Hirdetés

Tudtad, hogy Kinecttel lehet műkincset másolni?

|

A játékvilágban ugyan nem lett valami népszerű, de ettől még érdekes technológia a Kinect, sőt, most éppen egy furcsa kulturális akció eleme lett.

Hirdetés

A Kinect megközelítőleg sem lett az a forradalmi siker, amit sokan vártak tőle, de ettől függetlenül tagadhatatlan, hogy a technológia maga érdekes és van benne potenciál. Ezt két egyiptomi művész is felismerte, ugyanis ők egy szokatlan manőverhez használták fel a Microsoft perifériáját.

Hirdetés

Nora Al-Badri és Jan Nikolai Nelles még 2015-ben eszelték ki azt a rendkívül részletes "rablást", amelynek keretében egy Kinect segítségével beszkennelték Nefertiti szobrát egy múzeumban, hogy aztán egy digitális replikát készítsenek belőle. A két művész alaposan kifigyelte az őrök mozgását a berlini Neues Múzeumban, hogy aztán az egyik legforgalmasabb napon hajtsák végre az akciót.

Elmondásuk szerint a megmozdulással az volt a céljuk, hogy elindítsák a párbeszédet arról, hogy kinek van joga egy másik ország kulturális örökségét kiállítani. Habár a cél nemes, sokan kételkednek az akció hitelességében, mert szerintük nem lehet a Kinecttel ennyire magas felbontású scant készíteni:

"Hivatalosan az az állításunk, hogy a mellszobrot a múzeumban scanneltük be. De valójában arról van szó, hogy ez csak egy része volt annak, hogy megszerezzük a szükséges adatokat. Több technológiát kombináltunk. Nem csak a Kinectet használtuk, de az abból származó adatokat fel lehet használni a mérések egy részére és ezt össze lehet kombinálni más forrásokból származó adatokkal. Így lehet előállítani ilyen részletes adathalmazt."

Persze felmerül a kérdés, hogy az adatok többi része honnan származik, a kételkedők szerint arról van szó, hogy a művészek a múzeum saját adatait szerezték meg valahogyan és ebből állították elő a modellt. Ennek ellenére érdekes felhasználási módja ez a Kinectnek és nem lepődnénk meg, ha a közeljövőben hasonló próbálkozások születnének.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)