Hirdetés

Beperelték az Activisiont szexuális bántalmazás és a női kollégák elnyomásának vádjával

|

A Ubisoft után az Activision a következő nagy videojátékos vállalat, ahol komoly tisztogatásra kerülhet sor.

Hirdetés

Az elmúlt években rengeteg, korábban fontos pozíciót betöltő munkatárs távozott a Ubisofttól, miután 2020 nyarán nyilvánosságra kerültek korábban eltussolt botrányok, egyre többen számoltak be illetlenül viselkedő munkatársakról, a női alkalmazottak háttérbe szorításáról, sztriptízbárokban tartott üzleti találkozókról. Állítólag még mindig nincs minden rendben, zajlanak vizsgálatok, és lehet, hogy még több, munkáját kiválóan végző, ellenben emberileg kifogásolható személy lesz kénytelen "új kihívások után nézni".

Közben a napokban újabb eljárás indult, ezúttal az Activision Blizzarddal szemben. A kaliforniai illetékes hatóság két éve vizsgálta a céget, és a gyanú szerint olyan környezet uralkodik, ahol a női alkalmazottak nem kapnak ugyanolyan fizetést, mint a férfiak, valamint szexuális zaklatásnak vannak kitéve.

Hirdetés

Bloomberg beszámolója alapján a nők fizetés, feladatok, kinevezés és elbocsátás szempontjából is hátrányos helyzetben vannak, a vezetőség pedig semmit nem tett a helyzet javítása érdekében. A nők, különösen a színes bőrűek alacsonyabb fizetésre, kevesebb lehetőségre számíthatnak, mint férfi kollégáik, hiába kerülnek hasonló pozícióba.

Emellett a férfi kollégák rengeteg alkoholt isznak, sokszor illetlenül viselkednek a nőkkel, másnaposan érkeznek a munkahelyükre, játszanak, míg feladataikat női kollégáikra osztják, a nemi erőszakkal viccelődnek, nyíltan elemezgetik a női testet, és hangosan dumálnak szexuális élményeikről. A vádiratban egy olyan eset is szerepel, amiben egy üzleti út során egy korábban bántalmazott női alkalmazott öngyilkos lett, a férfi munkatársa pedig, aki vele tartott az útra, szexuális segédeszközöket vitt magával.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Az Activision közleményt adott ki, melyben kijelentették, hogy befogadó munkahelyet szeretnének üzemeltetni, szexuális visszaéléseknek nincs helye, és minden vádat komolyan vesznek, kivizsgálnak, a múltbeli esetekben pedig megtették a megfelelő lépéseket. A pert indító testület állításai szerintük sokszor eltorzítottak vagy falsak, a problémákról az Activisiont annak ellenére sem tájékoztatták, hogy együttműködőek voltak velük, és külön sérelmezték, hogy felhozták az öngyilkosságot elkövető alkalmazott ügyét, aminek a mostani nyomozáshoz semmi köze. Szerintük a DFEH eleve rosszindulatúan állt neki a nyomozásnak, állításaik nem fedik a valóságot.

Évekig tarthat, mint kiderül, mi a valódi helyzet. A vádak súlyosak, és az Activision Blizzard reputációja nem áll túl jól, de egyelőre bízzunk abban, hogy valóban mindent megtesznek a dolgozók jólétéért, boldogságáért.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)