Hirdetés

A közös játék segíti a tanulást?

|

New York-i kutatók szerint a játékokat együtt játszani nem csak szórakoztatóbb, de a tanulási folyamatot is nagyban elősegíti.

Hirdetés

Sokáig hallgattuk szüleinktől, rokonainktól, hogy a játék nem más, mint időpazarlás, amiből előbb-utóbb mindenki természetszerűen kinő. Szerencsére a játékipar hatalmas előrelépése az utóbbi években sok kutatót inspirált arra, hogy közelebbről vizsgálja meg ezt az állítást, és egyre több olyan eredmény születik, amely ennek az ellenkezőjét állítja.

Legutóbb a New York University kutatói találtak bizonyítékokat arra, hogy az oktató jellegű játékok sokkal hatékonyabban segítik elő a tanulási folyamatot, ha együtt játsszák őket, mint amikor egyedül, mert a csoportokban játszó alanyok jobban motiválták egymást a tanulásra és a jobb eredmények elérésére. A kutatás emellett arra is rámutatott, hogy a játékosok nem csak jobban élvezték a játékot, de az érdeklődésüket is tovább fenntartotta.

Azonban Jan Plass, az egyetem professzora, illetve a kutatás vezetője szerint ez nem csak a szórakozásról szól: „Bizonyítékokat találtunk, hogy a jól megtervezett játékok motiválni tudják a diákokat arra, hogy az olyan kevésbé népszerű tárgyakat is megtanulják, mint a matematika, és képesek legyenek többre is összpontosítani, mint a csillagok és pontok gyűjtögetésére."

Ez azért is nagyon fontos, mert így az oktató játékok megoldhatják a hagyományos oktatási módszerek problémáit azzal, hogy egy olyan gondolkodásmódra ösztönzik a diákokat ami előnyösebb a tanulás szempontjából ahelyett, hogy azon aggódnának, hogy mennyire tűnnek okosnak.

A kutatásban véletlenszerűen kisorsolták, hogy melyik diák fog egyedül játszani és melyikük lesz egy csapatban egy másik diákkal. A kísérlet során sikeresen kimutatták, hogy azok a játékosok, akik csapatban játszottak (függetlenül attól, hogy összedolgoztak vagy versenyeztek), sokkal motiváltabban álltak hozzá az ismeretek elsajátításához, vagyis egy tanuláshoz sokkal optimálisabb látásmódot sikerült elérniük a játék során.

Nagyon érdekes látni, hogy már a tudósok is egyre komolyabban veszik a játékok által kínált lehetőségeket, és egyre több területen bizonyulnak hasznosnak ezek a módszerek.

Ti mit gondoltok erről? Tanultatok már valami olyat játékokból, ami az élet más területein is hasznosnak bizonyult?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)