Hirdetés

Tudtad, hogy végtelen mennyiségű régi PC-s játékkal játszhatsz ingyen?

|

Akkor most már tudod. Mutatjuk, hol találod a klasszikusok előtt tisztelgő (értsd: azokat klónozó) gyűjteményeket.

Hirdetés

Rivalizálhat akármennyit a Steam és az Epic Games Store, pakolhat akármennyi nagy címet a felhozatalba az Xbox Games Pass, dobbanthat meg bármennyi szívet a CD Project Red által fejlesztett Good Old Games, azaz GOG.com (ide ugyebár úgy kerülnek fel a klasszikus PC-s műalkotások, hogy garantáltan nem ütközünk kompatibilitási problémákba, és még az áruk is adekvát). Most valami ezeknél is izgalmasabbat mutatunk.

Mi lenne, ha azt mondanánk, hogy 

a DOS-korszak nagy címei szinte mind elérhetőek teljesen ingyen, kompromisszumok nélkül, és futtathatók a mai rendszereken is?

Az interneten ugyanis hatalmas gyűjtemények lelhetők fel a klasszikus játékokból; közös jellemzőjük,  hogy nyílt forráskódúak és teljesen ingyenesek, cserébe kicsit kutakodni kell utánuk, nem kínálják ugyanis tálcán magukat.

Hirdetés

Ezek a szoftverek ugyanis klónok, azaz az eredetiek újraalkotásai, amelyek mindenben megegyeznek a nagy előddel, ám futnak a legújabb oprendszereken és hardvereken is. Sok fejlesztő(csapat) jogi okokból inkább "tisztelgésként" hivatkozik rájuk, de félreértés ne essék: ha elindítjuk őket, minden olyan lesz, mintha a kilencvenes évek elején-közepén járnánk. A "feldolgozott" játékok többsége van olyan régi, hogy ne legyen ebből pereskedés, főleg, hogy a többségük tisztességes újrakiadást sem élt meg.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Az adatbázisokat a PC Gamer gyűjtötte össze, mi pedig nagyon hálásak vagyunk nekik. 

  • A leginkább felhasználóbarát a GitHub top 50-es listája;
  • A legnagyobb az Open Source Game Clones nevű projekt, igaz, ember legyen a talpán, aki eligazodik a tag alapú keresőrendszerben;
  • A LibreGameWiki pedig pont az, aminek hangzik: hatalmas klasszikusjáték-wiki, ahol minden érdekességet megtudhatunk, szerencsére letöltési linkekkel.

Kellemes szórakozást, de azért vigyázzatok, be ne szippantson titeket a nosztalgiaörvény; az ebből fakadó munkahelyi és családi konfliktusokért nem vállalunk felelősséget.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)