Hirdetés

Amikor úgy népszerűsítenek egy játékot, hogy a játékról szinte szó sem esik

|

A Far Cry 5-höz majdhogynem ugyanannyi kiegészítő tartalom készült, mint a játékmenetet bemutató videó. Összeszedtük, mi mindennel töltötte meg a Ubisoft a hype-vonatot.

Hirdetés

A legtöbb AAA-játékot többféleképpen lehet játszani; más élményt kap az, aki végighalad szépen a fő küldetésszálon, és nem törődik a mellékfeladatokkal, nem vadássza a gyűjtögetnivalókat és nem olvassa a világról részletes információkat kínáló, elszórt iratokat, és mást az, aki mindent megkeres, végigböngész. A játékok világa sokkal kidolgozottabb annál, amit az átlag játékos lát, elég csak felnézni egy fórumra, ahol a rajongók teóriákat vetnek fel, boncolgatják az eseményeket.

Ehhez hasonlóan a reklámozás is többféle lehet. Míg a kisebb fejlesztők videói zömmel a játékmenetre koncentrálnak, a Ubisoft, napjaink egyik legnagyobb kiadója megengedheti, hogy játékaihoz extra tartalmakat is készítsen. Tavaly a Ghost Recon Wildlands még egy kapcsolódó dokumentumfilmet is kapott az élőszereplős reklámok mellé. A Far Cry 5 esetében szintén készült egy ilyen, de felvezető anyagokból is jutott bőven.

Hirdetés

Március 5-étől nézhető az Amazon Prime-on az Inside Eden's Gate, egy félórás rövidfilm, mely a játék előzményeként szolgál. Ebben három blogger elindul Hope megyébe, hogy utánajárjanak az Eden's Gate körüli rejtélyeknek, de amit ott találnak, arra nincsenek felkészülve. Bár a teljes videó csak a Prime előfizetőknek érhető el, a kedvcsináló trailert természetesen bárki megnézheti.

A Ubisoft tényleg nem óvatoskodott a Far Cry 5 promózásával: a játék tavaly májusi bejelentése óta 34 kapcsolódó videó jelent meg a Ubisoft UK csatornáján (az amerikain ennél is több, de azok egy része törölve lett, egy másik része pedig rendezvények összefoglalója). Az első néhány a helyszínt, Hope megyét mutatta be röviden, majd megismerhettük a fontosabb karaktereket, és láthattunk némi játékmenetet is. Nem kellett sok idő az első rendhagyó videó megjelenéséig: betekintést nyerhettünk a nashville-i kórus stúdiójába, ahol a játék zenéit énekelték fel.

Pár újabb gameplay és hangulatkeltő videó után megismerkedhettünk a szinkronhangokkal: Steve Byers, Martin Roach és Murray Peeters is mondtak pár szót saját szerepükről.

Idén már főleg élőszereplős trailerek kerültek előtérbe. Februárban megjelent A keresztelés, ami bár a játékból nem tartalmazott jeleneteket, remekül bemutatta, hogy a főszereplő, Joseph Seed milyen kegyetlen, követői pedig mennyire megszállottak.

Márciusban ezt újabb, hasonló hangulatú és mondanivalójú élőszereplős videó követte. A prédikáció egy rendőri üldözéssel indul, ami szomorú véget ér. Újra láthatjuk benne az atyát, aki épp misét tart híveinek, és feltűnnek olyanok is, akik láthatóan nem támogatják nézeteit.

A kettő közé beszúródott egy teljesen megdöbbentő reklám: egy paródia, melyhez a játék hazai forgalmazójának sikerült megnyernie a teleshopos szinkronhangokat, így Terry és Jan olyan hangon szólalt meg, ami mindenki számára ismerős lehet, aki valaha véletlenül bekapcsolt egy kereskedelmi csatornát hétköznap délelőtt. Készülhetett volna egy szimpla unboxing videó is, melyben mondjuk egy fejlesztő és egy PR-os szedi szét a The Father Editiont, de a cég marketingesei ennél kreatívabbak voltak.

A napokban pedig teljesen váratlanul jött még egy videó, amiben nem a játék színészei, hanem egy az átlag játékost megtestesítő arc és kutyája vannak főszerepben. Önmagában is vicces, de annak tudatában még inkább, hogy a Ubisoft valóban készíttetett gumifegyvereket, amik tökéletes kutyajátékok, és amelyektől bárki kutyája majdnem olyan lehet, mint a játékban hű társunk, Boomer, aki szeret stukkereket gyűjtögetni.

Hogy mennyire javít egy játék vagy akár egy cég megítélésén, ha ilyen extra kiegészítő tartalmakat is készít, azt talán sosem tudjuk meg. Ugyanakkor nem csak az élőszereplős videók teszik érdekesebbé a világot: a játékkal együtt érkezik majd a Far Cry Absolution című, 320 oldalas könyv, melynek középpontjában az Eden's Gate szekta, valamint a velük harcoló, a játékban is fontos szerepet kapó Mary May Fairgrave áll. A lány szüleit meggyilkolták, testvére eltűnt, a hatóságok pedig nem nyomoznak utána. Kénytelen saját kezébe venni az ügyet, és egy megtért vadász segítségével megtenni, amit csak tud.

A Far Cry 5 március 27-étől kapható PC-re, PlayStation 4-re és Xbox One-ra.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)