Hirdetés

Erkölcstelen akciózás miatt perelik a Nintendót

|

A múlt hónapban indított per már az amerikai szövetségi bíróságnál jár.

Hirdetés

Egyetlen gamer sincs a világon, aki kedvelné a mikrotranzakciókat, a játékfejlesztők azonban egyelőre nem nagyon szeretnének megszabadulni a számukra aranytojást tojó tyúkot jelentő mechanizmusról. Bár kicsi az esélye, hogy ez most megváltozzon, a Nintendo fejesei bizonyára alaposan elgondolkodnak a hasonló megoldások alkalmazásán.

A cég ellen ugyanis egy 18 évnél fiatalabb játékos indított pert, miután problémája támadt a Nintendo egyik játékában, valós pénzért megvásárolható loot boxaival, amelyek, szerinte csupán látszólag nyújtanak bármiféle előnyt a fizetésért cserébe.

Hirdetés

A perirat szerint a Nintendo illegális és megtévesztő gyakorlatot folytatott, az egyébként a cég egyik legpofátlanabb lehúzását is lehetővé tévő Mario Kart Tour című játékban használt mikrotranzakcióival. A felhasználók valódi pénzért szerencsealapú jutalmakban részesülhettek - azaz egyáltalán nem volt biztos, hogy a fizetésért cserébe bármiféle előnyhöz jutnának - amivel a felperes szerint "erkölcstelen, etikátlan, elnyomó, gátlástalan gyakorlatot folytat, amely komoly károkat okozhat a fogyasztóknak". A cég emellett megsértette Washington állam fogyasztóvédelmi törvényét is.

A Mario Kart Tourban a játékosok egy félkarú rablóhoz hasonló játékgépen pörgethettek ki különféle jutalmakat, azonban egy pörgetésért körülbelül 3 dollárt kellett fizetniük. A hasonló mechanizmusokat általában tisztességtelen üzleti gyakorlatnak szokták tartani, különösen, ha a játékiparban, gyerekekkel szemben alkalmazzák azokat.

A Nintendo rengeteg kritikát kapott a módszer miatt, amelyet 2022 októberében lecseréltek egy kevésbé szerencsealapú, de szintén fizetős mikrotranzakcióra. A mostani per sértettje szerint a cég, ezt megelőzően több mint 170 dollárnyi pénzt vont le engedély nélkül az apja hitelkártyájáról. Hasonló esetekről komoly gyűjtéseket találni online, miközben a Nintendo 2019 és 2022 között körülbelül 293 millió dollárt húzott be a Mario Kart Tournak köszönhetően.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hasonló ügyeskedés miatt korábban indítottak már pereket a Google, az Apple és a Valve Corp. ellen is, azonban eddig rendre a tech-cégek javára ítéltek a bíróságok, még annak ellenére is, hogy bizonyos keresetekben egyenesen törvénytelen szerencsejátéknak nevezték a hasonló loot boxok alkalmazását.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)