Hirdetés

Hogyan szerezte igazából fémkarjait Jax, a Mortal Kombat bunyósa?

|

Az új Mortal Kombat mozi első előzetese kapcsán többekben felmerült, hogy a hivatalos kánon szerint egyáltalán nem így tett szert Jax az ikonikus robotkarjaira, de a kérdés igazából cseppet sem ilyen egyszerű.

Hirdetés

Tegnap közzétették a tavasszal érkező új Mortal Kombat mozi első előzetesét (ami egyébként a tervezettnél kicsivel korábban élesedett, valószínűleg azért, mert a nap folyamán már kiszivárgott a trailer orosz verziója), amiben megismerkedhettünk a széria közkedvelt karaktereinek aktuális verzióival. A kedvcsinálóban nagyon sokat láthattuk például Sub-Zerót is, akit teljesen bizonyos, hogy a franchise másik régi harcosa, Jax egyáltalán nem fog a szívébe zárni.

Ebben az adaptációban ugyanis Sub-Zero lesz az, aki gondoskodik arról, hogy Jaxnek új, mechanikus karokra legyen szüksége: az előzetesben a Lin Kuei nindzsaklán nagymestere nemes egyszerűséggel lefagyasztja, majd apró darabokra töri a kommandós mindkét kezét. Látványos (és nem mellékesen nagyon brutális) jelentről van szó, de egyesekben az is felködlött, hogy nem egészen így zajlott a videojátékokban ez az esemény. 

Hirdetés

Ermac kirobbanó belépője

Nem túl nagy meglepetés, hogy a legtöbb rajongó az alcím nélküli, valójában kilencedik számozott epizódnak tekinthető 2011-es Mortal Kombatra emlékszik már csak, hiszen közel 10 év még nem vészesen sok idő, az pedig kétségtelenül egy emlékezetes jelenet volt, mikor ebben a játékban (mely nem mellékesen egy alternatív idővonalon játszódik) Ermackel fut össze Jax az Outworld világban. A több ezer harcos lelkét magába olvasztó, telekinetikus képességekkel bíró nindzsa könyörtelenül lerobbantja a Különleges Erők kommandósának karjait. A helyszínre érkező Sonya Blade aztán gyorsan kiégeti Jax csonkjait, és elszállítja barátját, hogy minél gyorsabban orvosi segítséget kapjon - ez a jól ismert robotkarokban manifesztálódik. 

A játékok eredeti idővonalán azonban nem kaptunk ennyire pontos képet arról, hogyan is tett szert Jax a fémkarokra. A karakter az 1993-as Mortal Kombat II-ben bukkant fel először, ekkor viszont még implantátumai nélkül harcolhattunk vele. Két évvel később, a Mortal Kombat 3-ban debütáltak a fémkarok, de mindössze annyit tudtunk meg róluk, hogy Jax maga döntött a "fejlesztések" elvégzése mellett, tehát ő kérte a beavatkozást, sérülésről, csonkításról itt még szó sem volt. A Mortal Kombat: Special Forces videojátékból az is kiderült, hogy Jax korábban többféle prototípussal is kísérletezett, így jutott el végül a harmadik epizódban látható gépi karokhoz. 

Goro szorítása

Hasonló megoldást láthattunk az 1997-ben bemutatott Mortal Kombat: Annihilation mozifilmben is, itt Jax mindössze egy mechanikus burkolattal látta el karjait, amelyeket a film fináléjában le is szaggatott magáról, és bebizonyította, önnön erejéből is képes a győzelemre. Egy évvel korábban egyébként a Mortal Kombat: Defenders of the Realm animációs sorozatban is ezt a megoldást választották, itt sem volt semmi gond a harcos kezeivel, saját döntése volt a gépiesített fejlesztés használata. Később a filmhez hasonlóan itt is bizonyítania kellett a robotkarok nélkül, a rajzfilmsorozatban Reptile egyik fajtársa köpött savat Jax kezeire, ezért kellett a fémkaroktól megszabadulnia.

Hősünk sokkal rosszabbul járt a Mortal Kombat: Legacy websorozatban és a Mortal Kombat Legends: Scorpion's Revenge animációs filmben. Az előbbiben Kano egyik csatlósa dobott gránátot a kommandósok felé, Jax pedig saját testével védte meg Sonya Blade-et. A robbanás következtében viszont elveszítette karjait. A webes széria csak belengette, hogy Jax itt is meg fogja kapni a gépi fejlesztéseket, de végül nem láthattuk ezeket bevetés közben. A tavaly megjelent Scorpion's Revenge animációs moziban Goro kapta el Jaxet, a shokan óriás pedig egészen egyszerűen megragadta a harcost, és leszakította annak karjait. 

Baraka és a képregények

Végezetül szót kell még ejteni a Mortal Kombat képregényekről is. A Malibu Comics ugyanis 1994-ben képregényes formában is adaptálta a játékszériát, ekkor viszont még a Mortal Kombat 3 megjelenése előtt álltunk. A füzetekben az első és második részben látott módon jelentek meg a karakterek, maga a sztori viszont elég nagy katyvasz lett. A hat plusz egy lapszámból álló képregényes minisorozat a külön kiadványként megjelent Mortal Kombat: Tournament Edition II képregényt vezette fel, ebben pedig azt láthattuk, ahogy a tarkata harcos, Baraka pengéivel megsebesíti Jax karjait.

Bár itt Baraka konkrétan nem vágja le a végtagokat, Jax azt mondja, nem érzi a kezeit, szóval a tarkata valószínűleg eltalálhatta bennük az idegeket. Magában a képregényben azt már nem láthatjuk, hogy sérüléseit kiküszöbölendő Jax megkapja a fémkarokat. 

Az eddig elmeséltek alapján tehát bátran kijelenthető, hogy ahány adaptáció, annyiféle módon tett szert Jax az ikonikus végtagokra. Az idén áprilisban érkező új Mortal Kombat mozifilm pedig nem ezek közül vett át egyet, hanem egy új megoldással rukkolnak elő az alkotói. 

Ha esetleg lemaradtatok volna a 2021-es Mortal Kombat tegnapi előzeteséről, akkor itt alább is meg tudjátok nézni azt. Ne felejtsétek el bekapcsolni a magyar feliratot sem!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)