Hirdetés

A játékvilág nagy királynőivel emlékezünk II. Erzsébetre

|

II. Erzsébet története érdekesebb volt, mint sok videojáték, ezzel a cikkel az ő életútjára emlékezünk.

Hirdetés

2022. szeptember 8-án 96 éves korában meghalt II. Erzsébet brit királynő. V. György király másodszülött fiának lányaként kezdetben nem sok esély volt arra, hogy végül ő legyen Egyesült Királyság királynője, de V. György király halála után VIII. Eduárd mindösszesen csak egy évet uralkodott, majd lemondott a trónról. Ekkor lépett a helyébe Erzsébet apja, aki VI. György néven kezdte meg uralkodását. 1952 februárjában aztán VI. György 56 éves korában meghalt, a mindösszesen 25 éves lánya pedig II. Erzsébet néven lépett trónra - koronázását csak a gyászidőszak leteltét követően, 1953. június 2-án tartották meg.

Közel 70 éves uralkodását tekintve II. Erzsébet királynő valamilyen szinten túlzás nélkül mindannyiunk életének része volt. A még ma is élő generációk túlnyomó többsége számára a brit uralkodónő jelentette a nagybetűs Királynőt, az ő neve ugrott be először a szó hallatán. Erzsébet, vagyis teljes nevén Erzsébet Alexandra Mária hatással volt a popkultúrára, a mozifilmekre, a művészetre, a zenére, és közvetve vagy közvetlenül a videojátékok világára is (ráadásul ő maga is mindig haladt a kor technikai vívmányaival, szerette használni ezeket, így megtalálva az újabb generációkat).

Korunk legismertebb uralkodójának példátlan életútja előtt mi a saját eszközeinkkel tudunk és szeretnénk megemlékezni, jelképes főhajtásunkként ezért most összeállítottunk egy olyan toplistát, melybe összegyűjtöttük a videojátékok legemlékezetesebb királynőit. 

Legyenek persze ők bármilyen érdekesek, II. Erzsébet élete mindig emlékeztethet bennünket arra, hogy a valóság olykor a fikciónál is fordulatosabb tud lenni. 

Hirdetés

Sarah Kerrigan

Sarah Kerrigant valószínűleg keveseknek kell bemutatni, hiszen ő a StarCraft széria egyik, ha nem a legfontosabb karaktere. A Terran Confederation kötelékében szolgált, egészen pontosan a Ghost programban vett részt. Később a lázadók oldalán harcolt, majd a háború egy pontján elfogták őt a zergek, és saját DNS-ükkel fertőzték meg a nőt. Az így létrejött hibrid felszabadult a zergek központi elméjének irányítása alól, ezt követően pedig a zergek uralkodója lett Queen of Blades néven. A StarCraft II trilógia esetében is Kerrigan lett az egyik kulcsfontosságú karakter. Egy Xel'naga ereklye segítségével végül többé-kevésbé visszanyerte emberi alakját. Nem szeretnénk most elmesélni a StarCraft II teljes történetét, ha nem játszottátok még végig a három részre bontott kalandot, akkor mindenképp érdemes pótolnotok. Legyen elég annyi, hogy a lezárás alapján úgy fest, Sarah Kerrigan és szerelme, Jim Raynor sztorija végül happy enddel zárult.

Alexstrasza

Két World of Warcraft karakter is szerepel a listánkon, kezdjük talán először a kevésbé ismerttel, ki hamarosan nagyon fontos része lesz a történéseknek. Az idén érkező World of Warcraft: Dragonflight kiegészítőben ugyanis fontos szerep fog jutni a sárkánykirálynőnek, aki Alexstrasza néven ismerünk. A vörös sárkány Azeroth minden életformájának fáradhatatlan őrzője. Több WoW kiegészítőben is találkozhattunk már vele sárkány- és humanoid formájában, de a Dragonflight lesz az, ahol ténylegesen főszereplővé lép majd elő. Az új expanzióban ugyanis Alexstrasza és a töbib sárkány visszatér a Dragon Isles nevezetű helyszínre, a sárkányok szülőföldjére.

Sylvanas Windrunner

Következzék az a World of Warcraft szereplő, akinek betonbiztos helye van ezen a listán, és aki valószínűleg sokatoknak azonnal beugrott a tematika hallatán. Természetesen arról a Sylvanas Windrunnerről van szó, aki nemestündének született, a Warcraft III játék eseményei során azonban Arthas ledöfte őt a Frostmourne-nak, és nem engedte, hogy az elf kósza békében nyugodhasson: kiszakított lelkét visszarántotta az élők világába, és így létrehozta az első banshee-t. Sylvanas lett Arthas hadvezére, később pedig változatos titulusokat viselt, mint a "Dark Lady" vagy a "the Banshee Queen", egy időben még a Horda élére is állt, ő volt az aktuális warchief. Bolvar Fordragon legyőzése után széttörte a Helm of Dominationt, ezzel pedig elindította a WoW Shadowlands című kiegészítőjének eseményeit.

Kleopátra

Nem kevés uralkodóval találkoztunk az Assassin's Creed videojátékokban, közülük az egyik legemlékezetesebb szereplő azonban mindenképpen az Assassin's Creed Originsben bemutatott Kleopátra volt. Egyiptom utolsó fáraója tevékeny részese volt az Origins történéseinek. Halálában is az aszaszinok elődjének tekinthető Hidden Ones játszott közre, ugyanis Bayek felesége és a szervezet társalapítója, Aya, avagy más néven Amunet kényszerítette őt arra, hogy hajtsa fel a méreggel teli fiolát. Cserébe Amunet kimenekítette Kleopátra fiát, Caesariont Egyiptomból, és elkezdte nevelését, mint a Hidden Ones egyik új tagja. A játékban Kleopátra egy fondorlatos, okos nőként jelent meg, aki előszeretettel váltott oldalakat és partnereket is annak érdekében, hogy népének és persze saját magának is megfelelő jövőt biztosíthasson. 

Rennala

A Queen of the Full Moon néven illetett Rennala ugyan nem az Elden Ring legnehezebb bossainak egyike, az viszont kétségtelen, hogy meglehetősen egyedi mechanikákkal találkozhattak a játékosok az ellene folyó harc során. Azok pedig, akik elmerültek a játék háttértörténetében, tudhatják azt is, milyen fontos szerep jutott neki az egész lore tekintetében. Fiatalon a Raya Lucaria Akadémán tanulta a lunáris mágiát, majd az intézmény vezetőjévé vált. Marika királynő parancsának engedelmeskedve egy Radagon nevű bajnok (kinek pontos kilétébe most inkább ne menjünk bele, hiszen ez a játék egyik legnagyobb csavarja) kezdte el ostromolni az Akadémiát, a háborúskodásnak viszont nem lett valódi győztese és vesztese. A konfliktus végül úgy zárult, hogy Radagon és Rennala összeházasodtak. Három gyerekük született: Radahn, Rykard, és Ranni.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Sindel

Egy tragikus sorsú királynőhöz érkeztünk, aki nem más, mint Edenia uralkodónője, Kitana hercegnő anyja, Sindel. Azon kevés Mortal Kombat antagonisták egyik volt, aki végül hőssé válhatott, de aztán a Mortal Kombat 11 teljesen átírta az eredettörténetét, és kiderült, igazából végig gonosz volt, és csak azért hazudta azt, hogy akarata ellenére kellett feleségül mennie a világát elfoglaló és férje halálát is okozó Shao Kahnhoz, hogy hűséges maradjon hozzá a népe, valamint Kitana is. Sindel eredetileg a Mortal Kombat 3-ban mutatkozott be, majd játszható karakter volt több későbbi epizódban, így a Deceptionben, az Armageddonban és a 2011-es Mortal Kombatban is. A Mortal Kombat X-ben csak NPC-ként szerepelt, a 11. részbe pedig DLC formájában került be harcosként is.

Dark Queen

A nemes egyszerűséggel csak Dark Queen néven futó szereplő lehet, hogy csak keveseteknek lesz ismerős, pedig egy fontos szériának volt a főgonosza. A civilben Evelyn Volkmire néven futó hölggyel a Battletoads sorozat játékaiban kellett összemérni a főhősök, vagyis a békák erejét, általában a játékok végén. Minden egyes epizód meghatározó része volt egy olyan jelenet, ahol a királynő gúnyolja a békákat, és odaveti nekik, hogy sosem fogják őt élve elkapni. Változatos gúnyneveket szokott használni, ilyen például a "Cattle Loads" is. Gyakorlatilag az egyik első női videojátékos gonoszt tisztelhetjük a személyében.

Queen of Hearts

Kissé rendhagyó karakter következik, hiszen Queen of Hearts, vagyis a Szívkirálynő alapvetően Lewis Carroll Alice Csodaországban című könyvének a szereplője. A legtöbbeknek valószínűleg a királynő a Walt Disney által 1951-ben bemutatott rajzfilmben látható verziója égett be a tudatába, és számunkra is ő lesz most fontos. A Szívkirálynő ugyanis a Kingdom Hearts játékokban is felbukkant. Magát a karaktert persze leginkább Viktória királynőről mintázták, nem pedig II. Erzsébetről, de azért így is mindenképpen helyet kellett szorítanunk neki a listán, hiszen az emlékezetes jelző garantáltan jár neki.

Morrigan Aensland

A Morrigan Aensland nevezetű succubus, vagyis a Queen of the Night elsősorban a Darkstalkers széria karaktere, először a játékgépeken 1994-ben, PlayStationön pedig 1996-ban megjelent Darkstalkers: The Night Warriorsban bukkant fel. A Capcom 2D-s gótikus horror bunyóinak világából aztán átruccant más verekedős címekbe is, mint például a Marvel vs. Capcom széria bizonyos részei, legutóbb a 2017-es Marvel vs. Capcom: Infinite-ben találkozhattunk vele. Morrigan Aensland egy antihős, ő a fő protagonista a Darkstalkers sorozatban a Demitri Maximoff nevű vámpír mellett.

Lilith 

Listán utolsó szereplőjének inkább csak megelőlegeztük azt, hogy szerepelhet a többiek között, hiszen egyelőre nem tudjuk pontosan, mennyire lesz izgalmas, emlékezetes karakter a Diablo IV-ben Lilith, de akik a különböző képregények és egyéb háttéranyagoknak köszönhetően, vagy esetleg épp a mi korábban készült magyarázónknak hála tisztában vannak a Queen of the Succubi néven is ismert démon hátterével, pontosan tudják, mennyire különleges szereplője ő az egész nagy Diablo kánonnak. A 2023-ban érkező Diablo IV-ben többet is megtudhatunk majd Mephisto lányáról, akinek gyakorlatilag az egész nephalem faj születését köszönhettük.

Kihagytunk volna valakit a felsorolásból, aki szerintetek mindenképpen említést érdemelne? Természetesen ez simán elképzelhető, nyugodtan bővítsétek a listát lent, a kommentek között!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)