátogathattuk.

Warcraft II - Tides of Darkness

A klasszikus Warcraft RTS-ek rajongói sajnos a 2002-es WarCraft III óra kénytelenek nélkülözni a franchise-t - és nem, a 2020-ban kiadott felújítás nem számít, inkább le sem írjuk a címét, ezzel is hozzájárulva a feledésbe merüléséhez. Havas pályákat ugyan a széria harmadik epizódja is tartalmazott, de mi most inkább az 1995-ös második felvonás előtt tisztelegnénk.

A WarCraft II: Tides of Darknessben kifejezetten menőnek számított, hogy a havas környezetben játszódó összecsapásoknál a víz sekélyebb, átfagyott rétegét is felhasználhattuk az egységek mozgatására, amit akkoriban külön is dicsértek a kritikusok, az összképet pedig a hóval fedett alternatív épületmodellek tették teljessé.

Worms Armageddon

A hazai közönség szívében mindig is különleges helyet fog elfoglalni a Worms széria, hiszen ennek már a '90-es években is volt magyar szinkronja, ami sajnos még manapság is fájóan ritka ajándék. A sorozat egyik legsikeresebb epizódja az 1999-es Worms Armageddon, ahol a Team17 egy cuki havas térképet is becsempészett a repertoárba, hívogató házikóval, feldíszített fenyőfával és persze az egész kompozíciót szitává lövő/robbantó kukacokkal.

A szórakozás nyilván csak úgy az igazi, ha társaságban nyomjuk, az egyébként is gyakran veszekedéssel végződő ünnepi összeröffenések mellé viszont csak mérsékelten ajánljuk a kukacháborút, hiszen semmivel nem egyszerűbb még jobban felhúzni egymást, mint egy jól irányzott bazooka-töltettel, kézigránáttal vagy akár bökéssel.

Star Wars: Episode I Racer

A finoman szólva is vegyes megítélésűre sikeredett új Star Wars-trilógia mellékhatásaként ma már szinte remekműnek hatnak a maguk idejében még sokat szidott előzményfilmek, az első rész fogatversenyét feldolgozó Star Wars: Episode I Racer viszont nem volt rászorulva a Disney utólagos segítségére, mert ez a kezdetektől fogva nagyszerű versenyjáték volt, ami az évek során kultstátuszba emelte, s így optimalizált formában ma is elérhető minden nagyobb platformon.

A PC-re 1999 tavaszán megjelent mű még a LucasArts saját műhelyéből került ki, és 8 eltérő bolygó 21 pályáján hajthattuk meg benne a Baljós árnyakban megismert öngyilkos versenygépeket. Ezek egyike az itt debütált Ando Prime planéta, ami a Hoth-ra emlékeztető téli klímával bír, de óriási jéghegyek és befagyott tavak teszik vadregényesebbé annál. Az ide kalauzoló futamok tökéletesen passzolnak a téli hangulathoz, és még a játéktörténelem egyik legnagyobb ugratója is ehhez a bolygóhoz kötődik.

Icewind Dale

A minden várakozást felülmúló Baldur's Gate 3 nagyobb lelkesedést generált a Dungeons & Dragons univerzum iránt, mint amit tíz Chris Pine-film tudott volna, így most nem csupán a havas téma miatt lehet ismét aktuális a szintén a D&D-re, azon belül pedig R.A. Salvatore azonos című regénytrilógiájára épülő Icewind Dale.

A Black Isle Studios ezredfordulós szerepjátéka a cselekménynek otthont adó régióról kapta a nevét, amely nem éppen egy trópusi paradicsom, így a fagy és a hó meghatározó elemei a miliőnek. Ha az új Baldur's Gate meghozta a kedved a Dungeons & Dragons videojátékos adaptációihoz, a franchise régebbi epizódjai mellett bizony az Icewind Dale is kötelező darab, akárcsak a Planescape: Torment. A jó hír, hogy ezek az ikonikus játékok felújított kiadásban is elérhetők, a Beamdog által összedobott Icewind Dale: Enhanced Edition pedig természetesen a kiegészítőket is tartalmazza.

A folytatáshoz lapozz a következő oldalra!

Oldalak: 1 2

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)