Hirdetés

Az ukrán háború egyik legtöbbet megosztott felvétele valójában egy videojátékból lopott

|

Ahogy az már sokszor megtörtént, egy háborús videojáték képeit mutogatják valós konfliktus felvételeiként, most az Arma 3-at gondolták sokan igazinak.

Hirdetés

A világ figyelme érthető módon Ukrajnára összpontosul a napokban, az orosz katonai akciók a világ minden táján megrázták az embereket. Persze, ahogy az ilyenkor lenni szokott, a közösségi médiában mindenki látni szeretné, mi is történik a térségben, ezt viszont olyanok is kihasználják, akik csak figyelemre vágynak, lényeges tudósítással nem tudnak szolgálni. Ennek következtében pedig a konfliktus nem csak a helyben lévő fejlesztők, vagy a segítséget nyújtó stúdiók révén kapcsolódik a videojátékok világához.

A Facebookon és a Twitteren rengeteg különböző fénykép és videó terjed, amikről feltöltőik azt állítják, az ukrajnai konfliktust ábrázolják, ezek között a 2014-es krími eseményektől kezdve békeidőben megtartott hadgyakorlatokon és bemutatókon keresztül a 2020-as bejrúti vegyi robbanásig sokféle felvétel megtalálható.

Hirdetés

Az egyik viszont nem is a valóságból származik, hanem egy videojátékból, a katonai műveleteket viszonylag valósághűen ábrázolni igyekvő Arma 3-ból. A sokszor megosztott videó egy éjszakai jelenetet ábrázol, amikor egy harci repülő hajt végre manővereket légvédelmi fegyverek tüze közepette.

A játékmenet megkülönböztetését a valóságtól némileg megnehezíti, hogy a sokszoros letöltés és újbóli feltöltés után a tömörítési hibák nehezen kivehetővé tesznek bizonyos részleteket, így nem egyszerű megállapítani, mit is látunk pontosan a videón. Ez persze közel sem az első eset, hogy jobb felvétel híján egy videojáték képsorait próbálták a csatatéren készült exkluzív feltételekként eladni, tavaly ősszel szintén az Arma 3-at mutogatták afganisztáni hadműveletek bizonyítékaként, de egy rövidebb híradós vágókép 2018-ban is innen származott.

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

Ugyan a közösségi oldalak üzemeltetői igyekeznek gátat szabni a hamis információk terjedésének (a Facebooknál például egy külön, ukrán anyanyelvű munkatársak által segített munkacsoportot is összehívtak), sokszor már csak akkor kerülnek le a megtévesztő tartalmak, mikor már számos felhasználót elértek.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)