Hirdetés

Miért cserélték le Ms. Pac-Mant egy friss retró gyűjteményben?

|

Meglepő oka van, miért merülhettek fel jogi akadályok azzal kapcsolatban, hogy a franchise játékainak gyűjteményében helyet kapjon Ms. Pac-Man.

Hirdetés

Vannak olyan játékok, ahol szinte borítékolható, hogy a különböző, valamilyen határidővel rendelkező licencszerződések miatt egy idő után nem lehet megvásárolni az adott alkotást, vagy a készítők kénytelenek módosítani a tartalmán.

Ezt mondjuk a leggyakrabban máshonnan vett zeneszámok kapcsán láttuk a múltban, de nemrég azt vették észre a játékosok, hogy a Pac-Man franchise tulajdonosai is arra kényszerültek, hogy a játékukban lecseréljék Pac-Man feleségét egy mára sokak által elfeledett jogi szerencsétlenség miatt.

Akik az Arcade Archives nevű szolgáltatáson keresztül élnek át klasszikus játékokat, azok a múlt hét óta a Namco 1984-es platformerét, a Pac-Landet is a felhozatalban üdvözölhetik. A játék ilyen formában történő megjelentetéséhez a jogokat birtokló Bandai Namco az áldását adta, de mint kiderült, önállóan nem engedélyezhették a játék teljesen korhű újrakiadását. A Pac-Landben ugyanis megjelenik Ms. Pac-Man karaktere is, ám, amint nemrég kiderült, az ő jogai nem a mindent bekebelező karakter kitalálóihoz tartoznak.

Hirdetés

A Ms. Pac-Man ugyanis nem a Namco játéka volt, hanem egy német cég, a General Computer Corporation találta ki és készítette el. Az eredetileg Crazy Otto néven kiadott játék az eredeti árkádgépeket alakította át egy kiegészítő csomaggal, a projektre viszont lecsapott a Pac-Man amerikai terjesztéséért felelős Midway. Néhány gyökeres változtatást követően Ms. Pac-Man néven adták ki a játékot, ezzel próbálták meg kihasználni az eredeti játék sikerét már azelőtt, hogy az eredeti, japán alkotók elkészültek volna egy folytatással. A szokatlan felállás eredménye az lett, hogy a GCC-nek Ms. Pac-Man megjelenései után jogdíjak jártak a Midwaytől, majd a Namcótól, miután az ő eredeti megállapodásuk lejárt az amerikai disztribútorral.

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

Ezt a jogot a német GCC-től megvásárolta egy AtGames nevű, mikrokonzolokat gyártó cég, ekkor úgy tűnt, hogy új, Ms. Pac-Man termékeket is készíthet a vállalat. Ezt a Pac-Man jogokat egyébként birtokló Bandai Namco nem nézte jó szemmel, és végül perre is vitte az AtGames-t, amiben bíróságon kívüli megállapodás született, ennek a részleteit viszont nem ismerjük. Annyit viszont leszűrhetünk a felek viselkedéséből, hogy Ms. Pac-Man friss megjelenései után továbbra is jogdíjat kellene fizetnie a Bandai Namcónak, amit pedig szeretnének elkerülni. Ezért lehet, hogy a Pac-Land friss megjelenéséből eltüntették Ms. Pac-Man karakterét, és lecserélték egy rózsaszín kalapban és cipőben látható szereplőre, akit Pac-Momnak neveztek el.

Az Arcade Archives-ban megjelenő kiadásban látottakra számíthatunk nagy valószínűséggel a májusban megjelenő Pac-Man Museum+ gyűjteményben is, amiben a Pac-Man franchise tizennégy játéka kapott helyet. Ezek között ott lesz a Pac-Land is, a Ms. Pac-Man viszont nem, hiába számít az egyik legnépszerűbb spin-offnak a szériában.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)