Hirdetés

Hajmeresztő érveléssel akarnak egy iskolai lövöldözést rákenni a Fallout 4-re

|

Sokféle furcsa indoklást hallottunk már arra, miért is rontják meg a gyerekeket a videojátékok, és az amerikai iskolai lövöldözéseket is összekötötték már sokszor a gaminggel, de ez mindenen túltesz.

Hirdetés

Kezdjük gyorsan a száraz, és végtelenül szomorú tényekkel: múl héten egy michigani középiskolában, az Oxford High Schoolban lövöldözni kezdett egy tanuló. Összesen négy diák halt meg, hatan pedig (köztük az elkövető, a mindössze 15 esztendős Ethan Crumbley) megsérültek. Ethan gyilkosság és terrorizmus vádjával áll majd bíróság elé, szüleit pedig "akaratlan emberöléssel" (involuntary manslaughter) vádolják, mivel az ő tulajdonukban volt a fegyver, amihez fiuk könnyen hozzáfért - ezzel követte el a gyilkosságokat.

Ugyancsak a szülők rovására írják azt, hogy nem figyeltek fel idejében fiuk tervére, sőt amikor például Ethan iskolai megrovást kapott azért, mert lőszerekre keresett rá az interneten, mindössze annyit tanácsoltak gyermeküknek, legközelebb jobban figyeljen oda, hogy ne kapják el.

Hirdetés

Az eset vitán felül tragikus, a média egy része azonban ezt is kitűnő alkalomnak látta arra, hogy bűnbakot csináljon a videojátékokból. A CBS-hez tartozó Inside Edition hírmagazin például az alábbi riportot közölte le a lövöldözés kapcsán.

Igen, jól hallottátok a videóban, tényleg sikerült összekötni a gyilkosságokkal végződő iskolai lövöldözést és a 2015-ben Fallout 4-gyel, amit "vér" videojátékként emlegetnek a felvételben. Az Inside Edition Ethan egyik posztját kapcsolta össze a játékkal, mely így szólt: "Now I Am Become Death, The Destroyer of Worlds. See You Tomorrow Oxford." Komoly oknyomozó újságírásról tesz tanúbizonyságot, hogy felfedezték, valami egészen hasonló hangzik el a játékban is, mivel a Fallout 4-ben az android detektív, Nick Valentine mondja ki a következő sorokat: "Now I am become Death, the destroyer of worlds", vagyis

"Én vagyok a halál, világok pusztítója".

Van itt azonban egy aprócska bökkenő. 

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Nick Valentine (és a Fallout 4 írógárdája) nyilván nem a semmiből vette ezt a mondatot. Ezt ugyanis anno J. Robert Oppenheimer, a Manhattan terv igazgatója, az atombomba "atyja" mondta anno. Oppenheimernek az első kísérleti atombomba felrobbantása után jutott eszébe kedvenc olvasmánya, a Bhagavad-gíta (a hinduizmus vallásainak egyik legszentebb könyve) egyik sora, ezt idézte fel, és erre utalt a Fallout 4 most előszedett jelenete is. 

Az Inside Edition fergeteges logikája mentén tehát nem csak a Fallout 4 felelős a tragikus iskolai lövöldözésért, hanem közvetve az 1967-ben elhunyt Oppenheimer, valamint a hinduizmus is. Szép volt, fiuk.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)