Hirdetés

Nem csak Guitar Hero-legendák buknak le - a gaming legnagyobb csalói

|

Nem először derült ki, hogy egy-két emberfelettinek tűnő videojátékos rekord csalással valósult meg.

Hirdetés

Néhány nappal ezelőtt derült ki, hogy az elképesztő Guitar Hero rekordjairól ismert Schmooey igazából egy csaló volt - bár munkásságának követői a múltban is gyanakodtak rá, egy januári videója lebuktatta, és ahelyett, hogy mentegetőzött volna, mindent beismert, mi több, részletesen elmagyarázta, hogyan tüntette fel magát jobbnak, mint amilyen valójában. 

Persze gondolhatnánk, hogy egy videojátékban a legjobbnak lenni nem nagy érdem, de sokan vágynak elismerésre, arra, hogy valamitől különlegesnek érezzék magukat - és nem riadnak vissza attól, hogy ehhez tisztességtelen eszközöket használjanak. A múltban számos rekordról derült ki, valóban túl jó volt ahhoz, hogy igaz legyen; ezekből válogattunk a fenti eset apropóján.

Hirdetés

Todd Rogers és a Dragster

Ma már általános, hogy a rekordkísérletekről felvétel készül, amit aztán bárki visszanézhet, évtizedekkel ezelőtt azonban nem volt igény ilyen bizonyítékokra. Todd Rogers 1982-ben az Activision hivatalos rajongói hírlevelében azt állította, hogy a Dragster nevű, Atari 2600-as játékban szédületes, 5,51 másodperces rekordot állított be, amiért a kiadó jutalomban részesítette. A videojátékos rekordokat gyűjtő Twin Galaxies 2001-ben maga is rögzítette az eredményt, a Guinness Rekordok bizottsága pedig megítélte ezért Rogersnek a leghosszabb ideje fenntartott videojátékos rekord díját.

Soha senki nem kért bizonyítékot, nem vitatta, hogy egyáltalán elérhető-e ez az eredmény, a játékos pedig azt állította, az, hogy az Activision hírlevelében kiemelték, elegendő állítása alátámasztásához. Aztán nagyjából öt évvel ezelőtt mégis csak vizsgálat indult fórumozók panaszait követően, és kiderült, hogy 5,51-es időeredményt teljesíteni technikai okokból lehetetlen, így a Twin Galaxies 2018 elején kitiltotta Rogerst, törölte minden rögzített eredményét, és már a Guinness adatbázisában sem szerepel. A hivatalos rekord egyébként 5,57 másodperc, ezt többeknek is sikerült elérni.

Billy Mitchell és a Donkey Kong

Szintén a '80-as években vált ismertté Billy Mitchell, aki karrierje kezdetén, 1982-ben Steve Sandersszel mérkőzött meg Donkey Kongban. Sanders azt állította, korábban 1,4 millió pontot szerzett a játékban, viszont a megmérettetést követően kénytelen volt beismerni, hogy hazudott, mivel a helyszínen 874.300 ponttal Mitchell állított be nála jobb eredményt. A Twin Galaxies alapítója, Walter Day ezt követően magával vitte az ifjút, hogy segítsen rekordokat hitelesíteni, sőt, a szervezet az év játékosának választotta 1984-ben. Miután egy évvel később még szerzett egy rekordot a BurgerTime-ban, visszavonult egy időre.

1999-ben tért vissza a játékokhoz, miután több kanadai játékos is azt állította, sikerült megközelíteniük a Pac-Manben szerinte elérhető legmagasabb, 3.333.360-as pontszámot. Mitchell végül el is érte ezt, így a Twin Galaxiestől kiérdemelte az évszázad játékosának címét, a Pac-Mant készítő Namco pedig meghívta őt a Tokyo Game Show-ra. 2004-ben aztán a Donkey Kongban is csúcsot döntött, 933.900 pontot szerzett, majd dokumentumfilm készült arról, ahogy ezt egy kihívója, Steve Wiebe próbálja túlszárnyalni. Az évek során többször legyőzték, 2010-ig mindig felül tudott kerekedni, utána már inkább elengedte a dolgot.

Végül 2018 környékén indult ellene vizsgálat a Twin Galaxiesnál, melynek eredményeképp kiderült, hogy Mitchell 1.047.200-as pontszámát nem egy árkád gépen, hanem egy emulátorral állította be, ami csalásnak minősült, minek következtében nem csak ezt a rekordját, de az összes többit törölték. Eleinte a Guinness Rekordok ítészei is megfosztották az elismerésektől, de 2020-ban meggondolták magukat, így hivatalosan továbbra is Mitchell az első, aki tökéletes pontszámot ért el a Pac-Manben, és az első, aki 1 millió pontot szerzett Donkey Kongban.

BarryMode és a Spelunky

Az elmúlt évek egyik sikeres indie játéka a Spelunky, klasszikus változatának speedrun-rekordját nyolc évig egy BarryMode nevű játékos tartotta. Látszólag 2 perc és 30 másodperc alatt sikerült eljutnia a játék végéig, és ezt hosszú éveken át senki nem tudta még csak elérni sem, nem hogy megdönteni. 2021-ben aztán az egyik legelhivatottabb próbálkozó 2:40-es eredményig jutott.

Ezt követően kezdett a közösség nyomozásba, minek végeztével megállapították, hogy BarryMode csalt, egy mod mellékhatásaként egy pályaelem eltűnt, továbbá szerkesztett mentéseket is használhatott, és megvágta a rekordot bizonyító videót.

A játékos elismerte a trükközést, elnézést kért, az eredeti videó pedig már nem elérhető. A Speedrun.com szerint továbbra is 2 perc 40 másodperc a rekord, amit a számos egyéb Spelunky-rekordot tartó grooomp tudhat magáénak.

Tavo Betancourt és a Super Mario Bros.

Minden idők egyik legröhejesebb speedrunrekord-kísérlete a Badabun YouTube csatornára került fel 2017-ben. Tavo Betancourt videójában azt láthattuk, ahogy 5 perc alatt teljesíti a Super Mario Bros.-t, de az átverés több rétegű.

Az általa feltöltött anyagot ugyanis valaki mástól lopta, tettetve, hogy ő játszik, ráadásul a videó úgy készült, hogy nem ember, hanem egy szoftver irányította Mariót. A profiknak ez azonnal nyilvánvaló volt, hiszen az eredeti változatban Mario fokozatosan gyorsul, ennél viszont folyamatosan a lehető leggyorsabban szaladt.

És az egészben a legröhejesebb, hogy ezzel a próbálkozással nem döntötte meg a világrekordot, a gépi próbálkozásoknál sokkal jobb eredményt értek már el tényleg tehetséges, ügyes játékosok.

ZilianOP és a... kerekesszék

Angel Hamilton, avagy ZilianOP nem egy kamu rekorddal került be a hírekbe, annál sokkal keményebb az ő története. A videós ugyanis hosszú időn át azt tettette, hogy mozgássérült, kerekesszékben ülve játszott, majd egy napon, 2013-ban váratlanul felállt a székéből egyik streamje közepén. Persze az esetnek nagy visszhangja volt, hiszen nézői mindaddig azt hitték, a srác deréktól lefelé lebénult. Azt állította, kiesett a székéből, miközben megpróbálta megakadályozni, hogy a kutyája vizet fröcsköljön a kábelekre. Barátnője, Panthoria szintén részt vett a közvetítésben, az esetet egy "Oh my god" felkiáltással nyugtázta, majd igyekezett terelni a szót.

Ezt követően a Twitch letiltotta a csatornáját a felhasználói feltételek megsértése miatt, majd közleményben ítélte el Hamilton tettét. Állítólag az évek során több ezer dollárt gyűjtött, néha kimondottan a "betegségét" használta arra, hogy pénzt kérjen követőitől ehhez kapcsolódó kiadásokra. Egy 2020-as interjúban megpróbálta megmagyarázni az esetet, azt állítva, hogy terápiának köszönhetően rövid időre lábra tudott állni, és elnézést kért, hogy ezt nem kommunikálta nyíltan közönsége felé.

Ma már ItsBlooish néven streamel, és jellemzően egy gamer székben ül.

Tudtok még hasonló esetekről? Írjátok meg kommentben, ahogy azt is, szerintetek melyik volt a legdurvább.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)