Hirdetés

Nem kérnek a videojátékokból a guantanamói rabok

|

Közösen indítottak pert egy gyakorlat ellen, ami szerintük megalázó és fájdalmas. Közben viszont lehet Angry Birds-öt játszani.

Hirdetés

Az Egyesült Államok kormányának egyik gyakran kritizált intézménye a veszélyes bűnözőknek és háborús bűnösöknek fenntartott Guantanamói-öbölben található börtön. Ezúttal a rabok egy csoportja indított pert az itt folytatott eljárások egyike ellen, aminek groteszk módon a videojátékokhoz is köze van.

2005-ben ugyanis többen éhségsztrájkba kezdtek a börtönben, akik szerint Guantanamóban megszegik a genfi egyezmény bizonyos pontjait. A börtön orvosi személyzete ekkor kezdte el erőszakosan etetni azokat, akik egyébként nem voltak hajlandóak táplálékot venni magukhoz. A pert indító rabok szerint akkor is ehhez a módszerhez folyamodtak, amikor még az éhségsztrájk nem jelentett súlyos veszélyt a rabok testi épségére.

A kereset szerint ekkor erőszakkal vezették a rabokat az erre használt helyiségbe, átkutatták és mozgásképtelenné tették őket. A tiltakozó rabok szerint a szondás etetés fájdalmas, megalázó procedúra lett, ami olykor olyan sokáig tartott, hogy a rabok a székben ürítettek, ahová rögzítették őket, vagy hányni kezdtek a szondától.

Ez a gyakorlat tavaly változott egy keveset azoknak a raboknak, akikről úgy ítélték meg, hogy nem jelentenek veszélyt az orvosi személyzetre. Nekik egy kényelmesebb széket biztosítottak, ha pedig együttműködtek, filmeket is nézhettek, vagy néhány videojátékkal is játszhattak.

Az éhségsztrájkoló rabokat képviselő ügyvéd szerint azonban szó sincs arról, hogy így tennék elviselhetőbbé az eljárást, csupán kirakatintézkedésről van szó. "Kétlem, hogy bármelyikük videojátékokkal játszana. Mindannyian elég rossz fizikai állapotban vannak" - mondta.

A Polygon szerint a játékok egyébként a börtön könyvtárából származhatnak, amit relatíve szigorú alapelvek mentén szűrnek. Nem kerülhet be semmilyen alkotás, ami szélsőséges elveket, militáns vallási ideológiát, gyűlöletkeltő beszédmódot, túlzott szexualitást, vagy erőszakot tartalmaz. De az sem megy át a szűrőn, amiből lehetséges terrortámadás célpontjait lehetne részletesen megismerni, ahogy apróhirdetések és utazási ajánlatok sem juthatnak be. Mindezek ellenére például Stieg Larsson Millenium-trilógiája megtalálható a könyvtárban, és egyebek mellett az Angry Birds valamint a Tomb Raider is felfért a polcokra, ezek szerint ezek a címek nem zavarhatják össze a rabokat.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)