Hirdetés

A Fox News megtalálta a buffalói mészárlás valódi felelősét: a videojátékokat

|

A 90-es évek szelleme kísért az egyik amerikai hírcsatornán.

Hirdetés

A hétvégén újabb tragédiának rázta meg az Egyesült Államokat, amikor a 18 éves Payton Gendron lövöldözni kezdett egy buffalói szupermarketben, 10 ember életét kioltva és hármat megsebesítve. Eleve felvetette a rasszista indíttatás gyanúját, hogy a Twitchen is közvetített mészárlás áldozatainak többsége afroamerikai származású volt, majd előkerült a gyilkos online közzétett "hitvallása" is, amely hosszú oldalakon át riogat az USA fehér lakosságának összeesküvés-szerű lecserélésének veszélyével.

A jelek szerint azonban a Fox News hírcsatorna mégis úgy gondolja, hogy nem a rasszizmus, nem az Egyesült Államokban oly könnyedén hozzáférhető fegyverek, s még csak nem is Gendron elmeállapota lehetett a gyilkosság valódi oka, hanem nem más, mint a jó öreg videojátékok.

Hirdetés

Legalábbis erre következtethetünk abból, hogy a Fox egyik műsorvezetője, Bernard Zapor egy szakértővel beszélgetve felvetette, hogy az USA-ban közel sem ritka lövöldözésekkel kapcsolatos helyzet sokkal rosszabbnak tűnik, mióta a játékok realisztikusabbá és erőszakosabbá (!) váltak. Nem képzelődsz, ha kísértetiesen ismerős az érvelés, hiszen a játékipar ezt szinte minden egyes mészárlás alkalmával megkapja, kezdve az 1999-es Columbine egyetemi lövöldözéssel, csak akkoriban még a Doom volt az ügyeletes megdöbbentően valósághű program, ami gyilkossá változtatja a jóravaló ifjúságot.

A szakértő (Bernard Zapor, az USA igazságügyi minisztériumának lőfegyverekkel foglalkozó részlegének egykori ügynöke) egyébként nem vette a lapot, és inkább a hitüket elhagyó embereket, a családok összezsugorodását, és a személytelen internetes kommunikációt okolta, melyek miatt szerinte elveszítjük a "belső moralitás" kiépítéséhez szükséges emberi kapcsolatokat.

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

Egy külön cikket is megérne, hogy ez így miért ostobaság, de a GameStar hasábjain maradjunk a játékok okolásának témájánál, melynek kapcsán a Kotaku beszámolója okosan rámutatott, hogy érdekes módon Európában, Ázsiában, és a szomszédos Kanadában sem jelentenek évi több száz hasonló lövöldözést, pedig az említett piacok ugyanúgy falják a videojátékokat, akárcsak az Egyesült Államoké.

Emellett nem szabad elfelejteni a kutatások sorát is, amelyek az évek során már számtalanszor bizonyították, hogy a Call of Dutyhoz és a GTA-hoz hasonló címek egyáltalán nem tesznek agresszívabbá, itt van például ez a 2020-as anyag is, ami - láss csodát - sokkal inkább a szabados fegyverviselési szabályokat tette felelőssé az erőszakért.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)