Hirdetés

A népszerű lövölde titkos szobájában rejtenek el oroszoknak szóló üzeneteket

|

Így kerülik meg az oroszországi cenzúrát.

Hirdetés

Amióta Oroszország megtámadta Ukrajnát, az orosz nyilvánossághoz csak kevés információ jut el a külvilágból, mivel rendkívül szigorú cenzúrával veszik elejét, hogy az orosz állampolgárok érdemben tájékozódhassanak a Moszkva által csak speciális katonai műveletnek nevezett agresszióval kapcsolatban. Aki olyasmit mond vagy állít, ami nem tetszik az orosz vezetésnek, már mennek is érte a rendőrök.

Ezen próbált most meg változtatni a Helsingin Sanomat nevű finn újság, amely sajátos taktikát választott az orosz internetes cenzúra megkerülésére.

Hirdetés

Az internet oroszországi részét ugyanis szigorú tartalmi szűrőkkel korlátozták, a helyi független sajtótermékeknek - már, amelyeket még nem lehetetlenítettek el - megszabták, hogy az eseményekkel kapcsolatban kizárólag a kormányzati forrásokból tájékozódhatnak, és a tudósításaikban kerülniük kell bizonyos szavakat, például a támadás, invázió és háború kifejezéseket.

Az orosz vezetés emellett jelentősen lelassította az olyan oldalakhoz való hozzáférést, mint a Facebook, az Instagram vagy a Twitter, sőt, olyan felhasználók is akadnak, akik számára tiltva van a nevezett oldalak felkeresése.

A Helsingin Sanomat munkatársai azonban kreatív megoldáshoz folyamodtak: a népszerű FPS, a Counter-Strike felületét használva igyekeznek információkat eljuttatni a cenzúra által korlátozott orosz médiatérbe.

A finn újság szerkesztősége által létrehozott titkos Counter-Strike szobában az orosz háborús invázióról lehet tájékozódni (Fotó: Helsingin Sanomat)
A finn újság szerkesztősége által létrehozott titkos Counter-Strike szobában az orosz háborús invázióról lehet tájékozódni (Fotó: Helsingin Sanomat)

A szerkesztők azt használták ki, hogy a játékban bárki létrehozhat saját pályákat, ezért építettek egy szláv városkára hasonló települést, amelynek egyik házában egy titkos szobát az újság háborús riportjaival dekoráltak ki.

A szobában minden dokumentációnk megtalálható az Ukrajnában zajló háborúval kapcsolatban

- mutatott rá Antero Mukka, a Helsingin Sanomat főszerkesztője.

A vörös fénnyel megvilágított szoba falán valóban az újság cikkei láthatók, mellettük olyan fotókkal, amelyek a bucsai vagy az irpinyi tömegmészárlások eredményét ábrázolják.

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

A szoba egyik falán Ukrajna térképe lóg, amelyen megjelölték azokat a területeket, ahol az orosz katonák a civil lakosságra támadtak. Zene helyett pedig a finn újság cikkeinek audio-változata szól. Mukka szerint ezek az információk nem elérhetőek az orosz állami propaganda anyagaiban.

A speciális pályát múlt hétfőnt ették közzé, amelyet azóta több mint 2000 alkalommal töltöttek le, igaz, a szerkesztősé gnem tudja ellenőrizni, hogy a Föld melyik részéről érkeztek a letöltők. Az azonban tény, hogy a Counter-Strike rajongói között mintegy négymillió orosz gamer is akad.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)