Hirdetés

Drogkartellek toborzásra használják a GTA Online-t és más multiplayer játékokat

|

A bűnözők népszerű online játékokon keresztül lépnek kapcsolatba a leendő csempészekkel, futárokkal és őrszemekkel.

Hirdetés

Emlékeztek még Jack Thompsonra, az ügyvédre, aki valóságos keresztes hadjáratot folytatott a videojátékokban fellelhető erőszak és szexualitás ellen, aki megszállottan üldözte a Grand Theft Auto III-at, a fiatalság megrontójának, és a bűn melegágyának kiáltva ki a Rockstar Games korszakalkotó klasszikusát? Nos, úgy tűnik, hogy bizonyos tekintetben igaza volt.

Amerikai és mexikói hatóságok jelentései szerint a főként narkotikumokban utazó, de az emberkereskedelmet sem megvető mexikói bűnszervezetek emberei a fiatalok körében népszerű online platformokat és játékokat használják arra, hogy új tagokat toborozzanak. Na nem sicariókat, hanem egyszerű csempészeket, futárokat és őrszemeket.

Hirdetés

A Forbes több 2021-es ügyről is beszámolt, köztük annak a fiatal nőnek a történetéről, akit november közel 60 kg amfetaminnal kapcsoltak a határőrök Arizonában. Alyssa Navarro kihallgatásakor azt mesélte, hogy még januárban lépett vele kapcsolatba egy magát George-nak nevező férfi a Grand Theft Auto Online-ban. Az ismerkedést később a Snapchaten folytatták, majd személyesen is találkoztak Phoenixben, miután "George" megkérdezte a lányt, hogy dolgozna-e neki futárként. Alkalmanként 2000 dollárt fizetne neki azért, hogy átvisz a határon egy-egy szállítmány elektronikai terméket, amit aztán el lehet adni Mexikóban. Ezt a telefonján megtalált Snapchat-üzenetek is alátámasztották, továbbá az is kiderült belőlük, hogy a járművet is "George" biztosította a munkához.

A kábítószer birtoklásával, valamint kábítószer behozatalával és kereskedelmével (ez a súlyosabb tétel) vádolt Alyssának először Mexikóba kellett átugrania, ahol átvette a Jeep Cherokee-t egy Alfredo nevű kontaktszemélytől azzal az utasítással együtt, hogy egy meghatározott benzinkútnál álljon meg tankolni, majd vigye el a kocsit egy másik, meg nem nevezett illetőhöz. A korábban említett metamfetamin az üzemanyagtartályból került elő.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Alyssa ártatlannak vallotta magát, és arra a kérdésre, hogy nem találta-e gyanúsnak az egész ügyletet, igennek válaszolt. A Mexikóba tartó buszon ülve még el is töprengett azon, hogy mire vállalkozik, de mégsem gondolta meg magát.

A mexikói bűnüldöző szervek ezzel párhuzamosan azzal szembesültek, hogy a Sinaloa és más kartellek emberei igyekeznek megkörnyékezni az éjszakájukat alvás helyett GTA Online-nal és más közkedvelt online játékokkal töltő gyerekeket. Októberben például a Free Fire battle royale-on keresztül találtak rá három kiskorúra, akiknek heti 200 dollárt ajánlottak azért, hogy őrszemként dolgozzanak. Magyarán egy meghatározott helyszínt kellett szemmel tartaniuk, és minden gyanús eseményt jelenteniük, legyen az rendőri tevékenység, vagy egy rivális kartell aktivitása.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)