Amnesia: The Dark Descent

Amnesia: The Dark Descent kép

A túlélőhorror videojátékok műfajában a véres akció-horror címek (Resident Evil) mellett a klasszikus horror rajongóinak nagy örömére a dramaturgiát, a rettegést, és a nyomasztó hangulatot előtérbe helyező remekművek is születnek (Silent Hill). Utóbbiak közé tartozik a svéd Frictional Games félelmetes Penumbra sorozata, melyet szellemi örökösként követett az Amnesia: The Dark Descent pszicho-horror. Hősünk a kihalt Brennenburg kastélyban ébred, és semmire nem emlékszik azon kívül, hogy Danielnek hívják, és semmit nem tud azon kívül, hogy sürgősen menekülnie kell az elátkozott kastélyból. Csakhamar rátalál egy levélre, melyet korábbi énje írt számára, és megtudja, hogy emlékezetvesztését ő maga idézte elő, egy szörnyű árny követi, a szabaduláshoz pedig a ház urát kell megölnie. Az újabb feljegyzésekből és játszható emlékképekből lassacskán összeáll a rengeteg fordulattal és egy zseniális végkifejlettel megáldott történet. A játékban egyáltalán nincsenek fegyverek, ezért a tényleg iszonyú ijesztő szörnyeket - akiknek leginkább csak a hangját fogjuk hallani reszketve - nem tudjuk legyőzni, legfeljebb elrejtőzhetünk vagy elfuthatunk (ritkán segít…) előlük. A szinte állandó sötétség, a visszhangzó folyosók, a hörgések, dübörgések, az elmozduló árnyak, vagy a hirtelen becsukódó ajtók egészen hátborzongató hangulatot teremtenek, ezért nem csoda, hogy Daniel könnyedén eszét vesztheti. Saját elméjével is meg kell tehát küzdenie, melynek állapotát méri is a program: ha teljesen megháborodik, vége a dalnak. Az őrület egyetlen ellenszere a fény, de a fáklyák, kandallók begyújtására szolgáló gyutacsból nagyon kevés van, és a magunkkal hurcolt lámpáshoz is olajat kell szereznünk, ezért nem árt spórolni, és arra is nagyon kell vigyázni, nehogy a fénnyel magunkra vonjuk a rémek figyelmét. Az ADD a remek fizikára, a feljegyzések olvasgatására, tárgyak megkeresésére, és mindezek kombinációjára épülő kalandjáték elemekben is bővelkedik, amelyek bár önmagukban nem túl nehezek, a nagy izgalomban mégis igen izzasztóvá válhatnak - ám ha megoldjuk őket, egy kis megnyugvásra lelhetünk. A Penumbra-tól örökölt grafikus motor már nem a legmodernebb, de a kifinomult fény-árnyék kezelésnek és a baljós atmoszférának köszönhetően mégis meggyőzően teljesít, kedvező gépigény mellett. A nyomasztó légkört a hangok is fokozzák, remek a szinkron, hátborzongatóak a környezeti zajok, és mindehhez vészjósló muzsika is társul. Bátran kijelenthető, hogy az Amnesia: The Dark Descent a valaha készült legijesztőbb videojáték, ezért félősebbeknek tényleg nem ajánljuk nyugodt szívvel. A játék letölthető változata 2010. szeptember 8-án, míg a dobozos verzió november 19-én jelent meg Windows, Mac és Linux rendszerekre.


A túlélésé a főszerep az Epic Games Store jövő heti ingyenes játékaiban

Hír | 2020.04.24 16:50

A horror rajongói egy igazi klasszikusra csaphatnak le az Epic jóvoltából, de az ijedősebbek sem távoznak üres kézzel.

Amnesia: The Dark Descent - hamarosan még nehezebb lesz a játék

Hír | 2018.09.22 21:00

Érkezik egy új nehézségi fokozat a Frictional Games horrorjához, ami garantáltan megizzasztja majd a játékosokat.

Amnesia: Collection - befutott a borzalmas launch trailer

Hír | 2016.11.23 14:08

A PC-s horror rajongók egyöntetűen imádták az Amnesia sorozatot, és most a konzolosok is belekóstolhatnak a rettegésbe.

Amnesia Triple Pack - PS4-re jön az egész sorozat

Hír | 2016.10.19 17:05

Egyelőre csak PC-n játszható az utóbbi évek egyik legsikeresebb horrorsorozata, de hamarosan PlayStation 4-re is megérkezik mindhárom Amnesia történet.

Amnesia: The Dark Descent és A Machine for Pigs - a 2015/01-es GameStar teljes játékai

Hír | 2015.01.09 11:53

Az új évet rögtön két, nem is akármilyen címmel kezdjük, melyek újradefiniálták a túlélő-horror fogalmát. Meg a miénket is a rettegésről...

Tölthető az ingyenes Amnesia: The Dark Descent DLC

Hír | 2011.05.20 11:17

A Justine címre keresztelt Amnesia DLC már nem csupán a Steam-változat tulajdonosai számára érhető el.

Potato Sack - indie játékok hatalmas leárazással a Steamen

Hír | 2011.04.02 19:10

A Valve összeszedett egy rakat indie játékot, és berakta őket egy "krumplis zsákba".

Amnesia - A siker bezsebelve!

Hír | 2011.01.12 17:02

A Frictional Games olyat alkotott, amitől mindenki összecsinálta magát.

Amnesia: The Dark Descent - Felpörögtek az eladások

Hír | 2011.01.09 13:10

Nem sokkal a megjelenést követően még búskomor volt a Frictional Games, annyira nem fogyott a játék. Most viszont akár pezsgőt is bonthatnak.

Amnesia: The Dark Descent teszt

Teszt | 2010.12.06 11:58

Ebben aztán van kraft. And I love-Craft!

Megjelent a dobozos Amnesia: The Dark Descent

Hír | 2010.11.19 12:30

A mindeddig csak letölthető formában létező horror hazánkban immáron dobozos kiadásban is beszerezhető.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)