Hirdetés

Búcsúzunk a PlayStation 3-tól

|

Végleg leáll az előző generációs Sony konzol gyártása, mi pedig felelevenítettük a PS3-mal töltött legemlékezetesebb perceinket.

Hirdetés

Régóta várható volt már ez a lépés, hiszen a Microsoft már 2016 áprilisában bejelentette, hogy nem gyárt több Xbox 360-at. Most a Sony tette hivatalossá, hogy nyugdíjba küldi a PlayStation 3-at. Leáll a gyártás is, valamint ezután a boltok polcaira sem kerül majd újabb készlet. A GameStar szerkesztősége éppen ezért most összegyűlt és együtt idézzük fel legkedvesebb emlékeinket a Sony előző generációs konzoljával kapcsolatban.

mazur - Nagyon szerettem a PS3-amat. Szeretem még ma is, bár már csak üldögél a PS4 alatt, békésen, tisztes távolságban az Xbox One-tól - sose lehessen tudni! Rajta egy rakás félbehagyott vagy el sem kezdett játék, amikhez régóta nem nyúltam, de a masina továbbra is lelkiismeretesen bekapcsol minden hajnalban, és keresi, hogy jött-e frissítés hozzájuk - persze már rég nem. (Van ebben némi melankólia, de valahol megnyugtató is, hogy tárgyaink valójában jól elvannak nélkülünk).

Eladni vagy kidobni sose fogom, mert egy nap talán mégis befejezem a Yakuza 4-et (dehogy...) és a Resistance 3-at (azt se valószínű), bár főleg azért kell, mert a gyerekeim még mindig rendszeresen követelnek családi Move-ozást, és a Start the Party! óriási kedvenc, nekem pedig Farpoint ide vagy oda, a fénypisztolyozás etalonja máig a House of the Dead. És ott van rajta a Demon's Souls, az Ico, a Ni No Kuni, a Shadow of the Colossus, egy csomó Ratchet & Clank, Metal Gear Solid 4... szóval ha elfogyna a játszanivaló, akkor itt még mindig vár egy rakás régi-új kaland.

Mocsy - Rosszul indult a kapcsolatom a PS3-ommal. Még 2011-ben egy teszthez kölcsönkértem öcsém régi PS3-as gépét és pont nálam lett sárga ledes a drága. Ráadásul a Sony messze nem kezelte olyan jól a típushibát, mint a Microsoft az RRoD-t (red ring of death), az egy éves garanciaidő lejárta után sorsára hagyta a vásárlókat. A trauma hatására sokáig kerültem a gépet, de persze az életciklusának a végén azért elámultam a The Last of Us zsenialitásán. Ekkor azonban már mindenki az új generációt várta és a család is a PlayStation utód mellett tette le a voksát, amit azóta sem bántunk meg.

Chavalier - Már bőven az életciklusa végén, a The Last of Us megjelenése után vettem PS3-at, nagyjából addigra ment le annyira az ára, hogy megérje azért a pár exkluzív címért, ami igazán érdekelt. Szívből gyűlöltem a pici és kényelmetlen kontrollerét, az Xbox 360-étól eltérő gombkiosztást és az egymáshoz túl közel rakott analógokat, viszont más platformon nem játszhattam volna a Naughty Dog és a Quantic Dream alkotásaival. Csakis miattuk tűrtem meg a lakásban és döntöttem később úgy, hogy a PS4 vásárlásával nem várom meg ismét egy generáció kifutását.

HP - Azon kevesek egyike vagyok, akik a "fénypisztolyos" életérzést találták meg a PlayStation 3-hoz kidobott, casual Kinect-válaszcsapásként emlegetett Move korszakban. Imádtam persze a Sony exkluzívjait, ez annyira nem meglepő, de a mindent elsöprő élményt nekem az a játéktermi hangulatot idéző irányzat hozta, amit még a Nintendo élesztett újra a Wii korszak aranykorában. A Resident Evil: Chronicles HD Collection, a Time Crisis: Razing Storm, a House of the Dead Overkill a mai napig tökéletes arcade móka, és egyáltalán nem értem, hogy a PSVR-on miért nem erőltetik ezt a műfajt, holott a railshooter pont tökéletes lenne arra, hogy ne tengeribetegen lövöldözzön az ember.

A Sharpshooter kiegészítővel nyomható Killzone 3 sem volt egy rossz darab, kár, hogy ez a vonal hamar elhalt, és külön idegesítő, hogy a Farpoint nem támogatja ezt a kiegészítőt, nyilván azért, hogy vedd meg az új műanyag francot. Na, nem húzom fel magam, ez még a gyász ideje.

A PS3 egy remek konzol volt, minden hibájával szerethető darab, amelyből azért kellettek a későbbi kiadások, hogy szép emlékünk lehessen, és bár az Xbox 360 mellett nehezen tudott érvényesülni, a mai napig sok olyan saját címmel büszkélkedhet, amiért imádtuk. Persze ha ma a kezembe veszek egy PlayStation 3 kontrollert, akkor már nem áll kézre a fogása, a gépem zúgása sem éppen az a hang, amit relaxációhoz javasolnék, de akkor is ott a helye a tévém alatt. Ha másért nem is, egy habkönnyű lövöldözés mindig jó indok arra, hogy felbőgjön az öreg masina.

Paca - Először talán az egyik GameStar táborban töltöttem el jelentős időt a PlayStation 3-mal, ott, akkor nagyon sokat Sports Championsöztünk. Hosszú-hosszú éveken át, aktív és kitartó Xbox 360-tulajként csak fontolgattam, hogy az exkluzívok miatt azért csak érdemes volna egy PS3-at venni, de mindig halogattam a vásárlást. Aztán kínálkozott egy lehetőség, és elkezdtem pótolni a sokéves lemaradást Tekken 6-tal, Gran Turismóval, Uncharteddel, The Last of Us-szal, és bár többször is nekiugrottam a Heavy Rainnek, soha nem fejeztem be. Multiplatform játékkal talán nem is játszottam rajta. Mint sokaknál, nálam is megfordult a helyzet: most már a PS4 a fő platform, az Xbox One-t pedig szinte csak az exkluzívok miatt tartom. Meg médialejátszónak, annak is tökéletes. TV-TV-TV, ugye. Egyébként szerencsére mindent, amit PS3-on szerettem, jobb minőségben tudok most már PS4-en újrajátszani, úgyhogy akinek bármelyik top-exkluzív kimaradt, ne sajnálja - vegyen PS4-et, jobb élményben lesz része.

Kaci - Világ életemben a PC állt közelebb a szívemhez, így már megjelent a PS4, amikor először a tévémre kötöttem egy PlayStation 3-at. A daev által is említett szerkesztőségi gép volt az, amit kisírtam, hogy megnézzem magamnak ezt a The Last of Us nevű játékot, amit mindenki annyira emlegetett. Egy ideig gondolkoztam is, hogy érdemes lenne lecsapni egy gépre, ha pótolni akarom az Uncharted trilógiát, de szerencsére a Naughty Dog a felújított csomaggal orvosolta ezt a problémát.

Csirke - Töredelmesen bevallom, hogy nekem sosem csücsült PS3 a nappalimban. A klasszikus Xbox volt az első konzolom és utána is maradtam a 360-One vonalon, a PS4 Pro érkezésekor viszont már én sem bírtam magammal és megvettem az első Sony masinámat. Jelenleg így az előző generáció legjobb címeit felújítva pörgetem végig, szépen lassan sikerül behoznom a lemaradásomat. Mindez persze nem jelenti azt, hogy ne szemezgettem volna már akkor is a számomra elérhetetlen exkluzív finomságokkal. Legtöbbször talán a God of War szériát irigyeltem, szerencsére azóta már a harmadik rész Remastered változata ott csücsül a PS4-emen.

BZ - Még sosem volt konzolom. És valahogy nem is vágytam rá igazán. Talán csak azért, mert voltak olyan játékok, amik nem jöttek ki arra az igazi gépre. Tudjátok, amivel olyan jókat, és jól lehet játszani. Hogy is hívják...? Ja, PC. Szóval maga a PS3 nem fog hiányozni, mint ahogy életében sem hiányzott, ez van. Esetleg most nem lehetne pár PS3-exkluzív címet gyorsan kiadni PC-re? Na, plíz. Még könnyezni is fogok, meg minden.

Gócza - Kevesebb, mint fél évvel a következő generáció befutása előtt, az egyetemi éveim alatt ruháztam be egy PlayStation 3-ra. Ez volt az első konzolom a sárgakazettás "Nintendo" óta, de azóta teljes mértékben átálltam a konzol gamingre. Egyértelműen az olyan exkluzív címek miatt jutottam erre a döntésre, mint a Heavy Rain, az Uncharted sorozat, a God of War saga és a The Last of Us. Érthetetlen okokból pesti tanulmányaim alatt a konzolt egri szobában tartottam, így a családi otthon melegén és a finom házi koszton túl egy kis "pléjsztésönözésért" jártam haza minden egyes hétvégén és szünetben. Azóta már véglegesen a fővárosba költöztem és frissebb masinán játszok, de a hűséges PS3-am még mindig Egerben tartózkodik és most édesapám nyüstöli rajta a fentebb említett klasszikusokat.

RG - Habár jellemfejlődésemben az elmúlt években eljutottam odáig, hogy elfogadom a konzolok létjogosultságát, továbbra is azt gondolom, hogy játszani PC-vel szeretek igazán, ennek megfelelően a konzolokkal való kapcsolatom viszonylag marginális, bár mióta megvan a PS4 azóta ha van 10 percem, inkább őt választom a PC helyett.

PS3-at pedig azért szereztem be, mert egy kedves barátom árulta olyan áron, aminél egyszerűen nem hagyhattam, hogy más vegye meg. Igaz, még a dagadt kivitel volt (nem a cimbi, hanem a PS), ám mivel alkalmazásfejlesztésre használták, viszonylag keveset futott, és nagyon jó állapotban volt. Ami viszont röhej, hogy egyetlen címet sem tudnék említeni, amivel játszottam rajta. Egyszerűen nem emlékszem rájuk. Pedig még teszteket is írtam néha belőlük.

Így aztán bő egy év után túl is adtam rajta annyiért, amennyiért vettem, de szakmai szempontok miatt nem maradt sokáig üres a helye, mert érkezett a PS4, amit egyébként attól függetlenül, hogy keveset használom, szeretek a magam baltával faragott módján. Nem vetélytársa a PC-nek, hiszen ami PC-re jön, azt úgyis PC-n játszom, ellenben az Uncharted engem is nagyjából megtérített.

De visszatérve a PS3-ra, nézzétek el nekem, hogy nem hullajtok érte könnyeket, melyek az aszfaltra érkezve igazgyönggyé válnak, de nála még a Wii-t is jobban csipázom. 

Nightwolf - Nem búcsúzkodom a konzoltól, mert örök nyomot hagyott, amit már nem lehet elvenni tőle, inkább magasra emelek mindent és elismerem az elért eredményeit. Szuper gép, mégis valami furcsa véletlen folytán pont a PS3 volt az a Sony ketyere, amit én átugrottam. A sorozat összes többi része vagy széttörve már, vagy épségben ott terpeszkedik valamelyik bútoromon. Csupán annyi történt, hogy az Xbox 360 előbb jött és arra fókuszáltam, de mégis volt egy időszak, amikor rengeteg PS3-as címet tesztelhettem, így szívesen kiutaznék abba a gyárba, ahol az utolsó példány legördül és felállva tapsolnám meg, mert kifogástalan szórakozást nyújtott és barátként tekintek rá. Micsoda címek pörögtek fel benne: a Resistance 3 epizódja, a Naughty Dog mesterművei, a Heavy Rain, ó, a Heavy Rain, borzongok még most is. És simán elbírta Kratos isteneket pusztító dühöngését is. Szóval egy havert nem teszek félre, így a sok játék mellé, biztosan be fogok fektetni egy saját masinára - ha lehet, akkor egy első kiadásra, mert a "fat"-ek tartsanak össze.

daev - Undorító volt. Dagadt. Hangos. Drága. De futott rajta az Uncharted. Imádtam.

Nekem relatíve későn lett PS3-am, mert akkoriban még szinte csak a PC-n játszottam, a konzol árából pedig nyilván inkább egy új videókártyát vettem. Viszont 2009-ben Mazur mesélt nekem egy játékról, "amit mindenképpen ki kell próbálnom", és kölcsön is adta a szerkesztőségi PS3-at, hogy végigjátszhassam. Az Uncharted számomra egy meghatározó élmény volt, egyfajta kapudrog a modern konzolok világába, úgyhogy amint visszaértem Angliába, azonnal vettem egy meglehetősen leharcolt PS3-at, majd türelmesen vártam az év végi Uncharted 2 megjelenést. Ez volt az első és egyetlen alkalom, hogy a megjelenés napján sorban álltam egy játékért.

A Sony hamar rájött, hogy lehet akármekkora rakás szar az online rendszered és kényelmetlen a kontrollered, amíg a kontented hibátlan. Köszönök mindent és Isten veled, te csodálatosan rossz masina. 

Tonight - Gyerekkorom óta mindig is szerettem a Sony konzoljait, a PSP-m a mai napig működik (habár már nem használom igazán), így aztán várható volt, hogy előbb-utóbb egy PS3-ra is beruházok. Türelmesen vártam, mert ahogy előttem már említették, vérlázító árcimke volt rajta, de aztán 2010 körül csak meglett és még azóta is jól működik. Daevhez hasonlóan én is a Naughty Dog láncos kutyája lettem az Unchartednek és a leírhatatlanul csodálatos The Last of Us-nak köszönhetően, de semmiképp nem hagynám ki a Red Dead Redemptiont és a GTA V-öt sem a felsorolásból, amik szintén elképesztő színvonalú remekművek. Kiváló szolgáltatot tett a PS3, de természetesen hamarosan én is lecserélem egy PS4-re.

Somi - Nem fogok hazudni, nem vagyok oda a konzolokért. Mindig is PC leánygyermek voltam, és a mai napig nincsen saját PS3 vagy 4 itthon. Én voltam az aki ha átment egy ismerőséhez akkor csak szenvedtem, hogy mit kell nyomni a kontrolleren. Az első játék amit kipróbáltam PS3-on, az a Dead Space volt, amitől annyira megijedtem, hogy eldobtam a kontrollert. Következő próbálkozásom a Dark Souls II, és ha jól emlékszem az Assasin's Creed 2. Amit mondhatni köszönhetek a PS3-nak, hogy megismertem a DS játékokat, de se több se kevesebb. Biztos vagyok benne, hogy sokan fognak a szerkesztőségből könnyes búcsút venni a géptől, de én nem fogok párás tekintettel elmerengeni a múltban, hogy jaj de rossz lesz, hogy nem játszhatok régi ilyen-olyan játékokat PS3-on...amíg ki nem adják PS4-re is. Értem én, hogy fix hardver meg fix fps meg fix...mit tudom én mi, de évente ha kijött egy olyan játék ami persze PS3 exkluzív és érdekelt, de egy játékért nem veszek konzolt. Elnézést minden nagy PlayStation rajongótól, én majd akkor fogok összezuhanni, ha beközlik, nem lesz többé semmilyen asztali számítógép csak konzol. Bocsi.

Ti mire emlékeztek szívesen a PS3-as időkből?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)