Hirdetés

Filmek és játékok a csernobili atomkatasztrófa 35. évfordulójára

|

Pontosan 35 évvel ezelőtt történt meg a csernobili atomerőmű-baleset, ezen évforduló alkalmából gyűjtöttük most össze a leginkább releváns filmeket és videojátékokat.

Hirdetés

1986. április 26-án, vagyis napra pontosan 35 évvel ezelőtt történt az ukrajnai Pripjaty és Csernobil városok melletti Vlagyimir Iljics Lenin atomerőműben a csernobili atomerőmű-baleset, ami a majaki 1957-es Kistim-tragédia után korunk második legnagyobb, de mindenképp a leghírhedtebb ilyen katasztrófája. Csernobili szomorú históriáját sokan sokféleképpen elmesélték már, legutóbb épp az HBO sikersorozata emlékeztetett bennünket arra, milyen súlyos ára lehet a hazugságoknak. 

A 35. évforduló alkalmából mi most öt olyan alkotást (filmet és játékot vegyesen) gyűjtöttünk össze, melyek méltó módon foglalkoznak a témával, legyen szó tényfeltárásról, vagy épp csak ihletmerítésről. 

Hirdetés

Csernobil (sorozat)

Mi más is nyithatná a sort, mint az HBO és a brit Sky koprodukciójában készült, öt epizódból álló Csernobil minisorozat, ami Stellan Skarsgård, Jared Harris, valamint Emily Watson remek színészi játékával mesélte el a három és fél évtizeddel ezelőtt megtörtént eseményeket - a hivatalos orosz álláspont szerint egyébként egyáltalán nem történelmileg hiteles módon, de ezt mindenki döntse el maga. Nem véletlen, hogy igazi "Csernobil-láz" indult be a sorozat hatására, Johan Renck rendező maradandót alkotott. Ha esetleg kimaradtatok volna eddig belőle, akkor mindenképp pótoljátok.

A sorozat alkotója, írója és vezető producere, Craig Mazin egy interjú során elmondta, hogy Szvjatlana Alekszievics belarusz író Csernobili ima című könyve hatalmas inspirációs forrás volt számára az alkotói munkába, így ezt a kötetet is simán felvehetnénk listánkra plusz egyes versenyzőként.

Kalina almája - A csernobili erdő

A 2011-ben bemutatott Kalina almája - A csernobili erdő (Kalina's Apple: Forest of Chernobyl) egy japán rendező, Akiyoshi Imazeki munkája. A dokumentum- és játékfilmes elemeket vegyítő alkotásban egy Csernobil közelében, a nagymamájánál nyaraló kislány szemszögéből kapjuk meg nagy dózisban az atomerőmű-baleset utóhatásait, ami nem csak a betegségekben, hanem a környék elnéptelenedése által a családok szétszakadásában is megnyilvánult.

Beteg anyukája úgy próbálja elmagyarázni a helyzet komolyságát a lánynak, hogy egy mesét mond el neki, miszerint egy gonosz varázsló sötét mágiája mérgezővé tette a környéket, ezért nem szabad a nagyihoz menni. Ahogy az sejteni lehet, itt esély sincs a boldog befejezésre. Akiyoshi Imazeki filmje nyilván könnyen párhuzamba állítható a Fukusima Daiicsi atomerőmű 2011-es sérülésével is.

Chernobylite 

A Chernobylite a The Farm 51 túlélőhorror-játéka, ami a jelenlegi tervek szerint 2021 júliusában fog megjelenni PC-re, PlayStation 4-re, PS5-re, Xbox One-ra, és Xbox Series X/S, Steamen és a GOG-com-on azonban már 2019 októberében elindult a korai hozzáférés. A játék főhőse egy olyan fizikus, aki korábban a csernobili erőműben dolgozott. Protagonistánk 30 évvel a katasztrófa után sem tudta még feldolgozni szerettei elvesztését. Most azonban újra vissza kell térnie az atomerőmű-baleset helyszínére.

A GS már a TikTokon is vár

Hírek, érdekességek, tippek, ajánlók, unboxing, hardveres videók, minden, ami 1-2 percbe belefér. Kövess minket TikTokon is!

 

A fejlesztők 3D-s szkenneléssel alkották meg a játékteret, így eléggé pontosan tudták lemásolni a valódi 30 km-es zónát, amit a katasztrófa után a legnagyobb mértékben érintett a radioaktív szennyezés. A Chernobylite komplex craftrendszert és többféle eltérő befejezést ígér azoknak, akik vissza mernek térni a zónába.

Chernobyl: The Untold Story

A retró vonal kedvelőinél fog garantáltan betalálni a Chernobyl: The Untold Story, ami egyetlen pillanatig se tévesszen meg benneteket, hiába vannak vurstlis céllövöldéket idéző akcióbetétek, a játék valójában mégis inkább narratívájában erős. Ezen a téren viszont kifejezetten nagyot domborít.

Biztosan nem ez az a cím, ami tömegeket késztet azonnal pénztárcájuk szélesre nyitására, de egyrészt az ilyen kis rejtett gyöngyszemeknél nem is ez szokott lenni az elsődlegesen kitűzött cél, másfelől gyakorlatilag fillérekért hozzá lehet jutni a játékhoz a Steamen.

S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl

Ugye ti sem gondoltátok, hogy pont a S.T.A.L.K.E.R.-ről feledkezünk el? A GSC Game World 2007-es játékának máig hatalmas rajongótábora van, az idén (remélhetőleg már tényleg) megérkező második részt is hatalmas tömeg várja. Mindenképp érdemes elővenni a nosztalgiázni vágyóknak a 2008-as S.T.A.L.K.E.R.: Clear Skyt, valamint a 2009-es S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyatot is, de mégis, a Shadow of Chernobyl indította el az egész szériát, így mi most a nyitány kapcsán javaslunk egy újrázást. 

A S.T.A.L.K.E.R. (Scavengers, Trespassers, Adventurers, Loners, Killers, Explorers and Robbers) széria első része egyébként is többszöri újrajátszásért kiált, elvégre hétféle különböző befejezése van a játéknak. 

Természetesen mint minden lista, a fentiek is szabadon bővíthetők, sőt kifejezetten arra szeretnénk biztatni benneteket, hogy dobjatok be olyan játékokat, filmeket, vagy tévésorozatokat, amik Csernobilhoz kapcsolódnak, vagy onnan merítettek ihletet, és érdemesek a többi pajtás figyelmére. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)