Hirdetés

2023 legjobban várt játékai 1. rész - egy kisváros vagy a végtelen űr az ijesztőbb?

|

Sok videojáték csúszott át 2022-ről, így a következő esztendő felhozatala még gazdagabb, még változatosabb lehet. Egy háromrészes cikksorozatban végigvesszük a jövő év legizgalmasabb újdonságait.

Hirdetés

Kimondottan kedvezőek a játékipar kilátásai az előttünk álló tizenkét hónapban a Morgan Stanley elemzője, Seyon Park szerint, aki arra alapozza megállapítását, hogy a koronavírus-járvány szorításának enyhülésével többé-kevésbé helyreálltak az ellátási láncok, gyors ütemben folyik az új generációs konzolok térhódítása, valamint a fejlesztőstúdiók mostanra megtanulták kiküszöbölni a távoli vagy hibrid (részben távoli, részben irodai) munkavégzés hátrányait.

Emellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy tucatnyinál is több sikervárományos játék premierje csúszott át 2023-ra, aminek következtében olyan játékbőség alakult ki az év első hónapjaira - február különösen zsúfolt -, mintha közkívánatra megismétlődne az ünnepi szezon. Ezért nem csodálkoznánk, ha esetleg azok a kiadók, amelyek kevésbé érzik biztosnak termékük pozícióját egy ennyire kiélezett versenyben, úgy értékelnék a helyzetet, hogy előnyösebb lenne még néhány hónapot várniuk a megjelenéssel, csak amíg tisztább lesz a levegő.

Hirdetés

Miközben ezen kotlanak, természetesen folytatódni fog az AMD (RX 7000-es sorozat) és az Nvidia (RTX 40-es széria) csatája a PC-s tábor kegyeiért, amibe ezúttal az Intel is megpróbál beleszólni az Arc Alchemist kártyákkal, csak míg korábban a készlethiány miatt szálltak el az árak és szánták rá magukat nehezen a felhasználók a vásárlásra, most az infláció a gépfejlesztés legfőbb gátja, amit még tetéz a forint gyengélkedése. Utóbbinak köszönhető, hogy a Steam által végrehajtott árfolyam-korrekció következtében a játékok 15-25 százalékkal drágábbak lehetnek - az, hogy pontosan mennyivel, a kiadókon múlik.

A helyzet súlyosságát jelzi az is, hogy a múltban a veszteség benyelésétől sem visszariadó konzolgyártók szintén árat emeltek, vagy épp arra készülnek, hogy drágábban adják termékeiket és szolgáltatásaikat. A Sony lépett először, de már a Microsoft is azt kommunikálja, hogy nem lehet a végtelenségig fenntartani a jelenlegi árszintet, azaz minden jel arra utal, hogy a hobbink jövőre nem kevésbé lesz szórakoztató, mint korábban, ám hogy hódolhassunk neki, kénytelenek leszünk mélyebben a zsebünkbe nyúlni. De legalább lesz miből válogatni. 

2023 legjobban várt játékai 1. rész:

Alan Wake II

Kiadó: Epic Games Publishing
Fejlesztő: Remedy Entertainment
Platform: PC, PlayStation 5, Xbox Series X|S
Megjelenés: 2023

Míg az első Alan Wake misztikus pszichothriller és akciójáték keveréke volt, addig a folytatás már kőkemény túlélőhorror lesz. A címszereplőnek ezúttal is Matthew Porretta kölcsönzi majd a hangját, míg az arcát megint Ilkka Villiről mintázzák a fejlesztők, akik kameranézetet nem (marad a külső nézet), technológiai hátteret viszont váltottak - a házon belül készült Northlight motor felel a látványért. Nem meglepő tehát, hogy a fejlesztők ígérete szerint az előd több fontos elemét is megőrző Alan Wake 2 lesz a Remedy eddigi legszebb és egyben legijesztőbb játéka. 

Aliens: Dark Descent

Kiadó: Focus Home Interactive
Fejlesztő: Tindalos Interactive
Platform: PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S
Megjelenés: 2023

Az Aliens: Fireteam Elite megosztóra sikeredett, így még mindig várjuk azt a videojátékot, amely őszinte mosolyt csal a savas vérű idegenek rajongóinak arcára. Az említett projekt mögött álló Focus Home Interactive jövőre másodszorra is nekigyűrközik a feladatnak, a 20th Century Gamesszel együttműködve ad lehetőséget a teljesen új történetet elmesélő Aliens: Dark Descentnek. Ebben a Tindalos Interactive (Battlefleet Gothic: Armada 1-2) szerint az univerzum eddig nem látott csodáit tárják majd elénk, de nem lesz hiány xenomorfokból sem. A helyszín a Lethe holdja lesz, ahol izometrikus nézetből figyelve terelgethetünk egy osztagnyi, testre szabható tengerészgyalogost.

Amnesia: The Bunker

Kiadó: Frictional Games
Fejlesztő: Frictional Games
Platform: PC, PlayStation 4, Xbox One, Xbox Series X/S
Megjelenés: 2023. március

A Frictional Games számára a 2010-es Amnesia: The Dark Descent jelentette az áttörést, azóta viszont mindösszesen két játékot fejlesztettek: a 2015-ös SOMA-t, valamint a 2020-ban debütált Amnesia: Rebirth-öt (az Amnesia: A Machine for Pigsen nem ők dolgoztak). De annak is már két éve, így elérkezett az idő, hogy a stúdió bemutassa a következő projektjét, amit meg is tett: visszatérnek az Amnesia sorozathoz, és a The Bunker keretében egy emlékezetkieséstől szenvedő francia katonát irányítva fedezhetünk fel egy első világháborús bunkerrendszert, amely hemzseg majd a rémségektől - ezúttal viszont nem csak a menekülés és az elbújás lesz opció, fel is vehetjük a harcot.

Assassin's Creed Mirage

Kiadó: Ubisoft
Fejlesztő: Ubisoft Bordeaux
Platform: PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S
Megjelenés: 2023

Három monumentális akció-szerepjáték - az Origins, az Odyssey és a Valhalla - után visszatér gyökereihez a széria, hogy fókuszáltabb módon élhessük át Basim Ibn Ishaq fiatalkorát. A tolvajból lett orgyilkossal felfedezhetjük Bagdadot és az asszaszinok erődjét, Alamutot, valamint különféle módszerekkel (például rejtett pengét és füstbombát használva) likvidálhatjuk a testvériség ellenségeit. Kevesebb RPG-elemre, kötöttebb játékmenetre lehet majd számítani. A Mirage megidézi majd a franchise hajdani szellemiségét, az alábbi videóban pedig minden részletet összeszedtünk róla, valamint az Assassin's Creed széria jövőjéről, amit csak tudni lehet.

Atomic Heart

Kiadó: Focus Entertainment
Fejlesztő: Mundfish
Platform: PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S
Megjelenés: 2023. február 21.

Maga a megvalósult szovjet disztópia az orosz stúdió FPS-e, amelynek története szerint 1955-ben egy félresikerült kísérlet folytán gyilkos robotok veszik át az uralmat egy szupertitkos és persze rendkívül fontos kutatóállomás felett. A játékos által megszemélyesített KGB-ügynöknek, Nechaev őrnagynak kell kiderítenie, hogy mi áll a háttérben, valamint elejét vennie a helyzet további eszkalálódásának. Az Atomic Heartot bevallottan olyan kultikus videojátékok inspirálták, mint a BioShock és a Prey, amely már eleve különlegessé teszi, de a bemutatott bossharc alapján nemcsak a hangulata és a közege miatt lesz izgalmas, a harcok is pörgősek lesznek. 

Avatar: Frontiers of Pandora

Kiadó: Ubisoft
Fejlesztő: Massive Entertainment
Platform: PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S
Megjelenés: 2023

El sem merjük hinni, de 13 év várakozás után bemutatták az Avatar folytatását, amelyet a Ubisoft is szeretett volna megtámogatni egy kísérőjátékkal, mégsem sikerült a bravúr. Szerencsére a Frontiers of Pandora nem az Avatar 2 cselekményét követi, sőt Pandora egy másik régiójában játszódik, vagyis a Ubisoft viszonylag szabad kezet kapott a cselekményt illetően. Persze az őslakosok és az értékes nyersanyagokra utazó RDA közötti konfliktus áll itt is a középpontban, a látványvilág pedig legalább olyan lenyűgöző lehet, mint amit James Cameron megálmodott a folytatáshoz, elvégre a The Divisiont is kiszolgáló Snowdrop Engine továbbfejlesztett változatával készül. 

Baldur's Gate III

Kiadó: Larian Studios
Fejlesztő: Larian Studios
Platform: PC
Megjelenés: 2023. augusztus

Nagyjából száz évet ugrik az időben a legendás RPG-széria legújabb felvonása, amiben a főhősre a fejébe ültetett parazita miatt az a szörnyű sors vár, hogy megszűnik önmaga lenni, így elindul a versenyfutása az idővel, miközben a kis dög rendszeresen megpróbálja átvenni az irányítást. Komoly újítás, hogy az összecsapások immáron körökre osztva zajlanak, a 2020 októbere óta korai hozzáférésben elérhető szerepjáték pedig a Dungeons & Dragons ötödik kiadásának módosított szabályrendszerére épül. A változatos fajokkal, kasztokkal és egyedi társakkal felvértezett Baldur's Gate 3 alsó hangon száz órát fog elvenni a szerepjátékok szerelmeseinek idejéből. 

Company of Heroes 3

Kiadó: Sega
Fejlesztő: Relic Entertainment
Platform: PC, PlayStation 5, Xbox Series X|S
Megjelenés: 2023. február 23. (PC), 2023 (konzol)

Két hadjárattal (Itáliában a Szövetségeseket, Észak-Afrikában a Tengelyhatalmakat kell győzelemre vezetnünk) érkezik a legjobb második világháborús RTS-sorozat következő felvonása. A megszokott játékmenetet olyan újítások dobják fel, mint a dinamikus kampánytérkép (amin többek között utánpótlási vonalakat hozhatunk létre, utóvédről gondoskodhatunk, kémhálózatot működtethetünk, légi- és tűzérségi csapásokat rendelhetünk el), a minden eddiginél részletesebb rombolhatóság, valamint a lehetőség, hogy bármikor megállítsuk a játékot és úgy adjunk ki utasításokat.

Crime Boss: Rockay City

Kiadó: 505 Games
Fejlesztő: InGame Studios
Platform: PC, PlayStation 5, Xbox Series X|S
Megjelenés: 2023. március 28. (PC), 2023 (konzol)

Michael Madsen utalt rá, hogy be fog valamit jelenteni a The Game Awards 2022 során, de arra álmunkban sem számítottunk, hogy egy kampánnyal is rendelkező kooperatív FPS lesz az, amely olyan ismert arcok főszereplésével készült, mint Danny Trejo, Chuck Norris, Danny Glover, Michael Rooker, Kim Basinger, Vanilla Ice és Damion Poitier. A helyszín a '90-es évek Floridája lesz, ahol új bandatagokat kell toboroznunk, hogy átvegyük a helyi alvilág felett az uralmat és leszámoljunk a riválisokkal. Igyekszünk azért kordában tartani az elvárásainkat.

Dead Island 2

Kiadó: Deep Silver
Fejlesztő: Dambuster Studios
Platform: PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S
Megjelenés: 2023. április 28.

Ezt megelőzően két stúdiónak is beletört a bicskája, a harmadik azonban már befejezi a tíz éve fejlesztett akció-szerepjátékot. Az indokolatlan mennyiségű vér, valamint a verbális és szituációs humor számtalan megnyilvánulása egyértelművé teszi, hogy a katonaság által karanténba zárt Los Angeles The Walking Dead-féle posztapokaliptikus dráma helyett egy szórakoztató zombis darálónak ad majd otthont. A nemrég bemutatott gameplay videó nyilvánvalóvá tette, hogy nem lesz hiány brutalitásból (az élőhalottak amortizációja meglehetősen részletes lesz), a zombifelhozatalból és fegyverarzenálból sem, utóbbiakat a craftrendszerrel fel is turbózhatjuk. 

Dead Space

Kiadó: Electronic Arts
Fejlesztő: Motive Studio
Platform: PC, PlayStation 5, Xbox Series X|S
Megjelenés: 2023. január 27.

Nem csupán külsőleg újul meg a 2008-as Dead Space, hanem egyúttal a játékmenete is frissül. A készülő remake-et a Battlefield szériát is hajtó Frostbite motor legújabb kiadására építik, a történet helyszínéül szolgáló USG Ishimura űrhajót pedig keresztül-kasul be lehet majd járni anélkül, hogy vágás vagy töltőképernyő rondítana bele az élménybe. Szintén jelentős újítás, hogy a főszereplő beszél, és bőven lesz is alkalma szentségelni, amikor a legváratlanabb helyekről támadnak majd rá az ocsmányságok, ugyanis azok most már kiszámíthatatlanok lesznek. 

Ez csak az első fejezete volt a 2023-as összeállításunknak, hamarosan jövünk a folytatással!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)