Hirdetés

Arma 3 gameplayt mutogattak az afganisztáni háború exkluzív felvételeiként a híradások

|

Álhírterjesztésre is bevethető a Bohemia Interacive szimulációja.

Hirdetés

A 2013-ban megjelent, de azóta is folyamatosan bővülő Arma 3 alapértelmezett választás azoknak, akik a Call of Duty és a Battlefield könnyed lövöldözésén túllépve szeretnének egy kis kóstolót a valódi hadviselésből.

A realizmusra komoly hangsúlyt fektető játék most egy szomorú világpolitikai fejlemény, az Afganisztán utolsó szabad régiójaként helytálló Pandzsír-völgy ostroma révén kapott kéretlen reklámot, a híradásokban ugyanis a konfliktus exkluzív felvételeként bukkant fel egy rövid videó, amit az Arma 3-ból vágtak ki.

Hirdetés

A történet megértéséhez nem árt egy rövid összefoglaló az afganisztáni helyzetről. Az országban 20 éven át jelen lévő nemzetközi és amerikai csapatok kivonulásával a 2001-ben megbuktatott, szélsőséges iszlamista talibán augusztusban mindössze néhány nap alatt visszafoglalta az egész államot.

Csupán egyetlen régió, a földrajzi adottságai miatt remekül védhető Pandzsír-völgy őrizte meg a függetlenségét, az utóbbi napokban viszont ennek kapcsán is ellentétes híradásokról olvashattunk: a tálibok előbb bejelentették, hogy elfoglalták a völgyet, aztán kiderült, hogy ez nem igaz, a harcok továbbra is folynak.

Ebbe tenyerelt bele az indiai Republic World hírcsatorna, megosztva egy "exkluzív felvételt", amelyen a kommentár állítása szerint a konfliktusba a tálibok oldalán titokban beavatkozó pakisztáni légierő gépét láthattuk. Az anyagot több indiai médium is átvette, csakhogy egy felhasználó később rámutatott, hogy az erősen ráközelített képsorok egy Arma 3-as YouTube-videóból származnak:

A kínos bakiban közrejátszhatott, hogy India és a szomszédos Pakisztán kapcsolata kifejezetten rossznak mondható, a két ország már több háborút is vívott egymással, melyek középpontjában a Kasmír régió vitatott hovatartozása áll. Pakisztán ráadásul a világ második legnagyobb népességű muzulmán országa, s gyakran vádolják a tálibok iránt tanúsított szimpátiával, így India most joggal tarthat riválisa afganisztáni befolyásszerzésétől.

Ezek fényében tehát nem annyira meglepő, hogy a helyi média rávetette magát a pakisztániakat rossz fényben feltüntető anyagra. A mellényúlás leleplezése után viszont a Republic World az Egyesült Királyságban működő afgán TV csatornát, a Hasti TV-t nevezte meg a videó forrásaként, igyekezve lerázni magáról az álhír továbbadásának felelősségét.

Egyébként nem ez az első alkalom, hogy videójátékos tartalmakkal sikerül rászedni a híradásokat: tavaly ősszel például egy oregoni TV csatorna közölt valós fotóként egy screenshotot a Red Dead Redemption 2-ből.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)