Hirdetés

Hogyhogy lehet PlayIT és Budapest Comic Con, ha koncertek meg nem?

|

Biztonságos lesz a két őszi rendezvény? Csanda Gergely főszervezővel beszélgettünk arról, mivel jár a szervezés, és hogyan teszik biztonságossá a PlayIT-et és a BPCC-t.

Hirdetés

Miután a kormány néhány nappal ezelőtt bejelentette, hogy augusztus 15. után sem lehet 500 fősnél nagyobb zenés-táncos rendezvényeket tartani, sorra mondták le a legnagyobb fesztiválokat, a zenészek csalódottak, dühösek, tehetetlenek. Ugyanakkor a tiltás a focimeccsekre, kiállítás jellegű eseményekre, sőt, ülős koncertekre nem vonatkozik, így a két, november 21-22-én egymás szomszédságában megtartott összejövetel, a Budapest Comic Con és a PlayIT nem marad el. A főszervező Csanda Gergellyel beszélgettünk ennek kapcsán.

Hirdetés

GS: Az elmúlt napok fejleményeinek tükrében váratlan volt a hír, hogy lesz PlayIT Show és Budapest Comic Con is. Mikor dőlt el, hogy mindkettőt megtartjátok?

Csanda Gergely: Vártuk a kormány határozott álláspontját, és kértük az országos tisztifőorvos asszony (Dr. Müller Cecília) állásfoglalását is. Ezek július 30-án megérkeztek, és nyilvánvalóvá vált, hogy nincs jogszabályi akadálya a 2 rendezvény megszervezésének. 

GS: Nem furcsa, hogy 500 fő felett nem lehet zenés-táncos rendezvény és fesztivál sem, de több mint 10000 fős Comic Con és PlayIT pedig igen? 

CS.G.: Pedig a helyzet valóban ez. Hozzáteszem, egy Black Friday alkalmával egy plázában több tízezren forulnak meg, ahogy akiciós napokon a hipermarketekben is több ezer ember van bent egyszerre.

Egy rendezvény ezekkel szemben sokkal sterilebb és sokkal szabályozottabb tud lenni. Ezáltal biztonságosabb is.

GS: Olyan időket élünk, amikor bármi egyik hétről a másikra változhat. Készültök B tervvel (alternatív rendezvényekkel, halasztással) arra az esetre, ha később mégis betiltják a kiállítás jellegű rendezvényeket?

CS.G.: A kérdés jogos. Idén 4 rendezvényt mondtunk le eddig, ugyanakkor ha nem állnánk pozitívan a helyzethez, akkor feltennénk a kezünket és bizonytalan ideig abbahagynánk a tevékenységünket. De véleményem szerint a rendezvényeket biztonságosan lehet üzemeltetni, ha nem ezt érezném, nem csinálnám. Nemcsak B, hanem C és D tervünk is van természetesen, de hiszünk az A verzióban.

GS: Milyen biztonsági intézkedésekkel készültök?

CS.G.: Ezeket most nehéz mind felsorolni. Ami biztos: lesz lázmérés a bejáratoknál, lesznek kézfertőtlenítő állomások. A stáb folyamatosan fertőtleníti majd a kihelyezett eszközöket, illetve minden stábtag számára kötelező lesz a maszk viselése. Maszkot a látogatóknak nem kötelező viselni, ugyanakkor aki otthon hagyta, de szeretne egyet hordani, annak ingyen biztosítunk. A tömegirányítás kapcsán is lesznek terelések, és létszámkorlátos zónák. Ezeken felül folyamatosan egyeztetünk a hatóságokkal, és a Hungexpo munkatársaival. 

GS: PlayIT és Comic Con egy helyen, egy időben. Nem sok ez egy kicsit egy hétvégére?

CS.G.: Mivel az összes rendezvény Magyarországon év végére lett tolva, nem dúskáltunk az időpontok között. Ugyanakkor fontos kihangsúlyozni: a Hungexpo egy hatalmas kiállítási terület, ahol általában több rendezvény is zajlik párhuzamosan. Ez most sem lesz másképpen. Külön csarnokban, külön jeggyel, külön beléptetési ponttal, egymástól elszeparálva fog zajlani a két rendezvény. Sőt, a szervezőgárda is más lesz, szétbontjuk ugyanis a csapatot, hogy mindkét rendezvény megkapja a maximális fókuszt. 

GS: Számos külföldi résztvevőt jelentettetek be a Budapest Comic Conra. Milyen extra lépésekkel, szükségletekkel jár az ő Magyarországra utaztatásuk? Mindenki jön?

CS.G.: Akiket eddig bejelentettünk, és fent vannak a weblapon, mind jönnek. Folyamatosan tartjuk természetesen a kapcsolatot a menedzserekkel. Magyarország a biztonságos országok között van számon tartva, így eddig mindenki megerősítette a jelenletét.

GS: Kicsit más téma: eltűnt két nagy bolthálózat, és jött a PlayIT Store. Váratlan húzás volt ez tőletek. 14 bolt, és egy online shop, honnan alakult ez így hirtelen?

CS.G.: Régi vágyunk volt az, hogy minél szélesebb és minél minőségibb szolgáltatásokkal tudjuk kiszolgálni a közösségünket. Évek óta kerestük erre a megfelelően nyitott partnert, és most BestByte személyében meg is találtuk. Szeretnénk egy olyan hálózat építésében részt venni, ami profin és megalkuvás nélkül nyújt minőségi kiszolgálást a gamereknek. 

GS: November már nincs olyan messze. Mikor tudhatunk meg többet a PlayIT és a BPCC programjairól?

CS.G.: Folyamatosan tesszük fel a programokat, augusztus közepétől ez felgyorsul. Sajnos idén harmadszorra kell minden forgatókönyvet átírni, de ez egy ilyen év és ilyen helyzet. Türelmet,  megértést, és további támogatást kérünk a rajongóktól, nekünk az első az egészségük, és csak a második a mi munkánk.

GS: Mikortól lehet újra jegyet venni a rendezvényekre? 

CS.G.: Augusztus 10-én indul a jegyvásárlás, első héten csak a PlayIT Store üzletekben és a PlayIT Store.hu oldalon lehet jegyet venni, utána indulunk a többi csatornán is. Várunk mindenkit szeretettel! 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)