Hirdetés

10 mobilos játék, amiért tényleg megéri fizetni

|

Ha nem veted meg élből a mobilos platformokat, itt is találhatsz remek prémium játékokat, mutatunk is belőlük párat.

Hirdetés

A fórumokon és a cikkek alatti hozzászólásokban dúló ellenszenvből kiindulva a mobilos játékok ötlete a Sátán, Hitler és Sztálin közös brainstormingján szökkenhetett szárba, s aki akár csak bottal piszkálja őket, nem is méltó arra, hogy gamernek nevezze magát.

Ha viszont hajlandók vagyunk átlépni a platform-elitizmuson, és kinyitni a pénztárcánkat, bizony az App Store-ban és a Play Áruházban is találhatunk olyan címeket, amelyek simán megérik az árukat, prémium mivoltukból eredően pedig nem bombáznak minket az ingyenes társaikban hemzsegő reklámokkal, időkorlátokkal, gacha-mechanizmusokkal és egyéb pszichológiai trükkökkel sem.

A továbbiakban a mi kedvenceinkből hozunk néhány példát, de mint minden ilyen válogatásnál, most is bátorítjuk a nagyérdeműt, hogy a kommentekben dobjátok be a saját javaslataitokat is. Mielőtt belecsapnánk a mobilos lecsóba, fontos leszögezni, hogy eredetileg telefonra/telefonra IS megjelent játékokból válogattunk, tehát szándékosan hiányoznak a csokorból az olyan klasszikus portok, mint a KOTOR, a GTA-k vagy a Company of Heroes (amiket egyébként szintén őszintén ajánlunk).

Hirdetés

Wormster Dash

Kezdjük mindjárt a magyar fejlesztésű Wormster Dash-sel, ami sajnos az App Store-on már nem, Androidon (és PC-n) viszont továbbra is elérhető. Ez egy teljes egészében kézzel rajzolt runner-játék, egy kb. 5 perc hosszúságú pályán kell átrohannunk, nyomunkban egy mindent felzabáló óriáskukaccal, melynek láttán a Tremors-széria dögjei is átfúrnák magukat a Föld túlsó oldalára. A néhány perces játékidő persze nem lenne túl csábító, a csavar a dologban, hogy a pálya meglehetősen nehéz, mentési pont pedig nincs, vagyis csak akkor juthatunk el a stáblistáig, ha az összes szivatást memorizáljuk. Így aztán el fogunk tölteni pár órát vele, s ennek megfelelően iszonyú édes lesz a végső diadal, ami még egy jópofa poént is tartogat.

Grimvalor

Az Elden Ring megjelenésével pár hétig ismét soulslike-lázban égett a világ, de ha esetleg a Lands Between már nem tartogat neked új kihívást, érdemes lehet adni egy esélyt a Dark Souls és a metroidvania-műfaj szerelemgyerekének, a Grimvalornak is. A Swordigo fejlesztőinek 2.5D-s akció-platformerét számos tényező miatt illeti dicséret a mutatós grafikától az élvezetes harcrendszeren át a kaszabolást feldobó fejlesztésekig, igazán emlékezetessé azonban az izzasztó bossharcai teszik. A jó hír, hogy ennek ellenére sem muszáj virtuózként kezelnünk az érintőképernyős felületet (vagy a szintén támogatott kontrollereket), a jó öreg overlevel-trükkel ugyanis előbb-utóbb minden rémség térdet hajt előttünk. Alapesetben pedig a haláltáncok pontos begyakorlása hozza el a garantált sikert, akárcsak a FromSoftware remekműveiben. A Grimvalor iOS-en és Androidon is elérhető, de az ínyencebbek akár Switchen is belevághatnak.

Hitman: Sniper

A Hitman: Sniper néhány hónapja kapott ingyenes folytatást a Hitman Sniper: The Shadows képében, az eddigi értékelések alapján azonban ez sajnos messze nem sikerült olyan jól, mint a 2015-ös elődje. Ebben alapvetően egy szögegyszerű mesterlövészes címet tisztelhetünk, ami ráadásul mindig ugyanazon a pályán játszódik (ha nem számítjuk a zombis üzemmódot), a Square Enix Montréal azonban a változatos puzzle-szerű kihívásokkal elképesztően ügyesen érte el, hogy ez sokáig szórakoztató maradjon. A célkeresztbe Androidon és iOS-en is belenézhetünk.

Fantasian

Az Apple még 2019 őszén indította útjára az előfizetős Arcade játékkatalógust, ami reklámmentes, prémium élményeket kínál az iPhone-on, az iPaden, a Macen és az Apple TV-n. Habár a szolgáltatás messze nem tökéletes, számos kiváló címet tartogat, az egyik legjobbat pedig Hironobu Sakaguchinak, a Final Fantasy megalkotójának köszönhetjük. A veterán mester Fantasian című Arcade-exkluzívja egy csodálatos JRPG, amit még azok is élvezhetnek, akik nem járatosak a műfajban. A játék varázsa a 150, kézzel készített diorámára épülő grafikában rejlik, de a játékmenet csiszoltsága is bizonyítja, hogy értő kezek munkája szülte. Épp ezért fáj, hogy az exkluzivitás miatt kizárólag az Apple Arcade-en keresztül gyűrhetjük, de ha van almás kütyüd, és kicsit is érdekelnek a JRPG-k, megéri ellőni rá az ingyenes próbaidőszakot, vagy akár a havi előfizetés 1890 forintos díját is.

Pocket City

A Cities: Skylines nagyjából mindent elhozott már nekünk, amiről a 90-es években álmodtunk a városépítős szimulációk kapcsán, a zsáner régi rajongóinak szívében viszont örökké bérelt helye lesz a műfaj alapvetéseit megteremtő Sim City-sorozatnak. Ha te is a Maxis szériájával szívtad magadba a pixelpolgármesterség csínját-bínját, imádni fogod a Pocket Cityt, amely nem is próbálja tagadni, hogy honnan meríti az ihletet. Már az első perctől ismerős lesz az útépítés folyamata, a lakóövezetek, kereskedelmi zónák és ipari negyedek kijelölése, a küldetéseket adó karakterek rendszere és persze az elmaradhatatlan természeti katasztrófák is. A Pocket City iOS-en és Androidon is várja a városatyákat, utóbbin még egy lebutított ingyenes verziót is kapott, ha esetleg tennél egy próbát a vásárlás előtt.

Pascal's Wager

Ha a Grimvalornál kiemeltük a Dark Soulshoz való hasonlóságot, ezúttal duplán hangsúlyoznunk kell, de a Pascal's Wagerbe még éppen szorult annyi eredetiség, hogy ne egy 1/1-es klónnak könyveljük el. Az inspirációt persze nehéz is lenne tagadni: nagy kihívást jelentő harcok várnak ránk, melyek között oltártól oltárig vonszoljuk magunkat, ahol az összegyűjtött csonttöredékekért fejlesztjük a főhősünket, az életadó pihenés alatt pedig minden legyőzött ellenfelünk visszakerül a helyére. A különálló pályákra osztott, teljesen 3D-s dark fantasy világban több eltérő karakter felett vehetjük át az irányítást, a fizetős DLC-vel együtt egy kb. 20 órás kiruccanás erejéig. Ha mindig is érdekeltek a Souls-játékok, a Pascal's Wager remek belépési pont lehet iOS-en vagy Androidon, annál is inkább, mert a FromSoftware alkotásaival ellentétben itt van könnyített nehézségi fokozat, illetve egy trükkös tojást is megszerezhetünk, ami felezi az ellenfelek sebzését.

Lara Croft GO

A nyugati stúdióitól épp most megszabaduló Square Enix egy időben nagyon komolyan számolt a prémium mobilos üzleti modellel, a feljebb említett Hitman: Sniperen túl pedig három eredeti puzzle-játékot is adott a piacnak. A Lara Croft Go a Go-trilógia középső darabja a Hitman Go és a Deus Ex Go között, de ha csak az egyiküket próbálnád ki, ez legyen az. A körökre osztott kirakóst a The Game Awards és az Apple is 2015 legjobb mobilos címének választotta, nem is véletlenül, hiszen a Square Enix Montréalnak remek érzékkel sikerült újrateremtenie az alapmű, vagyis a Tomb Raider-széria hangulatát. A Lara Croft GO iOS-en és Androidon is játszható, de az évek során PC-re, Macre, Linuxra, PlayStation 4-re és PS Vitára is megkaptuk.

Barbearian

Ha imádod a Diablo eposzi ütközeteit, a Barbeariant pont neked találták ki, itt ugyanis az egész játékot azokra az irtózatos darálásokra húzták fel, amikor egyszerre többtucatnyi ellenfél rohanja le a főhősünket. Az iOS mellett PC-re és Nintendo Switchre is kiadott Barbearian ugyanakkor kissé fel is dobja a régi receptet: a több mint 100 küldetés során foglyokat szabadíthatunk ki, akikből aztán magánhadsereget verbuválunk, tovább emelve az egymás torkának ugró harcosok számát. Komolykodásról azonban szó sincs, a rajzfilmszerű grafika, a retro hangulatú zene és a sűrűn szórt poénok egy kifejezetten könnyed (de nem könnyű!) élményt alkotnak, ami a színes effektek tömkelege miatt helyenként egy LSD-tripre emlékeztet.

Kingdom Rush Vengeance

A gyökereit az 1990-es Rampartig visszavezető tower defense műfajt végtelen számú variációban láthattuk már, a Kingdom Rush-széria viszont az egyik, ha nem a legfényesebb csillag ebben a galaxisban. Az uruguayi Ironhide Game Studio sikersorozata egy ingyenes flash mókával indult még 2011-ben, a legutóbbi felvonását pedig 2018-ban kaptuk meg, ez az iOS-en, Androidon és PC-n is megvásárolható Kingdom Rush Vengeance. A csapat egyértelműen itt fejlesztette tökélyre a Warcraft 2-t idéző látványvilágot és hangulatot, további különlegessége pedig, hogy ezúttal a franchise főgonosza oldalán szállunk hadba, pokolbéli seregünkkel igázva le a jóravaló emberek birodalmát. A játékot sokan kritizálják, amiért a vételár mellett még alkalmazáson belüli vásárlásokat is tartalmaz, ám az így megvehető extra hősök és erőforrások cseppet sem szükségesek ahhoz, hogy a saját tempónkban (értsd: kényszerű grindolás nélkül) harcoljuk végig a 28 pályán és 6 birodalmon átívelő kampányt.

Oddmar

A végére tartogattuk a lista egyik legerősebb darabját, az Oddmart, melyet eredetileg csak iOS-re adtak ki, azóta viszont a Google Play Áruházba és Nintendo Switchre is utat tört magának. A török fejlesztésű akció-platformer főszereplője egy kissé ügyefogyott viking, aki az elátkozott faluja megmentése érdekében kénytelen átlépni a saját határait, egészen a skandináv mitológia alvilágáig, Helheimig küzdve magát. A játék minden porcikáján meglátszik a 4 éves fejlesztés, a pompás grafika mellé XV. századi svéd hangszereken komponált zenét és az Assassin's Creed-szériában is közreműködő Julian Casey hangján megszólaló narrációt is kapunk. Ez persze mit sem érne, ha maga az ugrándozás és a harc nem lenne élvezetes, az Oddmar viszont ezen a fronton is remekel.

 Te milyen prémium mobiljátékokkal egészítenéd még ki a gyűjteményt?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)