Hirdetés

Az Activision szerint a volt diktátor korlátozná az alkotói szabadságot

|

Az Activision szerint a volt panamai diktátor, Manuel Noriega úgy akarná korlátozni az alkotói szabadságot, hogy az már szinte cenzúrának minősül.

Hirdetés

Mindjárt megjelenik a Call of Duty széria következő epizódja, a Call of Duty: Advanced Warfare (elvégre már launch trailer is van), de mi még mindig egy kicsit le vagyunk ragadva az előző epizódoknál. Talán ti is emlékeztek még a sorozattal kapcsolatos legutóbbi botrányra, mely szerint a volt panamai diktátor, Manuel Noriega beperelte a céget amiatt, ahogyan a Call of Duty: Black Ops 2-ben ábrázolták őt.

A múlt héten folytatódott a jogi huzavona, az Activision pedig ki is fejtette a véleményét a témával kapcsolatban. A cég jogásza, Rudy Giulani szerint a vádak rendkívül sértőek az Egyesült Államok alkotmányának első kiegészítésére nézve (amelyik a szólásszabadságról és a vélemény szabadságáról szól), és egy ilyen per rendkívül veszélyes lehet az olyan játékok jövőjére nézve, amelyek történelmi személyiségeket is szerepeltetnek. Az ügyvéd azt is felháborítónak találta, hogy Noriega egyáltalán megkísérelhette azt, hogy az Egyesült Államok polgárainak alkotói szabadságát korlátozza: "Ha már fel kell áldoznunk a kreatív szabadságot, akkor azt ne egy olyasvalakiért kelljen, mint Noriega."

Ezen felül úgy érvelt a cég döntései mellett, hogy ha a művészeknek engedélyt kell kérnie ahhoz, hogy egy történelmi személyiség külsejét vegyék alapul, akkor az már tulajdonképpen cenzúrának minősül, hiszen az alanyok valószínűleg nem egyeznek bele a negatív ábrázolásokba: "Egy ilyen döntés elpusztítaná a történelmi regények és filmek műfaját. Ha Noriega megnyerné ezt az ügyet, akkor Bin Laden utódai mindenkit beperelhetnének a Zero Dark Thirty miatt."

Noriega ügyvédei ezzel szemben úgy vélekednek, hogy a probléma inkább arról szól, hogy mennyire pontosan mutatható be egy történelmi személy a videojátékokban. Ezzel valószínűleg a könyvek, filmek vagy sorozatok biztonságba kerültek, de mi lesz a játékokkal?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)