Hirdetés

Ennyi mindenben változtatott a The Last of Us utolsó része az eredeti videojátékhoz képest

|

Természetesen a The Last of Us évadzárója esetében sem szalasztottuk el a lehetőséget arra, hogy összehasonlítsuk a sorozatot és a játékot.

Hirdetés

Ez a nap is eljött: véget ért az HBO Max-féle The Last of Us tévésorozat első évada, már elérhető a streamingplatformon a kilencedik, utolsó epizód. Korábban minden új rész premierjekor fogtuk az adaptációt és az alapanyagot, vagyis a sorozatot és a 2013-as videojátékot, és egymás mellé raktuk őket, majd megvizsgáltuk, miben tértek el Neil Druckmannék az alapműhöz képest. Most is pontosan ezt fogjuk tenni.

Bár biztos, hogy hosszú ideig kell még várni a folytatásra, az HBO hivatalosan is bejelentette, hogy jön a második évad, szóval a rajongók örülhetnek, meg fogják kapni a The Last of Us Part II adaptációját is - ami egyébként lehet, hogy nagyon sok mindenben különbözni fog a játéktól, szóval hasonló cikkekre akkor is biztosan számíthattok majd tőlünk. De most nézzük, mi a helyzet az évadzáróval.

Mondanunk sem kell, az alábbi sorok masszívan spoileresek lesznek, szóval kizárólag akkor folytassátok az olvasást, ha már láttátok a kilencedik részt, vagy egyáltalán nem zavar benneteket az, hogy bele fogunk menni a részletekbe. 

Hirdetés

Ellie édesanyja

A kilencedik rész rögtön egy régóta várt cameóval nyitott, hosszú ideje tudjuk ugyanis, hogy az eredeti videójátékban Ellie hangját adó Ashley Johnson is szerepelni fog a sorozatban, és akik nagyon figyeltek a korábbi előzetesek minden egyes képkockájára, azok már azt is sejtették, kit fog alakítani. Nos, egy olyan karaktert, akit egyáltalán nem láthattunk a játékban: Ashley Johnson ugyanis az HBO Max szériájában Ellie édesanyját, Annát játszotta el, aki várandósan menekült az erdőben, és végül sikeresen be is jutott egy házba az őt üldöző fertőzött elől, közben viszont beindult maga a szülés is. A fertőzött végül bejutott abba a szobába, ahol Ellie anyja vajúdni kezdett. Kétségbeesett harc következett, majd a nő pedig végül leszúrta a támadót.

Közben két dolog is történt: egyrészt megszületett Ellie, másfelől Anna combját megharapta a fertőzött. A nő villámgyorsan elvágta a köldökzsinórt, remélve, hogy a gombafertőzés nem jutott még át azon keresztül a csecsemőbe, mi pedig pontosan tudjuk, hogy tényleg ez lett a helyzet, sőt, Ellie nem csak a fertőzést úszta meg, de születésének különleges körülményei miatt teljesen immunissá is vált. Marlene egyébként később azt is egészen pontosan elmagyarázza, hogy a fertőzés azt hiszi, Ellie maga is egy gomba, és ezért nem terjedt el benne. 

Az a Marlene, aki a főcím után rögvest megjelent a házban, és átvette a gyermeket Annától, majd a nő kérésének eleget téve végzett Ellie anyjával. Anna azt hazudta, hogy még a harapás előtt elvágta a köldökzsinórt, ami nyilván nem igaz, de a kisbaba nem mutatta fertőzés jeleit, ezért Marlene magával vitte. 

Joel öngyilkossági kísérlete

A kilencedik rész tényleg nem változtatott sokat a játékhoz képest, nem írt át fontosabb részleteket, igazából csak bővítette a The Last of Us világát, a karakterek múltját. Ilyen bővítés volt például az is, hogy végre konkrétan megtudtuk, Joel egyszer megpróbált végezni magával. Erre csak halványabb utalásokat kaptunk a játékban, mondjuk akkor, amikor egy hotelszobában Ellie és Joel rábukkantak a fürdőben egy pár holtestére, a lány pedig megjegyezte, hogy ők a könnyebb utat választották - vagyis öngyilkosságot követtek el. Joel erre azt felelte, hogy "nincs abban semmi könnyű". Sokan arra gondoltak ezek alapján, hogy Joel egyszer maga is megkísérelte az öngyilkosságot, az HBO szériájából pedig kiderült, hogy pontosan ez a helyzet. 

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Salt Lake Cityben kóborolva, a katonai telephely egészségügyi sátrának ágyai között Joel megjegyezte, hogy egyszer ő is bekerült egy ilyen helyre. Mikor Ellie tudni akarta, hogy miért, Joel egyszerűen csak a fején lévő sebhelyre mutatott. Ellie ekkor megkérdezte, hogy egy fickó mellé lőtt-e, mire Joel elmondta, hogy ő volt az, aki elvétette a lövést. 

Joel lánya, Sarah ugyebár a fertőzés kitörésekor meghalt, a férfi pedig többé nem látta értelmét az életnek. Elmondása alapján még csak nem is félt, teljesen készen állt a halálra, az utolsó pillanatban viszont valamiért így is megrándult a keze, miközben meghúzta a ravaszt - ma sem tudja, hogy miért történt ez. Ellie erre csak annyit mondott, hogy az idő minden sebet begyógyít. 

Se víz, se fertőzöttek, de Abby duplán is itt van

Nem kifejezetten csak a kilencedik részre igaz, de most már az évadzáró tükrében kijelenthető az egész sorozat tekintetében az, hogy két téren is jóval kevesebbet mutat, mint az eredeti videojáték: az első nyilván a fertőzöttek megjelenése és az összecsapások száma. Tény, hogy a játékban közel 500 gyilkossággal a hátunk mögött fogjuk meglátni a stáblistát (ennek nagyjából fele ember, fele fertőzött), és ez konkrétan már paródiának hatott volna egy az egyben átvéve, de az is egyértelmű, hogy valóban alig bukkannak fel fertőzöttek a sorozatban, így pedig jelentősen csökken a folyamatos fenyegetettség érzete.

Az alkotók tényleg minden fókuszt az emberi kapcsolatokra akartak helyezni, az pedig mindenki döntse el maga, hogy ez jó vagy rossz döntés volt - mi az előbbire szavaznánk. A rész végén mindenesetre Joel tényleg átment John Wickbe, és egy halom tűzbogarat mészárolt le tökéletes találatokkal - azokat is, akik már rég megadták magukat és fegyvertelenek voltak. Akik tehát ezekre a pontos fejlövésekre és hidegvérű kivégzésekre vártak, most kaptak valami ilyesmit is.

Természetesen nem maradhatott ki az a gyilkosság sem, ami a The Last of Us Part II eseményeinek katalizátora lesz - aki játszott a játékkal, az pontosan tudja, miről van szó. Egyelőre semmilyen formában sincs megerősítve, de nagyon úgy tűnik, hogy Joel mészárlása alatt Abby is feltűnik egy pillanatra, az egyik jelenetben ugyanis elmenekül egy alak, akinek nem látjuk az arcát, de az világosan látszik, hogy fonott copfja van - ebből következtettek a rajongók arra, hogy ő bizony Abby.

Sőt, Abby szinkronhangja is szerepelt az utolsó részben, Laura Bailey az egyik ápolónőt alakította. 

Este jelentkezünk kibeszélő adásunkkal, tartsatok velünk YouTube-on!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)