Hirdetés

Ha a The Witcher 3 borvidéke elvarázsolt, akkor a valóságban is van mit keresned

|

Legkedvesebb fantasy játékaink, tévésorozataink vagy épp regényeink is komoly figyelmet szentelnek a borkultúrának, így épp itt az ideje, hogy te is műveld kicsit magad a témában.

Hirdetés

Emlékeztek még a The Witcher játékokban arra, hogy milyen szinten fontos szerepet töltött be a bor az emberek életében? Uralkodóknak készült különleges bor után kellett például nyomozni, és egy kortyból azonnal tudtuk, hogy az eredeti nedűről vagy holmi pancsolt lőréről van-e szó. A The Witcher 3: Blood and Wine kiegészítőben Ríviai Geralt egy saját szőlészetet is kapott, melyet ugyanolyan részletességgel mutatott be a CD Projekt Red játék, mint Andrzej Sapkowski műveinek összes többi mozzanatát. 

Nem nehéz közel éreznünk magunkhoz ezt a szláv fantasy világot, de a jó bor szeretete és a borkultúra a tőlünk nyugatabbra született műveknek is szerves részét képezi. Nincs az a Trónok harca rajongó, aki ne ismerné a dorne-i vöröset, de George R. R. Martin világhírű regényeiben más borvidékek, például a Három Folyó környéke, Égikert, sőt még a Kaszter-hegy, tehát a Lannister-ház székhelye is komoly bortermeléssel büszkélkedhet. 

Hirdetés

Mit nekünk futóhomok

A borkultúra nem csak kedvenc középkori tematikájú fantasy videojátékainkban, regényeinkben, mozifilmjeinkben és tévésorozatainkban érhető tetten, hanem a mindennapjainkban is, ezt gyakorlatilag örökségként hozzuk magunkkal. A borszőlő termesztés komoly múltra tekinthet vissza Magyarországon is, Ferenc király 1807-es törvénye a futóhomok által érintett valamennyi területre kiterjesztette a szőlőtermesztést.

Így alakulhatott ki az Alföldön egy sajátos, támasz nélküli, gyalogművelésű szőlőkultúra.

A magyar borpaletta persze ennél jóval sokrétűbb, jelenleg összesen 22 magyarországi borvidéket különböztetünk meg.

Ahány táj, annyi borász

Ezeknek fontos jellemzője, hogy az adott földrajzi-, talaj- és éghajlati viszonyok mellett, tulajdonságaikban hasonló borok születnek, illetve egy-egy jellemző bortermő szőlőfajta jut vezető szerephez. Pont, mint a korábban említett Trónok harcában, ahol egyetlen westerosi vitéz sem keverne össze egy Zúgó kastélyában palackozott italt egy testes, száraz dorne-i vörösborral, vagy akár egy arbori arannyal, ami a Hét Királyság legédesebb és legnemesebb borfajtája, nem hiába fogyasztják csak a legtehetősebbek. 

Az sem hátrány azonban, ha a jó borokat nem csak élvezni tudjuk, hanem minimálisan azért konyítunk is hozzájuk.

A The Witcher 3: Blood and Wine DLC a széria főhősét, Ríviai Geraltot is egy érdekes új pozícióba helyezte, konkrétan egy szőlészet került a vajákhoz, a játékos pedig vele együtt élhetett át egy boripar gyorstalpalót a birtok körbejárásakor. Geralt ugyebár Anna Henrietta, Emhyr var Emreis császár unokahúga hívásának eleget téve érkezik meg Toussaint hercegségébe, arra a vidékre, ami egy az egyben egy francia borvidéket idéz meg.

Nem véletlen, hogy az egész szériában ez a kiegészítő kapta a legkönnyedebb hangvételt, és itt érezhető a leginkább a főhősön, hogy talán többről is szólhat az élete, mint a szörnyetegek levadászásáról. Ha pedig Geraltból is válhat szőlőültetvényes, akkor valójában bárki könnyedén kikupálhatja magát a borok témakörében.

És most lehetőséged is nyílik erre.

A tudás nincs palackba zárva

Ha szeretnél lépést tartani a hozzáértőkkel, és megszerezni azt az alapvető tájékozottságot, amelynek köszönhetően magabiztosan tudsz bort választani és kóstolni, és Tyrion Lannister is elismerően csettintene tudásod hallatán, akkor nincs más dolgod, mint ellátogatni a www.magyarborod.hu weboldalra és kicsit kikupálódni a témát illetően. Ne aggódj, nem lesz túl nagy kihívás, nem egy sommelier képző ez, pusztán segít megismerni az alapokat látványos és könnyed formában. 

A borrandi kvíz segítségével megtalálhatod a személyiségedhez és ízlésvilágodhoz leginkább passzoló borokat, kipróbálhatod a borbeszerző challenge-et, mely segítségével gyorsan kiderül, hogy hol és milyen szempontok szerint érdemes bort vásárolni. Érdemes lehet útba ejtened az 5 perces borsznob-képzőt is, ami megtanítja, hogyan kell okosan kóstolni, valamint a borszótárat is. Végezetül olvass a kihagyhatatlan 10+1 legmenőbb boros trendről és a 10+1 legcikibb boros dologról is, hogy tényleg gond nélkül eligazodhass majd a magyar borfogyasztás útvesztőiben.

Kóstold és tudd!
www.magyarborod.hu

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)