Hirdetés

Mi ez a Wordle, amiért mindenki meg van őrülve Twitteren?

|

Teljesen ingyenes, csak néhány percet kér a napodból és egy kis agytornát is nyújt. Ez az egyszerű recept áll a Wordle mögött.

Hirdetés

Ha  valamennyire aktívak vagytok Twitteren, az utóbbi héten szinte biztos, hogy láttatok egy ehhez hasonló bejegyzést:

Nem hibáztatunk, ha nem értitek pontosan, mit jelentenek a különböző színű négyzetek (pláne, ha az én mobilomhoz hasonlóan nálatok sem jelennek meg esetleg helyesen a színes változatok), ezért most itt megtalálható minden, amit tudni kell a viszonylag újkeletű Wordle-őrületről.

A játék kitalálója Josh Wardle (így már érthető a logikai játék neve is), aki a párjának készítette eredetileg a Wordle-t, aki kifejezetten szereti a szavakkal kapcsolatos játékokat. Ezt követően októberben készült el a nyilvánosan is elérhető változat, amivel azóta már háromszázezernél is többen játszottak.

Hirdetés

A weboldalán ingyenesen, reklámok, vagy bármilyen más monetizációs modell nélkül élvezhető játék kifejezetten egyszerű: minden nap egy ötbetűs angol szót kell kitalálnia a játékosoknak, amire összesen hat próbálkozási lehetőségük van.

A véletlenszerű találgatásnál az teszi eszesebbé a Wordle-t, hogy a mesterlogika nevű színkitalálós játékhoz hasonlóan minden tippünk után jelzi a játék, ha egy adott betű megtalálható az adott napi feladványban, ha más helyen, mint az általunk beírt szóban, akkor sárgával, ha pedig stimmel az elhelyezkedése is, zölddel.

A fent látható Twitter-üzenet is ehhez kapcsolódik, ugyanis a játék után megoszthatjuk a közösségi oldalon, hogyan teljesítettünk a napi kihívásban. A weboldal által generált tweetben pedig az is megtalálható - a napi szót titokban tartva, betűk nélkül -, hogy az egyes próbálkozásaink mennyire voltak sikeresek.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Amellett, hogy azok számára nehezen érthető a színes négyzetrács, akik nem ismerik a Wordle szabályait, azoknak is rendkívül furák lehetnek ezek a bejegyzések, akik mondjuk kevésbé látnak jól, és ezért a képernyőn látható szöveget felolvasó programokkal tájékozódnak a weben. A lenti példában hallhatjátok, mennyire idegesítő lehet az ilyen tweeteken végiggörgetni, ha ilyen segédeszközt használ valaki.

Szerencsére a játék készítője minden más szempontból arra törekszik, hogy a játékipar és a digitális világ minden, a mentális egészségünkre káros trendjét távol tartsa a Wordle-től. Az oldalon minden nap csak egyetlen feladványt kapunk, így nem fenyeget, hogy függőként daráljuk egymás után a pályákat, amíg azt vesszük észre, hogy hajnali négy óra van.

A site-on nincs semmilyen reklám, sem olyan lehetőség, hogy pénzért próbálhassuk újra az adott napi kihívást, vagy könnyítéseket vásároljunk benne, ez pedig nem véletlen. A népszerű szójáték alkotója egy interjúban elmondta, hogy nem kedveli azokat a mobiljátékokat, amik különböző eszközökkel manipulálják és követelik a játékosok minél tovább tartó figyelmét. Wardle elmondása szerint ezért nem tervezi mobilapp formájában kiadni a Wordle-t, igaz, klónjai így is várhatóan megjelennek hamarosan a különböző app store-okon.

Ha pedig a Wordle többszázezer játékosa közül a sikeresebbek közé szeretnél tartozni, akkor néhány tippel is szolgálunk neked (amik egyszerűbbek, mint a fenti tweet szerzőjének a megoldása, aki egy hatékonyan találgató programot írt a játékhoz). Az például a szabályok ismeretében teljesen logikus, hogy egy adott próbálkozás után lehetőleg olyan szót keress, amiben egy szürkével jelölt, azaz a megfejtésben biztosan nem szereplő betű sem szerepel.

Kis szerencsével persze ilyen betűk újrapróbálásával is eljuthatsz a megoldásig, de érdemes megpróbálni maximalizálni az egy-egy tippből kinyerhető információt. A Wordle taktikád másik fontos pontja a jó kezdőszó megválasztása lehet, amiben a szókeresős játékok egy fontos alapelve is a segítségedre lehet.

Ilyenkor érdemes ismerni, melyik betűk milyen gyakran szerepelnek egy-egy nyelvben. Mivel a Wordle-ben angol szavakat keresünk, érdemes olyan tippel kezdeni, amiben ennek a leggyakoribb betűi, például a magánhangzók közül az e, a, i, o, mássalhangzók közül a t, n, s, h, vagy az r szerepelnek. Emellett érdemes olyan szót is keresni, amiben nincsenek betűismétlődések, ezzel szintén maximálva az egy tippből kinyerhető információ mennyiségét. Így jó kiindulópontot jelenthetnek például a react, adieu, sired, alone, arise, cream, worse, vagy éppen anime szavak is.

Reméljük, hasznosnak találtátok ezt az összefoglalót, és a Wordle segítségével nemcsak jól szórakoztok, hanem esetleg az angol szókincseteket is bővítitek kicsit.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)