Hirdetés

Fehér karácsony: 10+1 játék csodás havas környezettel

|

Ha a hó nem jön hozzánk, hát mi megyünk a hóhoz, a játékoknak hála pedig még a meleg szobát sem kell elhagynunk ehhez.

Hirdetés

Az utóbbi években akkor volt a legjobb esélyünk a fehér karácsonyra, ha megadtuk magunkat a Reszkessetek, betörők! aktuális vetítéseinek, hiszen a McCallister-ház előtt mindig akad elég hó, hogy Joe Pesci lehűtse az összeégett tenyerét, és persze a gyönyörű havazásra is számíthatunk, mikor az anyuka végre hazaér a súlyos testi sértések sorát elkövető fiacskájához.

Persze nem Chris Columbus halhatatlan rendezése az egyetlen karácsonyi mozi, a puliwoodos srácok nemrég ajánlottak is egy adagot a kevésbé szokványos tételek közül, mi viszont most a játékokra koncentrálunk, és összegyűjtöttünk 10 címet, melyekkel belefulladhatsz a hóba, ha már az Élet Pályaszerkesztője az idei ünnepből is kispórolta a fehér takarót.

Hirdetés

The Elder Scrolls V: Skyrim

Novemberben volt 10 éve, hogy először zötyögtük végig a Helgen felé vezető fagyos erdei utat, ami a beígért kivégzés helyett a játékvilág történetének egyik legemlékezetesebb kalandjához vezetett. A The Elder Scrolls-széria ötödik epizódja azóta számtalan mémet inspirált nem csak a nyitányával (Hey you, you're finally awake), de a puszta ténnyel is, hogy Todd Howardék képtelenek leállni a játék újrakiadásaival.

Most épp az extrákkal kitömött Anniversary Edition csatlakozott az elérhető verziók népes táborához, a problémáival együtt is remek apropót szolgáltatva arra, hogy újra elővegyünk ezt a gyöngyszemet. A Skyrim ugyanis minden hibája ellenére egy nagyszerű játék, s ha már a havas téma miatt írunk róla, Tamriel északi szegletében bizony bőven kijut a fehérségből. Igazi télre vágyva nincs is jobb, mint elidőzni egy kicsit a hófödte hegycsúcsok közt megbúvó Dawnstarban, vagy tenni egy sétát Winterhold forraltboros bódék után kiáltó utcáin. Ha nagyon ki akarjuk maxolni az érzést, akkor bedobhatunk néhány karácsonyi modot is, hiszen a Skyrim világában ezekből sincs hiány.

Batman: Arkham Origins

Szenteste, nagyváros, csodás fények, szitáló hópelyhek… Mi hiányzik még az ünnepi hangulathoz? Hát biztosan nem Batman és a rá vadászó 8 gyilkos, de a recept valahogy mégis működik, így a 2013-as Arkham Originst nyugodtan nevezhetjük az egyik legjobb karácsonyi témájú játéknak, még ha az Arkham-sorozatban nem is sikerült kiemelkedőt alkotnia.

Kicsit olyan ez, mint a Die Hard. John McClane sem a szeretet ünnepe előtt tisztelgett Hans Gruber bandájának lemészárlásával, de ha már éppen karácsonykor kerített sort rá, s még egy Mikulás sapka is képbe került, akkor ki merné vitatni, hogy a Nakatomi Plaza jogosan kéredzkedik be az ünnepi filmmaratonokra?

Egyszóval ne riasszon el a körítés, a karácsonyi Gotham City bizony pont ilyen alkalmas hely az ajándékbontás fáradalmainak kipihenésére.   

Until Dawn

Mindenszentek idején összegyűjtöttünk néhány horrorjátékot, melyeket még a félősebbek is bevállalhatnak, ott pedig már foglalkoztunk a PlayStation-exkluzív Until Dawnnal. Ha a meghitt hangulatot üldözve keresed a havas játékokat, akkor lapozz is tovább, mert hiába nem ez a legkeményebb kaszabolós cím, azért így is jut bele dráma és brutalitás, nem is beszélve a péklapáttal mért jumpscare-ekről.

Ha viszont tényleg csak a hó érdekel, no és persze játszanál egy jót, a Supermassive Games 2015-ös alkotásában megtalálod a számításaidat, hiszen az egész sztori egy eldugott hegyvidéki erdőben játszódik, télvíz idején. A hüttét és a snapszot persze verd is ki a fejedből, helyette igyekezz arra koncentrálni, hogy minél többen élve ússzák meg a kalandot, ez ugyanis nem könnyű feladat.

Kona

Minden nagyobb platformon és Google Stadián is játszható Kona a kevésbé megénekelt kalandjátékok közé tartozik, pedig aki szereti a sétálós-nyomozgatós thrillereket, annak vétek kihagynia. Erre a listára viszont nem ezért került fel, hanem azért, mert egy didergetően magával ragadó havas vidéken játszódik. A helyszín Kanada északi része, a dátum 1970 októbere, a főhős egy magánnyomozó, a meló pedig szimpla. Amíg persze ki nem derül, hogy egyáltalán nem az.

Már rögtön a játék elején autóbalesetet szenvedünk, s mire magunkhoz térünk, már a fagyhalál szélén állunk az időközben kitört hóviharban. Ha ez nem lenne elég, a cselekménynek helyt adó Atamipek-tó környékéről mindenki felszívódott, megbízónk pedig holtan hever a boltja padlóján. A hazavezető utat elzárta a természet, így nem marad más, mint a rejtély végére járva megküzdeni az elemekkel és a ránk leső farkasokkal. A Kona ugyan messze nem tökéletes, de olyan erősen hozza a jeges vidék atmoszféráját, hogy még a nyári kánikulában is dideregni kezdesz tőle.

Steep

Aki képes túltenni magát a Ubisoft íróinak kínosan fiataloskodó dumáin, és nem bánja, hogy kevesebb benne a hó, az akár az októberben megjelent Riders Republicba is belekóstolhat, de ha tömény téli élményre vágysz, akkor a 2016-os Steepet érdemes elővenni, ami nem mellesleg sokkal jobb játék is, mint a felemásra sikeredett szellemi utódja.

Az extrém sportok kedvelői változatos műfajokban próbálhatják ki magukat a síeléstől a snowboardon át a siklóernyőzésig, az évek során megjelent DLC-k pedig több új régiót és tevékenységet (pl. rakétás szárnyasruhákat) is beemeltek a repertoárba. Az egyetlen bibi, hogy a Steep erősen online központú, és hát azért már nincs nagy tolongás a Ubisoft virtuális síparadicsomában.

God of War

El vagyunk kényeztetve a havas témával, hiszen szó szerint válogatni lehet a kiváló címek között, aminek ékes példája a God of War. A Santa Monica Studio 2018-as PS4-exkluzívja az előző generáció egyik legerősebb játéka, és keresve sem tudnánk jobb alkalmat a kipörgetésére, mint az ünnepek kalóriában gazdag, nyugodt napjait.

És nem csak azért, mert a skandináv mitológia fagyos világain verekedjük benne át magunkat, hanem azért is, mert a történet központi témája a főszereplő Kratos és a fia között kialakuló kötelék, szóval két boss legyűrése között még a család és a szeretet fontosságán is elmélázhatunk. Hát mi ez, ha nem a tökéletes karácsonyi játék? Az sem olyan nagy baj, ha nincs hozzá PlayStationöd, a tervek szerint ugyanis januárban fut be a PC-s verzió, aminek már a gépigénye is ismert.

Frostpunk

Az ipari forradalom óta eltelt 170+ évben az emberiség majdnem elhitette magával, hogy sikerült legyőznie a természetet, aztán bekopogott az ajtón a globális felmelegedés, és már nem is olyan nagy az a bizonyos mellény. A Frostpunk szintén az emberi civilizáció sérülékenységére emlékeztet minket: egy új jégkorszakban kell működő városokat építenünk, folyamatosan egyensúlyozva a totális kudarc és a fennmaradás között.

Nem csak a faggyal vagyunk kénytelenek megküzdeni, hiszen szűkösek az erőforrások is, az emberek ereje véges, vezetőként pedig súlyos morális dilemmák nehezítik a döntéseinket. A tétovázás, a bizonytalanság a populációnk végét jelenti, a jeges pokol pedig mindig készen áll rá, hogy befogadja a kilehelt lelkeket. Karácsonynak nem túl karácsonyi, de ahogy ígértük, a Frostpunkban tényleg belefulladhatsz a hóba. Oh, és egy jó hír a végére: már úton a  játék folytatása, ide kattintva az előzetesét is megnézheted.

Red Dead Redemption 2

A Red Dead Redemption 2 a havas téma nélkül is kötelező darab, hiszen a Rockstar Games minden idők egyik legjobb, legigényesebb nyílt világú kalandját rakta le az asztalra a képében, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy 3 év elteltével sincs olyan új open world cím, amit a youtuberek ne hasonlítanának össze az RDR2-vel.

De maradva a cikk apropójánál, a Red Dead Redemption 2 ugyan nem télen játszódik, az egyéni tempótól függően 2-4 órás nyitánya viszont egy késő tavaszi hóviharba kalauzol, méghozzá olyan tömény hangulattal, amit már tényleg csak a valóság tud lepipálni. De nem is kell róla sokat dumálni, akinek kimaradt, nézze csak meg a beágyazott videót, sapka-sál ajánlott mellé!

DiRT Rally 2.0

Nincs is jobb annál, mint hatalmas hófalak között csapatni Svédország legendás raliszakaszain, két izzasztó kanyar között gyönyörködve egy sort a körülöttünk elterülő téli csodavilágban. A régebbi Colin McRae-játékokban legalábbis volt némi idő az efféle nézelődésre, a klasszikus sorozat legifjabb leszármazottja, a DiRT Rally 2.0 viszont már nem igazán ad lehetőséget a látvány befogadására.

A Codemasters 2019-es címe ugyanis már jóval szigorúbban áll a dolgokhoz, mint anno a kegyesen széles utakkal kitömött Colin McRae Rally 2.0, így elég egy óvatlan mozdulat, s a hóbuckákon megpattanva máris a fák között találjuk magunkat, többnyire fejjel lefelé. Akinek viszont sikerül elsajátítania a rally művészetét, annak hamisítatlan, adrenalinpumpáló élményben lehet része. Csak figyeljünk a vásárlásnál, a játékhoz ugyanis mindkét havas helyszín (Svédország, Monte Carlo) fizetős DLC, mert hát miért is lennének benne alapból a legnépszerűbb pályák?

SnowRunner

Nehezen bírod az ünnepi semmittevést? Legszívesebben dörömbölnél a munkahelyed ajtaján, hogy csak neked nyissák ki erre a pár napra is? Jó hírünk van, a játékokra a sztahanovisták is számíthatnak, itt van rögtön a SnowRunner, ahol hivatásos sofőrnek állhatsz, kb. negyven járműben megküzdve a sáros-havas-jeges terepek kihívásaival.

Megannyi leszállítandó rakomány és beragadt járgány várja a közreműködésed, olyan helyszíneken, mint Michigan, Alaszka, a szibériai Tajmir-félsziget, vagy a DLC-kben hozzáférhető Yukon, a Kola-félsziget, Wisconsin és az Amuri terület. Ha nem játszottál még terepezős címekkel, akkor sem kell megijedni, a SnowRunner ugyanis érezhetően könnyebb, mint az előd MudRunner és a széria ősének tekinthető Spintires, de azért még így is tartogat kihívást.

+1 Moorhuhn Winter-Edition

Kerülhetett volna ide a fagyos-túlélős The Long Dark, a karácsonykor játszódó Dead Rising 4, vagy akár a Forza Horizon 4 gyönyörű téli pályája is, de a Moorhuhn Winter-Edition pont olyan jól, ha nem jobban hozza az ilyenkor elvárt hangulatot, mint ezek a jóval nagyobb költségvetésű produkciók.

Valószínűleg csak a fiatalabbaknak kell bemutatnunk a Moorhuhn-szériát, ami az ezredforduló környékén iszonyú népszerű volt, elsősorban a szülőföldjén, Németországban, de hazánkba is sikerült begyűrűznie. A játékok hátterei változtak, de a feladat többnyire ugyanaz maradt: adott idő alatt minél több pontot kellett összegyűjteni a képernyőn repkedő csirkék és a tereptárgyak szétlövésével. Az utóbbit különösen izgalmassá tette, hogy minden pálya egy halom felfedezhető trükköt rejtett. A téli változat eredetileg 2001-ben jelent meg, a Haribóval kötött partnerség miatt ingyenesen, ezt a kiadást pedig ma is le tudjátok letölteni a My AbandonWare-ről .

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)