Hirdetés

A Final Fantasy XIV az új World of Warcraft - tömegével vándorolnak át a játékosok

|

Minden nap egyre több és több azerothi kalandozó teszi le a kardját és veszi fel a cicafüleket.

Hirdetés

Blizzard jelenleg nincs jó passzban, és ezzel nagyon finoman fogalmaztunk. A zaklatási ügy a padlóra küldte a cég részvényeit, a közösségének bizalmát pedig a részvényesek jókedvével együtt fújta el a botrány szele. 

A World of Warcraft játékosai már a zaklatási ügy előtt is elégedetlenül morogtak, és nem véletlenül. Az egész közösségben érezhető a hangulatváltás: azok, akik eddig csak panaszkodtak, most feladták és felálltak az asztaltól. Itt most nem a szokásos hisztiről van szó. 

Hirdetés

A World of Warcraft sorvadása 

A Shadowlands ugyan egy nagyon ígéretes kiegészítő volt a megjelenése napján, de ahogy haladtak a hónapok, úgy érződött egyre üresebbnek. A sztori senkit nem érdekelt, a tágabb WoW-közösségnek tele a hócipője Sylvanasszal, és ha rajtuk múlna, akkor a banshee királynő most valahol egy hegy tövében oszladozna. 

A Shadowlands esetében azonban nem csak a romokban heverő történettel van gond: míg a dungeonök és raidek ismét remekül sikerültek, addig a világ többi része üresen áll. Nincs semmilyen tartalom vagy jutalomrendszer, ami fenntartaná a játékosok érdeklődését, és akit nem vonz a számok kergetése, az maximum Ardenweald szép kék egét bámulhatja.  

Ehhez még hozzájött, hogy a Blizzardnak fél évig tartott kinyögnie egy tartalmi csomagot, és ezt ráadásul megtoldották egy olyan extra rendszerrel, amit senki sem kért. A dolog annyira feldühítette az egyik legnagyobb World of Warcraftos YouTubert, hogy a napokban be is jelentette a távozását. 

Mindeközben az eredeti játék feltámasztását ígérő Classic verzió is elveszíti a támogatóit. A fórumok és a Reddit posztok tele vannak elégedetlen játékosokkal, akik attól tartanak, hogy a Burning Crusade-ben egyre több és több mikrotranzakció fog felbukkanni, és ezek darabonként csipkedik el a nosztalgiaélmény tisztaságát. 

A távolban már ott figyel a Classic WoW Token is, ami elméletben egy nagyon jó lehetőség arra, hogy aranyért vásárolhassunk játékidőt. Ez a kis apróság már pár éve része az aktuális World of Warcraft verziónak, ahol a gazdagabb játékosok tisztességtelen előnyök megszerzésére használják. Előcsapod a bankkártyád, és 2 WoW Token bevásárlásával tiéd is lehet az összes menő fegyver, páncél, achievement, amit csak szeretnél? Ez nem túl korrekt így.

Ez volt például az egyik oka annak is, hogy a WoW Classic talán legnagyobb YouTube-videósa, Mad Season is bedobja a törölközőt. 

A rejtett kincs 

Egyre nehezebb a WoW-közösség optimista tagjai között maradni, és még a legnagyobb rajongók is kezdenek besokallni a játékdizájnerek és az üzleti döntéshozók káros prioritásaitól. 

A képbe azonban belépett a rosszul indult, de aztán kikupált Final Fantasy XIV. A Square Enix és a játék rendezője, Naoki Yoshida vért izzadva hozták vissza az MMO-t a pusztulás széléről még 2013-ban, azóta pedig csak jobbnál jobb kiegészítőkkel és tartalmi frissítésekkel töltötték fel azt. Felépítettek egy hatalmas világot, és a közösség kéréséinek figyelembevételével gondozták azt. 

A streamerek hada szépen lassan elkezdte felkutatni Eorzea (a játék világának fő kontinense) rejtett kincseit. A Twitchen a Final Fantasy XIV korábban 5-6 ezer nézőt vonzott átlagosan, majd hirtelen a Top 10-ben találta magát 60-70 ezer, néhol 100 ezer nézővel.

A kisebb streamerek pár hónapja már szépen lassan elkezdtek átköltözni új otthonukba. Az MMORPG-k és más műfajok veteránjai hatalmas tábort gyűjtöttek maguk köré a Final Fantasy XIV streamjeikkel, és mind a Twitch, mind a YouTube megtelt a reakcióikkal.

Ezután jött Bellular. Az egyik legősibb WoW-videós az élő műsorában kezdett egyre többet beszélni a játékról. Ez meggyőzte Asmongoldot, a legnagyobb World of Warcraft streamert, utána pedig szépen lassan, Summ1t, RichWCampbell és sokan mások is csatlakoztak. 

Részben a WoW megannyi botlása, részben a streamerek érkezése miatt, de Final Fantasy XIV szerverek akkora rohamot kaptak, hogy Yoshidának ki kellett raknia egy bocsánatkérést a hatalmas sorok miatt, és mert a telített szervereken az új érkezők napokig képtelenek voltak karaktereket alkotni. 

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Miért pont a Final Fantasy XIV?

Voltak ígéretes WoW gyilkosok az elmúlt években: Lord of the Rings Online, Star Wars: The Old Republic, WildStar. Mind-mind erősek voltak a maguk nemében, és bár kisebb-nagyobb sikereket láthattunk, valójában egyikük sem tudta fenntartani a játékosok érdeklődését. Akkor az FFXIV-nek miért megy?

Kezdésnek fontos megjegyezni, hogy ez nem egy új játék. A Square Enix szerelemgyereke az elmúlt 8 évben rengeteg tartalmat kapott, így roskadásig van tennivalókkal, amiket ráadásul egy ismerős köntösben tálal. Yoshi-P és csapata rengeteget WoW-oztak a Final Fantasy XIV újjáépítésekor, és az ott látottakat mind szégyentelenül beépítették a játékba.

Az FFXIV határozottan nem egy "WoW-klón", de vannak egyes elemei, melyek nagyon megkönnyítik az átállást egyik játékból a másikba. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy Eorzea veteránjai a legkedvesebb és legbefogadóbb játékosok a gaming egészében, nem nehéz választ kapni a kérdésre.

Az sem elhanyagolható egyébként, hogy a legutóbbi kiegészítő mind sztori, mind tartalom tekintetében a legjobb csomagja volt a játéknak, a hamarosan érkező Endwalker pedig még ütősebbnek ígérkezik.

Mi lesz a hazával? 

A Blizzardra most komoly változások várnak. Nem tudjuk még, hogy hol ér véget a kirúgások sora, és azt sem, hogy mikor javulnak majd az ott dolgozók munkakörülményei. Egyelőre belsős elmondások szerint minden fejlesztés vagy szünetel vagy nagyon lassan döcög, így a következő WoW-tartalom is valószínűleg hónapokat várat majd magára. 

Aki tovább élvezi a WoW-ot, annak nincs mit szégyellnie ezen, de aki ki akarja próbálni, hogy milyen a helyzet a szomszédban, az ne habozzon. Mindenkinek jót tesz néha egy kis változatosság.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)