Hirdetés

Akkor mostantól vége lehet a gamer rendezvényeknek?

|

Vízválasztó lehet a következő egy év, ugyanis ha a nagy techóriások és játékkiadók rákapnak a digitális prezentációkra, akkor könnyen végleg búcsút inthetünk a hagyományos expóknak.

Hirdetés

Bizonyára a ti figyelmeteket sem kerülte el, hogy a koronavírusjárvány bedurranása óta ritkán telik el olyan nap, hogy ne jelentsék be valamelyik tech vagy gamer rendezvény elhalasztását, netán teljes törését. Biztosan nem lesz idén nyáron például E3, digitális gamescomra készülnek a németek, szeptemberre tolták a Computex 2020-at, a Microsoft pedig most hirdette ki azon tervét, miszerint egészen 2021 júliusáig csak digitális eseményeket szervez, részvétele pedig harmadik fél rendezvényein a járványhelyzet későbbi alakulásától függ. Érdekes látni, hogy míg a legtöbb szereplő fel van készülve  a digitális átállásra (vagy legalábbis próbálkozik), az E3 esetében az amerikai IGN veszi át a jelek szerint a szervezők szerepét, és a Summer of Gaming keretében ők fogják majd össze több nagy kiadó livestreamjeit, nem pedig az expó mögött álló ESA. De mit jelent mindez ránk nézve?

Hirdetés

Analóg rendezvénynek alkonya

Nos, ha beválik a főpróba, és azt érzik a nagyobb techcégek, a mobil- és egyéb hardvergyártók, valamint természetesen a játékipar legnagyobb szereplői, a kiadók, hogy sikerül legalább nagyjából annyi embert megszólítaniuk a digitális előadásokkal, előre rögzített prezentációkkal és livestreamekkel, mint a hatalmas összegeket felemésztő rendezvényekkel, akkor igazából bolondok lennének visszatérni a régi útra. Régebben kétségtelenül az E3 számított a játékipar Mekkájának, itt gyűlt össze a szakma krémje, és innen szállították haza az újságírók a legfrissebb, nagy becsben tartott infókat, amiket a hétköznapi játékosok csak később, a print magazinok védőfóliájának felszakítása után olvashattak el. Mostanra viszont alapvetéssé vált, hogy az összes fontosabb előadást élőben közvetítik a YouTube-on, a Facebookon, a Mixeren, a Twitchen, meg még a jó ég tudja min keresztül. Az egész világ egyszerre értesül a bejelentésekről, ugyanabban a pillanatban látja meg a legújabb játékot a hétköznapi halandó, és a helyszínen, a Los Angeles Convention Centerben csücsülő újságíró, youtuber, vagy bármelyik internetes celebritás.

Nyilván mindent a pénz és a matek fog véglegesen eldönteni, de nem nehéz tisztán és világosan látni azt az egyenletet, amelynek a végén arra a következtetésre jutnak az ipar nagykutyái, hogy igazából feleslegesen öntik tonnaszám a dollár- és euróhegyeket a különféle rendezvényekbe, ha ennek a pénznek a töredékéért összepattinthatnak egy livestreamet. 

De mi lesz az újságírókkal? 

Oké, lehet hogy elsőre azt gondolnátok, lényegtelen, a sajtó képviselői részt vesznek-e a nagy tech- és gamer rendezvényeken, de ha egy picit jobban belegondoltok, akkor azért érezhetitek, hogy teljesen más csupán végignézni egy prezentációt, vagy elolvasni, esetleg videós formában fogyasztani egy olyan, a részleteket is boncolgató (jó esetben ráadásul stílusos, szórakoztató) beszámolót, amiben valaki elmeséli nektek, milyen volt kipróbálni, ténylegesen játszani az épp bejelentett újdonságokkal. Tech vonalon nyilván egy egy fokkal nehezebb, elvégre például egy telefonbemutatónál nem árt, ha az ember képes a kezébe venni az új készüléket, de a játékiparban simán megoldható lenne a teljes és végleges digitális átállás.

Remek példa erre az, ahogy a Riot Game megoldotta a Valorant mostani sajtóeseményét. Eredetileg Spanyolországba kellett volna nekünk is elutaznunk azért, hogy láthassuk és kipróbálhassuk a játékot. Az elharapódzó koronavírusjárvány miatt azonban a rendezvényt végül lemondták, és inkább digitális megoldásokat választottak. Kaci így livestreamben nézhette meg az előadásokat, aztán pedig online próbálhatta ki más streamerek oldalán magát a Valorantot. Tulajdonképpen a végeredmény ugyanaz volt, mintha elrepült volna Barcelonába: játszott a Valoranttal, megszülettek a cikkek, rögzített némi saját gameplayt, és megvágta a játékról szóló videót is. Ti, az olvasók és a nézők semmit nem érzékeltetek abból, hogy rendhagyó módon zajlott le az egész sajtóesemény. Nem mellékesen a résztvevőknek is nagyon pozitív volt a véleménye, pedig ne felejtsük el, egy utolsó pillanatban összerántott eseményről volt szó, amit nem tudtak már úgy lepróbálni, mint mondjuk egy nagyszabású E3-as prezentációt.

Így nyilván elmarad tehát a városnézés, az etetés, és a lootot is meg kell várni esetleg postán, de gyakorlatilag az újságíróknak is könnyebb ez a megoldás, hiszen nem kell átszelni a fél világot, és egy csomó munkaórát az utazásra, várakozásra áldozni, elég otthon leülni a gép elé, akár köntösben és kisgatyában. 

Az idei E3, akarom mondani a Summer of Gaming, valamint a digitalizált gamescom után sokkal okosabbak leszünk, de bizony nem ördögtől való gondolat az, hogy épp a játékbemutató eventek gyökeres megváltozásának, és a digitális átállásnak a korát éljük - a Nintendo úgyis régóta mestere már ennek, a Sonytól sem teljesen idegen a műfaj, a Microsoft egy éves "böjtje" pedig teljesen átfordíthatja véglegesen a dolgokat. Az mindenesetre bizonyos, hogy semmiféleképpen nem maradunk új játékok és játékbejelentések nélkül, és a végén még az is lehet, hogy a nagy felhajtás, a csillagászati mértékeket elérő terem- és színpadbérleti díjak elhagyásával a maradék keretet arra fordíthatják majd a kiadók, hogy esetleg tovább csiszolják kedvenceinket. Jó, én is érzem, hogy így az elmélkedésem végére kicsit átcsaptam szentimentálisba. 

Annyi téren fog alakítani az életünkön ez az év, annyi minden változik meg a koronavírusjárvány hatására, hogy egyáltalán nem tűnik lehetetlen jövőképnek az E3 és az összes hasonló expó teljes eltűnése, esetleg digitális reinkarnációja.

Ti mit gondoltok minderről? Zavarna benneteket, ha felszívódnának a hagyományos gamer rendezvények, és mostantól fogva csak livestreameket néznénk? 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)