Hirdetés

7 játék, ami megmutatja a háború borzalmait

|

A harcokban nem csak katonák sérülnek, a háború nem a hősökről szól - sajnos most nagyon időszerű, hogy megemlékezzünk pár kiemelkedő alkotásról e témában.

Hirdetés

Ha egy ideális világban élnénk, bele sem kellene gondolnunk abba, hogy amit a videojátékokban látunk, sokak számára a valóság. Izgalmas az online csatatereken lövöldözni, háború sújtotta területeken válogatott fegyverekkel irtani a terroristákat, ellenséges katonákat, egy személyes hadseregként gázolni át mindenen, miközben körülöttünk látványos robbanások fokozzák a hangulatot, de ha mindez a való életben történik meg, minden átértékelődik.

Persze lényegesen több az olyan játék, ami szórakoztatni akar, azt szeretné elérni, hogy akcióhősnek érezzük magunkat, és ezzel nincs semmi baj - de jó, hogy akadnak olyanok is, amik pont azt mutatják be, milyen hatással vannak az összecsapások a védtelen, ártatlan civilekre, akik önhibájukon kívül, hatalomvágyó politikusok tettei miatt kénytelenek rettegésben élni, egyik pillanatról a másikra válnak nincstelenné, kiszolgáltatottá.

Hirdetés

This War of Mine

A 2014-es This War of Mine-nak sikerült legjobban megragadnia a háború ezen oldalát, teljesen megérdemelten kapott több mint száz díjat. Tipikusan olyan játék, amit egyáltalán nem jó érzés játszani, és az arra hajlamosak pillanatok alatt magukba fordulhatnak tőle, de épp ez teszi érdekessé, különlegessé.

A délszláv háború által inspirált helyzetben, Pogoren fiktív városában kell a lehető legtovább életben tartanunk egy csapatnyi túlélőt, de nincs olyan helyzet, amiből győztesen jöhetünk ki: a legjobb, amit tehetünk, hogy megpróbáljuk a lehető legtovább húzni. Éjszaka élelmet, gyógyszereket, használható dolgokat gyűjtünk, nappal pedig a menedéket próbáljuk menedzselni, fejleszteni, felkészülni az újabb kihívásokra. Rengeteg nehéz döntés vár ránk, de nincs jó vagy rossz, mindenképp áldozatot kell hoznunk.

A fejlesztők egyébként a héten az ukrán vöröskereszt megsegítésére gyűjtenek, a játék és DLC-inek összes bevételét nekik utalják át. Ha szemeztetek vele eddig is, itt a legjobb alkalom arra, hogy beszerezzétek.

Spec Ops: The Line

A Spec Ops: The Line első ránézésre egy egyszerű, külső nézetes akciójátéknak tűnik, amiben fedezékből lövöldözünk gonoszokra, hősként próbáljuk feltérképezni a katasztrófa által sújtott Dubajt. A játékidő nagy részében tényleg hősies katonaként kell helytállnunk, azonban szépen lassan kibontakozik, hogy a főszereplő elméjének épsége az általa átélt szörnyűségek hatására megbomlik, egyre inkább nyilvánvalóvá válik számára és a játékosok számára is, hogy valójában ő sem egy hős. A játék arra fókuszál, hogy milyen hatással van a háború egy esendő katonára, aki első kézből látja annak szörnyűségeit.

Valiant Hearts: The Great War

A Rayman játékokról is ismert Ubisoft Montpellier 2014-ben egy egyedi látványvilágú, gyönyörűen megrajzolt kalandjátékot is készített. A Valiant Hearts az első világháborúban játszódik, négy karaktert és egy kutyát állít középpontba, akik egy fiatal német katonának segítenek megtalálni a szerelmét. A fejlesztők kimondottan nagy figyelmet fordítottak a történelmi hitelességre is, igyekeztek megmutatni, hogy a háború nem jók és rosszak, pusztán katonák és katonák összecsapása. Megható, emberi, mindenképp érdemes adni neki egy esélyt.

11-11: Memories Retold

Ugyancsak az első világháború idején játszódik a 11-11: Memories Retold, ami két szereplőről szól: egy kanadai fotósról, aki 1916. november 11-én elindul, hogy a nyugati fronton harcoljon, és egy német technikusról, aki ugyanezen a napon megtudja, hogy fia eltűnt a háborúban, ezért katonának áll. Az átélt szörnyűségek ellenére mindvégig igyekeznek megőrizni emberségüket. Őket irányítjuk, sajátos, egyedi módon ismerhetünk meg két történetet, melyek egy ponton összekapcsolódnak. Egyedi látványvilága miatt önmagában érdekes.

Papers, Please

A Papers, Please mind megjelenésében, mind témáját és játékmenetét tekintve egészen egyedi. Éppen véget ért a két szomszédos ország, Kolechia és Arstotzka hat évig tartó háborúja, de Grestin városának két felét határ választja el egymástól. Mi egy határőr szerepében dönthetjük el, kit engedünk át és kit küldünk vissza; a menekültek között kémek, csempészek és terroristák is lehetnek, pusztán papírjaik és a rendelkezésünkre álló információk alapján, eszközeink segítségével kell meghozni a döntésünket. Számos különböző befejezéshez juthatunk el ítéleteink következtében, ezért érdemes többször is nekifutni.

Through the Darkest of Times

Viszonylag friss játék a Through the Darkest of Times. Ez nem sokkal a második világháború előtt, 1933-ban játszódik, amikor Adolf Hitler hatalomra kerül, és látszanak nyomai annak, hogy sötét idők következnek. Ellenállók egy csoportja igyekszik a maga eszközeivel mindent megtenni azért, hogy gyengítse a rezsim hatalmát, szórólapokkal, falra festett üzenetekkel, szabotázzsal próbálják meg figyelmeztetni az embereket, új szövetségeseket szerezni, és életüket kockáztatva egy jobb jövőért harcolni, életeket menteni.

Call of Duty: Modern Warfare (2019)

Összességében is nagyon erős a 2019-es Call of Duty: Modern Warfare kampánya, de volt benne néhány különösen hatásos küldetés. Ezek egyikében egy gyermeket irányítunk, a később felnőttként is megjelenő Farrah-t, aki a misszió elején törmelékek alól mászik ki, majd meglátja halott anyját, nem sokkal később pedig apját is a szeme láttára ölik meg. Ahhoz, hogy megmeneküljön, kénytelen leleményességét használva megküzdeni egy orosz katonával. Ha nem is az egész játék, ez a küldetés mindenképpen elég hatásos és megrázó ahhoz, hogy elgondolkozzunk arról, nincs semmi idealizálható a háborúban.

Tudjuk, hogy ez a téma most nem könnyű, de talán érdemes beszélni róla már csak azért is, mert az ukrajnai helyzet miatt épp számtalan ember menekül Magyarországra, és szükségük van segítségre. Szóval, ha tudtok és van kedvetek segíteni, akkor ezt több formában is megtehetitek.

Egyrészt sok önszerveződő Facebook-csoport van, akik várják a felajánlásokat vagy az önkéntes segítséget. De ott van az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány, a Magyar Vöröskereszt, a Migration Aid, a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat, a Magyar Református Szeretetszolgálat, az Oltalom Karitatív Egyesület, a Budapest Bike Maffia, vagy éppen az Age of Hope.

Akár ezek közül bármelyiket, akár olyan egyesületet amit véletlenül kihagytunk ebből a felsorolásból mindenképpen érdemes most támogatni, segíteni ahogy tudtok. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)