Hirdetés

Chicagóban elszaporodtak az autólopások, a megoldás egyszerű: tiltsuk be a GTA-t

|

Egy új törvényjavaslat szerint Illinois államban be akarják tiltani az erőszakos videojátékokat azért, mert egyre több az autólopással kapcsolatos bűncselekmény.

Hirdetés

Ezer és egy alkalommal lerágtuk már ezt a csontot, de újra itt tartunk: az erőszakos videojátékok miatt magasabb a bűnözési ráta. Legalábbis ezt gondolják az Illinois állami törvényhozásban dolgozó politikusok. Az utóbbi időben megugrottak Chicagóban az autólopások, a jogalkotók pedig rájöttek, hogyan lehetne egyetlen csapással véget vetni a bűnözési hullámnak: be kell tiltani a videojátékokat.

Egészen pontosan az "erőszakos" játékokkal van gondjuk. Ilyen címeket kiskorúak egyébként eddig sem vásárolhattak meg az államban, a korlátozást azonban most ki akarják terjeszteni mindenkire, tehát felnőttek sem vehetnék meg mondjuk a Grand Theft Auto V-öt. 

Hirdetés

2020-ban összesen 1417 dokumentált autólopás történt Chicagóban, ami duplája a 2019-es bűncselekményeknek. A törvényhozás erre reagálva állt elő az új törvényjavaslattal, melyet Marcus Evans Jr. nyújtott be. Az elfogadásra váró jogszabály a következőképpen definiálja az "erőszakos" videojátékokat, amelyeket a tervek szerint senki, tehát a 18 éven felüliek sem vásárolhatnának meg:

"Magában foglalja a pszichológiai bántalmazást és a gyermeket bántalmazását, a szexuális bántalmazást, az állatok bántalmazását, a családon belüli erőszakot, a nők elleni erőszakot, és az autólopást abban az esetben, ha a jármű vezetője vagy utasa a lopás megkezdésekor jelen van."

- írják az erőszakos játékokról. Magyarul a Grand Theft Auto V-öt például senki sem vásárolhatná meg a jövőben egész Illinois államban, mivel a játékban úgy lophatjuk el az autókat, hogy azok vezetőit is kitessékeljük a járműből.

Az amerikai játékipar legnagyobb kereskedelmi szövetsége, az Entertainment Software Association a törvényjavaslat kapcsán rámutatott, hogy bár ők is megértik a chicagói bűnözési hullám miatti aggodalmat, de továbbra sincs semmiféle bizonyíték arra, hogy a összefüggésbe lehetne hozni a játékokat a valós erőszakkal. Véleményük szerint az efféle komplex problémákat úgy lehet megoldani, hogy megvizsgálják az ilyen viselkedést kiváltó valódi tényezőket, nem pedig minden hibáért a videojátékokat tesszük felelőssé puszta spekulációk alapján.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)