Hirdetés

Egyre nagyobb probléma, hogy a fiatalok CS:GO skinekkel szerencsejátékoznak

|

Elképesztő, mennyi pénzt képesek egyesek kiadni egy ritka Counter-Strike: Global Offensive fegyverskinért, és az a probléma, hogy az azokkal való szerencsejátékozást senki nem szabályozza. Most per is indul az ügyben.

Hirdetés

Nem titok, hogy a Valve a CS: GO viszonylag alacsony árát a mikrotranzakciós lehetőségekkel kompenzálja. Ugyanakkor a játékon kívül árult fegyverskineket ritkaságtól függően akár 300-400 ezer forintért is el lehet adni, és van is, aki megvesz ennyiért egy-egy fegyverfestést, ami semmi bónuszt nem ad, csak jól néz ki. Vagy legalábbis ritka.

A skinekben rengeteg pénz van, és ezt sokan felfedezték. Több weboldal született, melyeken nem csak vásárolni és eladni, de licitálni is lehet skinekre, mi több, ezek felhasználásával olyan szerencsejátékokban részt venni, mint a blackjack vagy a fej vagy írás, esetleg szimplán fogadni esport mérkőzések kimenetelére. Vannak, akik előbb bevásárolnak skinekből, majd felmennek egy site-ra, ahol ezek helyettesítik a zsetonokat.

Az ilyen oldalak nem törődnek a szabályokkal, nincs rajtuk semmilyen korlátozás, ellenőrzés, bárki, életkortól függetlenül játszhat. Ha egy gyermek rátalál erre (például azért, mert látja, hogy egy streamer mennyi pénzt nyer vele), és valahogy megszerzi szülei kártyáját, elképesztő összegeket költhet el, és nagyon kicsi az esély arra, hogy a belenyomott pénzt sikerül visszaszerezni.

Egy ilyen skin 400 ezer forintot is érhet.

A dolog nem új keletű, de Ausztráliában mostanában kezdtek el igazán aggódni emiatt. Az ausztrál szabályok ugyan tiltják az online szerencsejátékot, viszont a videojátékokat nem, és ez az egész valahol a kettő keveréke, szürke zóna. Az ausztrál ABC beszélt egy szakértővel, aki szerint az online szerencsejátékra vonatkozó szabályok már nagyon elavultak, és sajnos nincs is senki, aki frissíteni akarná azokat. Ez a probléma alighanem az egész világot érinti.

A bíróságon találkozunk!

Egy amerikai játékos - minden bizonnyal saját szerencsétlenségétől feldúltan - már pert is indított a Valve ellen, amiért lehetővé teszik az illegális online szerencsejátékot. Michael Joh McLeod, aki maga is számtalan skint bukott el az elmúlt években pert keresetet nyújtott be a kiadó és olyan oldalak ellen, mint a CS:GO Diamonds, a CSGO Lounge és az OPSkins, amiért "engedélyezték, támogatták és/vagy szponzorálták az ilyen akciókat, amelyek lehetővé tették, hogy több millió amerikai hazárdírozzon a saját Steam fiókjával."

Mivel class-action lawsuit, vagyis kollektív kereset formájában indította a pert, amennyiben a bíróság jogosnak ítéli meg a dolgot, ahhoz akár több tízezer pórul járt játékos is csatlakozhat, ebből pedig hatalmas botrány kerekedhet, ami akár súlyos dollármilliókba is kerülhet a Valve-nek. Az már más kérdés, hogy valaki úgy indít pert, hogy éveken át használja a szolgáltatást, aztán elkezdi a rendszert okolni a saját hibáiért.

Mondanunk sem kell, az online szerencsejátékozás rengeteg veszélyt rejt, ráadásul Magyarországon nagyrészt tilos is, viszont az érintett, CS: GO skines oldalak itthonról is elérhetők. Hiába kecsegtet nagy nyereséggel, nem éri meg belemenni, mert nagyon kicsi az esély rá, hogy valaki profittal jöjjön ki belőle. Persze mindenki maga dönti el, hogy mire és hogyan költi el a pénzét, de azt láthatjuk, hogy ez a kérdés elég ingoványos talajra vezet jogilag és egyébként morális szempontból is.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)