Hirdetés

Egyre több időt töltünk videojátékokkal

|

Egy kutatás szerint a hazai játékosok száma évek óta stabil, a videojátékokkal töltött idő viszont folyamatosan nő.

Hirdetés

A Reacty Digital Kft. idén is elkészítette videojátékos kutatását, amely a hazai 18 és 65 év közötti népességet megcélozva, 1555 fő részvételével készült el áprilisban. Az eredményeket három részben teszik közzé, az elsőből kiderült, hogy a felnőttek 59, a gyerekek 51 százaléka szokott játszani.

A magyar gamerek száma évek óta stabilnak mondható, körülbelül 3,5 millió felnőttről van szó, de természetesen nemcsak azok tartoznak bele ebbe a kategóriába, aki PC-n vagy konzolon játszik, hanem a mobilosok is. A megkérdezett férfiak 65 százaléka játszik valamivel, míg a nőknél 54% az arány. A leglelkesebb a 18-25 éves korosztály, itt játszanak a legnagyobb arányban (79 százalék). 

Hirdetés

A kutatás talán legérdekesebb információja, hogy bár a magyar gamerek száma évek óta nagyjából stagnál, azonban évről-évre nő a játékkal töltött idő, még ennyi idővel a pandémia miatti lezárások után is: 2023-ban a heti átlagos játékidő már 6 órára rúg, ami 2018-ban még csak 3,5 óra volt. A Reacty Digital adatai szerint a férfiakra és az egyedülállókra jellemző, hogy ennél is többet játszanak. 

Természetesen az is kiderült, hogy mi a legnépszerűbb platform, és mik a legkeresettebb címek. Az okostelefon toronymagasan vezeti a listát, amit a laptop és a PC szinte fej-fej mellett követ, majd kicsit lemaradva a konzol következik, a végére pedig a tablet marad. Mobilon a szókereső, a szókirakó és a Candy Crush pörög eszméletlenül, PC-n és konzolon pedig a GTA és a Call of Duty franchise-ok viszik a prímet, bár konzolon bejön a FIFA is melléjük. 

Ami a gyerekeket illeti, a megkérdezettek fele szokott játszani, 80%-uknak van saját eszköze, 53 százalékuknak okostelefonja is. A legnépszerűbb három műfaj náluk a kaland (62%), az oktató-, kirakós- és stratégiai (40-45%), valamint a lövöldék (38%). Tanítási napon átlagosan 1,5 órát töltenek játékkal, szabadnapon 3-3,5 órát. A szülők 71 százaléka korlátozza a játékidőt, a fele a játékon belüli pénzköltést, és szintén a fele azt is, hogy csemetéje milyen típusú videojátékkal kapcsolódjon ki. 

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)