Hirdetés

Így készült a Vakondok 4 - a címnél eldőlhet egy videojáték sorsa

|

Kozák Tamás érdekes történetet mesélt arról, hogy a Codemasters munkatársai hogyan válogatták ki a fejlesztők játékai közül a kiadásra alkalmasakat.

Hirdetés

A korábbi Vakondok epizódok itt vannak, nézzétek meg mind:

1. rész2. rész3. rész4. rész5. rész6. rész7. rész8. rész9. rész, 10. rész, 11. rész, 12. rész, 13. rész, 14. rész

A Codemasters irodájában egy sporttáskából kerültek elő a különféle fejlesztőcégek játékai, amit a készítők nagy remények mellett küldtek el a kiadóhoz. A lemezek gyakran a számítógépig sem jutottak el, sok lemez már a cím miatt egyből a kukába került. Többek között erről is mesél Kozák Tamás, akit a Codemasters főhadiszállásáig egy autóversenyző taxis vitte el nap mint nap.

Kozák Tamás az általános iskola számítógépes szakkörén ismerkedett meg a számítógépekkel és játékokkal. Első pillanattól kezdve azon gondolkodott, hogyan lehetne hasonló, vagy még jobb játékokat készíteni. Akkor még csak BASIC-ben próbáltak programozni, de az első játékkísérletük már az első játékpálya első jeleneténél kudarcba fulladt, ugyanis elfogyott a 64Kbyte-nyi memória a Commodore plus4-ben. Később a C64-re is kiadott GameMaker és Shoot'Em-Up Construction Kitek segítségével rakott össze kisebb játékokat. Az első komolyabb játékot középiskolában kezdte fejleszteni Diviánszky Ákossal, aki azóta is közös cégük, az Invictus Games másik tulajdonosa. Évekig nem készültek el egy játékkal sem, mert ha fejlesztés közben jött egy ötlet egy másik, jobbnak tűnő játékra, akkor sutba dobták az addigi fejlesztést és nekikezdtek az újabb ötletnek. Két-három ilyen próbálkozás után rájöttek, hogy ennek így sosem lesz vége, így az épp aktuális fejlesztésüket, minden új ötlet ellenére, még a középiskola alatt befejezték.

Ez volt az onEscapee, amit 1997-ben adott ki a Sadeness Software, és sorra 80-90%-os értékeléseket kapott a magazinokban, volt ahol az év Amigás játékának választották. Ezután kicsit külön váltak útjaik, mert Ákos kiment Angliába. Tamás itthon maradt, és miután meglátta az akkoriban széles körben elterjedt Terep 2 néven futó játék demót, rögtön érezte, hogy ez az, amit követendő példának kell venni a következő játékok során. Hogy ezután hogy kezdtek közös fejlesztésbe a Terep 2-t készítő Nagymáthé Dénessel, az kiderül majd a filmből. A werk videóban pedig arról is mesél, hogy milyenek voltak azok az idők, amikor néhány hónapra kiköltöztek Angliába a Codemasters kiadó birtokára, hogy ott fejezzék be a később 1nsane néven megjelent játékukat.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)