Hirdetés

Ezek a legfontosabb eltérések a The Last of Us sorozat első része és a játék eseményei között

|

Teljes jeleneteket emelt át az eredeti játékból a The Last of Us széria, de akadnak azért különbségek.

Hirdetés

Most mindenkit a The Last of Us tart lázban, minket is: külön cikkben foglalkoztunk már azzal, milyen dal szólalt meg az első rész végén a rádóban (és egészen pontosan miért is), illetve természetesen olvasható és nézhető már a spoilermentes évadkritikánk az egész szériáról, valamint készítettünk egy masszívan spoileres élő kibeszélőt is az évadnyitóról. Hétfő óta ti is megnézhetitek az HBO Maxon az első epizódot, így épp itt az ideje arról is ejteni pár szót, miken változtattak az alkotók az eredeti, 2013-ban megjelent játékhoz képest. 

Nem véletlenül fogalmaztunk úgy, hogy ez a sorozat az egyik leghitelesebb adaptáció, ami videojáték alapján készült, világosan látszik, hogy Neil Druckmann nem vette félvállról a produceri teendőit, és az eredeti játékok atyja csak ott és csak akkor engedett változtatást, ha ez működött, vagy kifejezetten logikus, netán praktikus volt. Ezeket a módosításokat szedtük most össze - egyelőre kizárólag az évadnyitó kapcsán.

Hirdetés

Joel lánya, Sarah

Neil Druckmann játéka anno elég gyorsan letudta a bevezetőt, de persze így is szívfacsaróan emlékezetes lett annak befejezése, mikor Joel karjaiban meghalt egyetlen kislánya, Sarah. Nem véletlenül kezdtük a játékot Sarah-t irányítva, sokkal könnyebben kialakult így az érzelmi kapocs játékos és karakter között.

A The Last of Us széria készítőinek valami más módszert kellett találni arra, hogy a kis Sarah hozzánk tudjon nőni, ennek érdekében pedig jóval több képernyőidőt adtak neki. Egyúttal idősebbé is tették a kislányt, Nico Parker színésznő pedig elmondta, konkrétan nem akarta másolni a játékbéli szereplőt, egy "saját" Sarah-t akart játékával megalkotni. Nyilván az is egyértelmű, hogy egy fehér bőrű, szőke hajú kislányból csináltak a sorozatban egy színes bőrű leányzót, de ez semmilyen hatással sincs magára a sztorira.

Egy teljes napon át végigkövethetjük, mit csinál Sarah. Láthatjuk azt, hogy iskolába megy (és ott már látja a pajtásain a fertőzés első jeleit, a kézremegést), szülinapi ajándékként megjavíttatja apja óráját, majd mikor berobban a világvége, először a szomszédba is átkukkant, hogy ott szembesüljön a kedves nénik és bácsik szomorú végével.

Változott Joel testvére, Tommy is a prológusban, mivel már a nap legelején, a reggelinél felbukkan, illetve este börtönbe kerül, Joel épp azért nincs otthon az apokalipszis kitörésekor, mert elment őt kiváltani a dutyiból.

Dobták a spórákat

Igazából az első változtatás még Sarah bemutatását is megelőzi, hiszen az első jelenetben egy fiktív tévéműsorban járunk a '60-as években, ahol tudósok vitatják meg az emberiségre leselkedő nagy veszélyeket. Itt merül fel, hogy míg a vírusok és baktériumok ellen előbb vagy utóbb csak győzelmet tud aratni az emberiség (akár milliós elhalálozásák árán is), a gombák ellen nincs esélyünk, nincs hatásos oltás vagy gyógyszer. Egyetlen szerencsénk az, hogy a gomba nem él meg az emberi testben, túl meleg van ott a kis drágának. De mi történik, ha alapvetően az egész világ is felmelegszik egy kicsit, és a gombának mutálódnia kell, hogy kibírja mindezt? - teszi fel a kérdést a műsorban szereplő tudós. Köszi szépen, globális felmelegedés, csak sikerült elhoznod a világvégét - legalábbis a The Last of Us univerzumában. 

Az embereket zombiszerű (de szigorúan nem zombi) lényekké szottyasztó Cordyceps gomba bizonyos tulajdonságai azonban teljesen megváltoztak a játékokhoz képest. A legfontosabb különbség az, hogy a sorozatban nem spórákkal szaporodik a gomba. Az alkotók szerint erre két okból volt szükség: az egyik a realizmus, ugyanis a spórákat nem lehetne pár csukott ajtóval távol tartani, és hiába használnak a szereplők maszkot, előbb vagy utóbb igazából mindenképpen megfertőződnének. A másik indokot pedig a praktikum szülte: a módosításnak köszönhetően a szereplőknek nem kellett a játékidő egy részét maszkban eltölteni.

A GS már a TikTokon is vár

Hírek, érdekességek, tippek, ajánlók, unboxing, hardveres videók, minden, ami 1-2 percbe belefér. Kövess minket TikTokon is!

A sorozatban "harapással" terjed a fertőzés, egészen pontosan a már megfertőzött személy szájából jönnek elő valami undorító elfajzott szájszervként a gombafonalak, és ezek keresnek utat az áldozat testébe. Ritka undorító megoldás, és pont annyira látványos, mint amilyennek tűnik.

Átkavarták az idővonalat

Tegyük rendbe az évszámokat is. A játék ugyebár 2013-ban jelent meg, és a történet is ekkor indult, vagyis az egész gombafertőzés is 2013-ban tört ki. A prológust követő mintegy 20 éves időugrás után tehát 2033-ban jártunk, ekkor játszódott a The Last of Us tényleges cselekménye. Ezzel szemben a sorozat tíz évvel visszapörgeti az időt és 2003-ban kezd bele a történetmesélésbe. Úgyszintén 20 éves időugrással operáltak, így végül sikerült elérni, hogy a sorozat és a való élet "jelene" párhuzamosan futhasson.

Joel egyébként a játék elején 32 éves, a prológus után pedig (a matematika jelenlegi állása tükrében nem melepő módon) 52 éves, a Pedro Pascal által eljátszott sorozatbéli mása az első rész elején 36 esztendős, az időugrást követően pedig (mindenki kapaszkodjon meg) 56 éves.

Tess és Joel

A játék sosem mondta ki konkrétan, hogy Tess és Joel között több is húzódik, mint betyárbecsületen alapuló partneri kapcsolat, bár talán egy picit sejtette ezt. A sorozat mindenesetre jóval konkrétabban próbál utalni arra, hogy nem csak barátokról van szó - például abban a jelenetben, mikor Tess hazaér, és hozzábújik az ágyban Joelhez. Ennél jóval nagyobb eltérés az, hogy a játékban Tess és Joel egy fegyverszállítmányt akar megszerezni, míg a sorozatban egy akkumulátort szeretnének megvásárolni. Robertet nem ők, hanem Marlene-ék ölték meg.

Még egyetlen gondolat erejéig Tommyra is visszakanyarodhatunk: a sorozatban Joel épp azért szeretne akksit szerezni, hogy kocsival indulhasson el megkeresni a testvérét, aki kiről nem hallott már egy ideje rádión, holott korábban folyamatosan tartották a kapcsolatot. Ezzel szemben a játékban Joel és Tommy itt már évek óta nem beszéltek egymással.

Mindezeken belül bekerültek teljesen új szereplők is az első részbe. Ilyen például Lee, az a FEDRA őr, akivel Joel üzletel ugyan, de a rész végén kénytelen péppé verni a flótást, mivel összetalálkoznak vele, miközben épp Ellie-t akarják kicsempészni a városból. Új karakter továbbá Kim, a Tűzbogarakat vezető Marlene jobbkeze (Marlene-t egyébként konkrétan az a Merle Dandridge alakítja, aki a játékban is hangját kölcsönözte a karakternek), illetve újoncnak számítanak Joelék szomszédai is, akiket a cikk elején említettünk.

Észrevettetek még valami fontos különbséget? Írjátok meg nekünk kommentben!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)