Hirdetés

Franciaországban betiltanak egy sor videojátékos kifejezést, köztük az e-sportot is

|

A streamert mostantól "joueur-animateur en direct", az e-sportot pedig "jeu video de competitionnek" nevezik.

Hirdetés

Az AFP számolt be róla, hogy miután az angol szakzsargon Franciaországban széles körben elterjedt az üzleti és a hétköznapi életben is, a kormány úgy döntött, hogy megregulázza a jövevényszavak meghonosodását és hivatalosan is betilt olyan kifejezéseket, amik világszerte használatban vannak. A változtatásokat a francia kulturális minisztériummal konzultálva hajtják végre, mivel az illetékesek aggódtak amiatt, hogy az angol kifejezéseket nem fogja érteni, aki nem játékos. 

A francia "nyelvőrök", az l'Académie française szintén aggodalmukat fejezték ki a videojátékoknak hála elterjedt angol szakzsargonnal kapcsolatban, 2017-ben ki is adtak egy szótárat a francia alternatív kifejezésekről. 

Hirdetés

A francia tisztviselők nemrég újabb frontot nyitottak a nyelv tisztaságának megőrzéséért folytatott hosszadalmas küzdelmükben, méghozzá a videojátékos szcénát megcélozva, azzal a szándékkal, hogy a lakosság könnyebben kommunikálhasson. A kormány által változtatásra ítélt szavak között szerepel a pro-gamer, a streamer, a cloud gaming és az e-sport is, ezeket mostantól joueur professionnel", "joueur-animateur en direct", "jeu  video en nuage-nek" és "jeu video de competitionnek" kell nevezni a kormányzati kommunikációban. Ennek értelmében minden kormányzati dolgozó köteles ezeket használni, azonban nehéz elképzelni, hogy az említett kifejezések elterjedjenek a mindennapokban, a francia weboldalakon vagy újságokban. 

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

A már említett l'Académie française például próbálta korábban elérni, hogy az emberek a l'access sans fil á internetet preferálják, ám kudarcot vallottak, a polgárok a le wifit részesítették előnyben - számolt be róla a The Local France. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)